Annons

Räntor & valutor: Räntorna ned efter USA-siffror

Amerikanska räntor sjönk rejält och dollarn försvagades omedelbart efter statistik på fredagseftermiddagen som visade att den amerikanska ekonomin skapade betydligt färre jobb än väntat i maj.

Sysselsättningen utanför jordbrukssektorn i USA ökade endast med 78.000 personer i maj, vilket var den minsta uppgången sedan i augusti 2003. Analytiker hade räknat med en ökning med 175.000, enligt Bloomberg News.

I april ökade sysselsättningen med oreviderade 274.000 personer.

Av rapporten framgick också att arbetslösheten sjönk till 5,1 procent i maj, från 5,2 procent i april. Analytiker hade räknat med oförändrad arbetslöshet.

Enligt vissa bedömare ökade statistiken förväntningarna om att Federal Reserve snart kommer att sluta höja sina styrräntor.

Flera analytiker påpekade dock att rapporten inte var fullt så dålig som den svaga sysselsättningsökningen gav sken av. De lyfte bland annat fram att arbetslöshetsnivån var lägre än väntat, samtidigt som timlönerna var i linje med förväntningarna.

"Den här rapporten är inte ens nära tillräckligt svag för att förmå Fed att inte höja styrräntan vid Fomc-mötet i juni. Och, vi räknar med ett relativt hökaktigt budskap från Greenspan vid nästa veckas kongressutfrågning. Det kommer två rundor av sysselsättningssiffror före augustis Fomc-möte. Från vår ståndpunkt måste tonen i datan vara rätt svag för att få Fomc att överväga att stoppa på 3,25 procent", skrev David Greenlaw på Morgan Stanley.

Strax före den svenska stängningen visade statistik att de amerikanska inköpschefernas index för tjänstesektorn var svagare än väntat och sjönk till 58,5 i maj, från 61,7 i april. Förväntningarna låg på 60,0, enligt Bloomberg News.

Den amerikanska tioårsräntan låg vid den svenska stängningen på 3,84 procent, ned 6 punkter jämfört med torsdagens svenska stängning. Det är den lägsta nivån på över ett år.

Europeiska och svenska räntor följde med de amerikanska ned efter arbetsmarknadsrapporten.

Räntan på den tioåriga svenska benchmarkobligationen 1049 stängde på 3,11 procent, 7 punkter lägre än vid torsdagens stängning. Räntegapet mot den tyska motsvarigheten ökade till minus 6 punkter (-5).

Statistik på förmiddagen visade att detaljhandeln i euroområdet sjönk oväntat med 0,9 procent i april, istället för att stiga med väntade 0,6 procent.

På valutamarknaden försvagades dollarn omedelbart mot övriga storvalutor efter sysselsättningssiffrorna, till som mest 1,2351 mot euron och till 107,45. Reaktionen blev dock kortvarig och redan fem minuter efter siffrorna handlades dollarn på ungefär samma nivåer mot euron som före statistiken.

Klockan 16.15 stod dollarn i 1,228 mot euron och i 107,59 mot yenen (jämfört med 108,35 samma tid på torsdagen).

Den svaga jobbökningen var en besvikelse för de aktörer som hoppats att en kraftig ökning skulle få Federal Reserve att höja styrräntan i större steg.

På morgonen försvagades euron kraftigt mot dollarn efter kommentarer från en italiensk minister om att Italien bör lämna eurosamarbetet. I en intervju med tidningen La Repubblica sa socialminister Roberto Maroni, som representerar Lega Nord, att Italien bör överväga att temporärt återinföra liran. Han sa också att introduktionen av euron inte har varit en tillräcklig åtgärd för att hantera en ekonomisk avmattning och försämrad konkurrenskraft i Italien.

Analytiker tolkade kommentarerna som att han vill att Italien ska återvända till den gamla politiken med återkommande devalveringar för att stärka konkurrenskraften för italienska varor.

ECB:s chefekonom Otmar Issing sa att ett italienskt EMU-utträde skulle vara "ekonomiskt självmord".

Vid svensk stängning hade kronan stärkts 2 öre till 7,44 mot dollarn och knappt 2 öre till 9,14 mot euron. Mätt i TCW-index hade kronans värde ökat till 126,99 från torsdagens 127,14.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?