Annons

USA gav stöd åt börsen

Efter att ha pendlat kring nollstrecket större delen av tisdagen steg Stockholmsbörsen mot slutet när amerikanerna vaknat.

Det presenterades bra rapporter från bland andra Electrolux, SSAB och Nobia.

Vid stängning noterades OMXS 30 upp 0,3 procent till 852,5. Omsättningen uppgick till 13,1 miljarder kronor.

"Dagen har dominerats av Electrolux rapport och skogen. Electrolux uppgång var ett lättnadsrally. Skogsbolagen stiger på att konkurrenten International Paper aviserat sälja 30 procent av sin omsättning. Kopplingen till svenska skogsbolag är inte helt solklar", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Electrolux, vars rapport mottogs positivt, steg 8,50 kronor, motsvarande 5,1 procent, till 175,50 kronor.

Resultatet efter finansnetto uppgick till 1.695 miljoner kronor, vilket var i linje med analytikernas förväntningar. Prognosspannet var dock brett, mellan 581 och 1.750 miljoner kronor. I rapporten upprepar bolaget prognosen om att rörelseresultatet för 2005 blir något lägre än för 2004. Bolaget avser att höja priserna i både Nordamerika och Europa på grund av högre materialkostnader, enligt koncernchef Hans Stråberg.

Svenskt stål verkar vara i ropet. SSAB redovisade ett resultat före skatt på 1.748 miljoner kronor vilket var högre än analytikernas förväntningar på 1.605 miljoner kronor. Aktien steg 2 kronor till 191,50 kronor.

SSAB spår fortsatt god tillväxt för spetsprodukterna men prognostiserar samtidigt att priserna sjunker 8 procent i lokala valutor jämfört med andra kvartalet.

Kökstillverkaren Nobia redovisade ett halvårsresultat över förväntan och aktien steg 9,50 procent till 121,50 kronor.
"Nobia kom med en riktigt bra rapport. Norden går ytterst starkt", säger en mäklare till Direkt.

Även fastighetsbolaget Castellum levererade en halvårsrapport med ett resultat som var bättre än samma period förra året. Aktien sjönk dock tillbaka 1,0 procent till 333,50 kronor.

Precise Biometrics steg 2,1 procent till 7,20 kronor efter att rapporten visat på minskade förluster och högre omsättning. Bolaget upprepar att bolaget tror på fortsatt positiv utveckling och att man ska expandera ytterligare på marknader såsom Japan och Malaysia. VD Christer Bergman uppger till Direkt att bolaget siktar på en marginal för helåret på 38-40 procent.

Biacore redovisade en kraftigt ökad vinst och upprepar prognosen om försäljningsökning under 2005 och att vinsten ska återgå till tidigare lönsamhetsnivåer med kvartalsvisa variationer. Aktien handlades högt på vinnarlistan med en uppgång på 7,0 procent till 205 kronor.

Stora Enso steg 3,3 procent till 101,50 kronor efter att amerikanska konkurrenten International Paper meddelat att bolaget kommer att sälja tillgångar för 8-10 miljarder dollar och renodla verksamheten med fokus på två områden: obestrukna papper och förpackning.

I övrigt bland storbolagen: Ericsson och Nokia rapporterar båda på torsdag. Ericsson noterades oförändrat till 26,70 kronor efter att ha legat på minus nästan hela dagen medan Nokia steg 2 kronor till 141 kronor.

Teliasonera som lagt bud hos lettiska staten på resterande 51 procent av lettiska fastnätoperatören Lattelkom och mobiloperatören LMT, steg 10 öre till 37,30 kronor.

Lehman Brothers som har en negativ syn på den nordiska banksektorn rekommenderar dock övervikt i Nordea som noterades 1,4 procent högre. Även Merrill Lynch upprepar köprekommendationen på Nordea.

Astra Zeneca sjönk 5 kronor till 319,50 kronor och Volvo sjönk 3 kronor till 346,50 kronor.

Telelogic, som rapporterar på onsdag, har tecknat ett avtal med en ledande global telekomleverantör värt 6,3 miljoner kronor. Aktien tappade 0,7 procent till 14,10 kronor.

Oriflame backade 2,9 procent till 183 kronor efter att den amerikanska konkurrenten prognostiserat lägre vinst för helåret i samband med kvartalsrapporten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?