Annons

Nervöst på börsen inför supertorsdagen

Stockholmsbörsen föll på onsdagen i spänd väntan på torsdagens rapportflod, med rapporter från bland andra telekomjättarna Ericsson och Nokia.

Stockholmsbörsen inledde dagen med svagt sjunkande kurser. På de ledande Europabörserna steg däremot kurserna något i inledningen efter uppgången på Wall Street på tisdagen. Under eftermiddagen förstärktes nedgången i Stockholm.

Vid stängning hade Sax-index backat med 0,8 procent till 264,7 samtidigt som OMXS30 hade fallit med 0,9 procent till 846,8. Omsättningen låg på 11,5 miljarder kronor.

Nervositeten var påtaglig inför "supertorsdagen" då både Ericsson och Nokia presenterar sina delårssiffror. Börsen tyngdes främst av indextunga Ericsson som föll med 1,5 procent till 26:30 kronor inför rapporten som släpps tidigt på morgonen. Konkurrenten Nokia, som rapporterar vid lunchtid, backade med 1,8 procent till 138:50 kronor.

Många andra storbolag fanns på minussidan denna dag. Inom verkstadssektorn föll Atlas Copco med 2,3 procent till 129:50 kronor medan SKF tappade 0,8 procent till 89:75 kronor.

Av de bolag som rapporterade under onsdagen märktes säkerhetskoncernen Gunnebo som steg 3,2 procent till 73:75 kronor. Ett pågående omstruktureringsprogram bidrog till att dra ner resultatet för andra kvartalet.

OMX, som bland annat äger Stockholmsbörsen, föll med 3,4 procent till 92:50 kronor sedan bolaget släppt sin halvårsrapport. Bolagets resultat för andra kvartalet drogs ned av kostnader för sammanslagningen med Köpenhamnsbörsen.

Dagens vinnare var programvaruföretaget Telelogic som steg med 14,9 procent till 16:20 kronor efter en oväntat positiv rapport.

Även vårdbolaget Capio presenterade ett delårsresultat som var bättre än väntat. Aktien klättrade 7,2 procent till 127:50 kronor.

Men Doro, som bland annat tillverkar telefoner, föll 6,7 procent till 34:60 kronor efter sin rapport. Mjukvarubolaget Jeeves, som också rapporterade på onsdagen, backade med 6,8 procent till 54:50 kronor.

Utvecklingen var blandad på ledande europeiska börserna. Londonbörsens FTSE-index steg med 0,3 procent till 5 215,2 och Frankfurtbörsens Dax-index gick upp med 0,3 procent till 4 784,5. Men Parisbörsens CAC 40-index backade med 0,1 procent till 4 418,4.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?