Annons

Volvo gör börsen besviken

Börsen slutade oförändrat på måndagen efter att ha legat på minus större delen av dagen. Volvos rapport överraskade negativt och hela verkstadssektorn tog intryck och backade rejält.

"Det hände inte så mycket förutom Volvo. Det låg i förväntningarna att de skulle leverera. Jag är inte förvånad över reaktionen eftersom det var lastvagnar i Europa som gick dåligt", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning noterades OMXS 30 oförändrat till 852,4. Omsättningen uppgick till 10,6 miljarder kronor.

Det fortsatte att presenteras rapporter på måndagen. Förutom Volvo kom bland andra Boliden, MTG och Millicom med resultat.

Besvikelsen över Volvos rapport var tydlig. Aktien backade 28,50 kronor, eller 8,0 procent, till 325,50 kronor. Kvartalssiffrorna låg på koncernnivå i nivå med analytikernas förväntningar, men marginalerna och orderingången inom affärsområdet Lastbilar gjorde att marknaden gick på defensiven.

"Rörelsemarginalen var sämre än väntat och det värsta är att marginalen inom Lastbilar var sämre", säger en analytiker till Direkt.

Att utvecklingen inom divisionerna Anläggningsmaskiner och Bussar var bättre än förväntat kunde inte väga upp.

Scania drogs med i fallet och noterades 3,7 procent lägre.

I budstriden kring Electroluxkonkurrenten Maytag höjde Whirlpool budinsatsen på fredagskvällen från 17 till 18 dollar per aktie. Electrolux aktie tog ingen notis om de fortsatta turerna kring uppköpet utan handlades något lägre i linje med övriga verkstadsbolag. Aktien backade 4 kronor till 174,50 kronor.

Alfa Laval fick höjd rekommendation av UBS, från neutral till köp med 150 kronor som riktkurs. Aktien tog ingen notis om rekommendationshöjningen utan stängde oförändrat till 129,50 kronor.

Följaktligen låg verkstadssektorn högst upp på förlorarlistan med en nedgång om 2,6 procent.

Boliden redovisade en lägre vinst efter finansnetto, 269 miljoner kronor, för årets andra kvartal jämfört med föregående period samma år. Resultatet var ändå bättre än de 255 miljoner kronor analytikerna räknat med. Aktien handlades 4,6 procent högre till 33,90 kronor.

Boliden uppskattar att produktionsbortfallet på grund av reparationsarbeten påverkade resultatet negativt med cirka 200 miljoner kronor.

MTG gjorde som de flesta andra bolag gjort den här rapportperioden, levererade ett resultat som var bättre än förväntat. Aktien orkade dock inte stiga utan tappade 4,50 kronor till 241,50 kronor. Oro för TV3:s svaga tittarsiffror bidrog till nedgången.

Ett annat bolag i Stenbecksfären som rapporterade var Millicom. Rapporten mottogs positivt och aktien steg 4,1 procent till 152,50 kronor. I takt med att Millicom blir ett större bolag räknar VD Marc Beuls med att marginalerna bör fortsätta stiga och att bolaget har flera år kvar med tvåsiffrig tillväxt.

Skandia steg 1,4 procent till 44,40 kronor. Financial Times skärpte uppköpsryktena genom att på lördagen skriva att banker har fått i uppdrag att hitta fler potentiella köpare av bolaget.

Nokia fortsatte förra veckans ras med en nedgång på 2 kronor till 119,50 kronor.
"Nokia köpte tillbaka 7 miljoner aktier i fredags, vilket är mycket, och vad händer med aktien. Ingenting, den fortsätter falla", konstaterar en mäklare som Direkt talat med.

Ericsson steg samtidigt 10 öre till 26,70 kronor.

Nobel Biocares storägare FMR minskar sitt innehav i bolaget till 4,98 procent enligt ett flaggningsmeddelande. Nobel Biocare som avancerat nästan 34 procent sedan årsskiftet noterades 2,1 procent högre till 1.640 kronor.

WM-data som steg kraftigt under fredagen efter presentationen av kvartalsrapporten fortsatte uppgången under måndagen med 3,6 procent till 23,10 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?