Annons

Kläder och smink hett på börsen

Rapporterna från Investor och Saab var i fokus under en handelsdag med svagt negativa indexrörelser. Preliminära kvartalsbesked från Tieto Enator och Getinge livade upp eftermiddagens handel.

OMXS 30 noterades till 843,8, motsvarande en nedgång på 0,2 procent. Omsättningen uppgick till 11,2 miljarder kronor.

Rapportperioden har så smått börjat tuffa igång och på tisdagsförmiddagen redovisade Investor, Saab och Optimail sina halvårsresultat.

Investors substansvärde har ökat med 22,1 procent sedan årsskiftet. Vinsten låg på 28:87 kronor per aktie första halvåret, att jämföra med 15:38 kronor motsvarade period förra året.

Att investmentbolaget minskade sina innehav i SEB, ABB och Astra Zeneca motiverade VD Marcus Wallenberg med ökad finansiell flexibiliteten som "är avgörande för Investors möjligheter att delta i utvecklingen av bolag och fortsatt göra intressanta investeringar".

Aktien klättrade 2 kronor, eller 1,8 procent, till 112 kronor.

Saabs rapport visade på en minskad nettovinst. Färre beställningar från svenska försvaret ska bolaget försöka balansera med ökad försäljning utomlands.

Bolagets utveckling "känns mer osäker ju längre fram i tiden man tittar" enligt en mäklare som Nyhetsbyrån Direkt har pratat med.

Saab avancerade 1 krona till 127 kronor.

Optimail tillhörde förlorarna efter att ha redovisat förlust och övergett sina prognoser om ett positivt helårsresultat. Aktien handlades ner 5 procent till 17 kronor.

Getinges varnade för att resultatet för det andra kvartalet kommer att understiga analytikernas förväntningar. Följaktligen sjönk aktien, ner 4:50 kronor till 102 kronor.

Tieto Enator meddelade att man kommer att överträffa sina egna prognoser. En högre försäljningstillväxt än väntat gladde marknaden, aktien steg 7 kronor, motsvarande 2,8 procent, till 256 kronor.

"Trots den lilla nedgången under tisdagen, tycker jag att det känns fortsatt positivt. Många bolag kommer att överraska positivt med sina rapporter, inte minst i it- sektorn", säger en mäklare till Direkt.

I den heta telekomsektorn annonserade franska Alcatels bättre preliminära kvartalssiffror än väntat och steg kraftigt i Paris. I Stockholm var det dock tudelad utveckling.

Nokia, som fått en 3g-order från Polen, sjönk 2 kronor till 135:50. Ericsson handlades däremot upp 0,4 procent.

Bland aktierna med stor omsättning noterades Astra Zeneca och Nordea ner 1,5 respektive 0,7 procent.

SKF, som ska redovisa sitt halvårsresultat på onsdagen, sjönk 1,5 procent till 82:50 kronor.

Ratos går in på den norska vin- och spritmarknaden genom att ta kontrollen över distributören Arcus-Gruppen. Ratos steg 50 öre till 174 kronor.

Det ostadiga vädret under försommaren gynnade detaljisterna. Clas Ohlsons försäljning steg 16 procent i juni, vilket fick aktien att röra sig upp 2 kronor till 142:50 kronor.

Klädkedjan RNB låg högt på vinnarlistan med sin uppgång på 7 procent.

Oriflame steg 9:50 kronor till 193 kronor sedan franska sminkjätten L`Oreal redovisat bättre försäljningssiffror än väntat.

SAS bränslekostnader kommer att öka med 1 miljard kronor i år, som en följd av det höga oljepriset. Aktien gick tillbaka 1,1 procent.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?