Annons

Rafflande torsdag på Stockholmsbörsen

Torsdagen utvecklade sig till en rafflande handelsdag på Stockholmsbörsen med överraskande positiva rapporter, men även besvikelser. Utöver det så saltades dagen med revalvering av Kinas valuta och potentiella terrordåd i London.

"Det har klart drivits av väldigt starka rapporter som överlag var bättre än väntat. Det är endast en besvikelse egentligen i form av Nokia, dock riktigt stor. Jag ser inte att revalveringen eller oron i London satte så särskilt stor effekt under dagen", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS 30 stängde på torsdagen 0,7 procent högre på 852,8. Omsättningen låg på 15,0 miljarder kronor.

Ericsson avslutade dagen på dagshögsta, upp 70 öre eller 2,7 procent, på 27 kronor efter att bolaget redovisade en rapport som var genomgående stark. Framförallt försäljningssiffrorna överraskade positivt, enligt analytiker Nyhetsbyrån Direkt talat med. Försäljningen uppgick till 38,4 miljarder kronor jämfört med väntade 35,1 enligt SME Direkts analytikersnitt.

Ericsson höjde även sin prognos för mobilsystemmarknaden och räknar nu med att den kommer att växa "måttligt" under 2005 från tidigare prognos om "något" av en tillväxt.

Nokias rapport som var svagare än väntat fick däremot ett iskallt mottagande och aktien handlades ner med 10,1 procent till 124:50 kronor. Bland annat låg Nokias resultatprognos för det tredje kvartalet under analytikernas förväntan enligt SME Direkt.

"Det här var ett totalt fiasko. Nokia har fyllt marknaden med en massa optimistiska uttalanden och så kommer det här. Nu har bolagsledningen förlorat förtroendekapital igen", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Inom verkstadssektorn var det ett mindre rally efter ytterligare starka kvartalsrapporter, denna gång från Alfa Laval och Trelleborg.

Alfa Laval redovisade ett resultat efter finansnetto på 342 miljoner kronor för det andra kvartalet. Analytikernas estimat låg på 283 miljoner kronor. Aktien steg 13:50 kronor till 127 kronor. Orderingången ökade med 8,6 procent.

"Uppgången i aktien är rättvis. Det beror framför allt på den starka orderingången och så var marginalen lite bättre än väntat", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Trelleborg steg samtidigt med 11:50 kronor, motsvarande 10,1 procent, till 125 kronor efter att bolagets resultat slog analytikernas förväntningar.

Bland övriga verkstadskollegor följde SKF och Sandvik med upp med 2,0 respektive 1,8 procent.

Autoliv backade däremot efter att ha presenterat ett lägre resultat än väntat. Bolaget räknar även med oförändrad försäljning under årets tredje kvartal jämfört med i fjol. Aktien var ner 12 kronor till 356:50 kronor.

Ett annat bolag som fick ett kyligt mottagande var Eniro trots att rapporten var bättre än väntat enligt SME Direkts analytikersnitt. Aktien stängde 1,4 procent lägre på 85:75 kronor.

"Jag tror att det är vinsthemtagningar, efter det att kursen gått starkt de senaste månaderna", säger en analytiker.

Bland vinnarna placerade sig däremot SCA efter att ha lyckats klå förväntningarna. Ytterligare åtgärder ska också genomföras för att få upp bruttomarginalen. Aktien steg 10:50 kronor till 265:50 kronor.

Gambro B avancerade 4 kronor till 116:50 kronor efter ett resultat före skatt på 408 miljoner kronor under det andra kvartalet. Analytikernas konsensus låg på 368 miljoner kronor.

Även Swedish Match slog förväntningarna och stärktes 2,1 procent till 95:25 kronor. Bland annat överraskade marginalen för snusförsäljningen positivt och landade på 48,5 procent jämfört med väntade 45,9 procent.

Utöver Nokias tunga nedgång var Switchcore en av dagens stora förlorare med ett fall på 12,8 procent till 1:29 kronor sedan bolaget meddelat att orderingången blivit sämre än väntat och att bolaget inte längre räknar med att visa vinst nästa år.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?