Annons

Uppgång på bred front i Europa

En blandning av starka kvartalssiffror, uppgångar i New York och beskeden från Alan Greenspan gjorde att de europeiska börserna gick framåt på bred front under torsdagsförmiddagen.

Dow Jones Stoxx 600 hade klockan 11.50 stigit 0,4 procent.

I sitt tal inför representanthusets finansiella kommitté sa Fedchefen Alan Greenspan att amerikansk ekonomi är inne i en period av uthållig tillväxt och tyglat inflationstryck.

"Det är utan tvekan positivt för Europa. Vad Greenspan säger är amerikansk ekonomi växter snabbt och det är, enligt oss, goda nyheter för den europeiska exportmarknaden," sa Charles Dumas, chef på konsultbyrån Lombard Street Research.

Thyssen Krupp steg 1,7 procent och i London steg råvaruföretaget Anglo American 2,3 procent.

Ericssons starka kvartalsbesked gav eko i Europa och höjde rapportförväntningarna ytterligare.

Nokia, som släpper sin rapport klockan 12.00, steg 0,8 procent på Helsingsforsbörsen.

Hissföretaget Kone, även det i Finland, åkte upp 1,9 procent efter rapporterat om fetare orderbok än förväntat.

MFI Furniture avancerade 4,3 procent. Vinsten för Storbritanniens största återförsäljare av möbler mer än fördubblades under årets första sex månader.

SAP kunde däremot inte leva upp till marknadens förväntningar, trots en vinstökning på 16 procent. Jätten inom affärssystem visa upp en vinst på 289 miljoner euro för det andra kvartalet, mot väntade 298 miljoner. Aktien backade 1,6 procent, mest i DAGS-index.

Danone sjönk 3,5 procent efter rapportbesvikelse. Bolaget har den senaste tiden stigit kraftigt efter omgärdats av rykten om att PepsiCo ska lägga ett bud på företaget.

Ledningen för Danone gör nu sitt bästa för döda det ryktet och säger, om det skulle ligga någon sanning i det, att de kommer kämpa för företagets franska självständighet.

Konglomeratet Lafarge steg 1,8 procent sedan Citigroup höjt sin rekommendation från behåll till köp.

I Norge steg Storebrand 1,6 procent sedan 9 miljoner aktier, motsvarande 3 procent av kapitalet, såldes till en enskild anonym köpare.


Marknadstemperatur klockan 11.50
=============================
DJ Euro Stoxx 50 +0,4%
Bloomberg European 500 +0,4%

London FTSE 100 +0,5%
Frankfurt DAX +0,8%
Paris CAC 40 +0,4%

Köpenhamn KFX +0,3%
Oslo OBX -0,3%
Helsingfors HEX +0,3%
Stockholm OMXS 30 +0,7%

Brentolja augustitermin på IPE 55:90 USD/fat, -0:75 USD


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?