1515

Intentia föll tungt på börsen

Svaga sysselsättningssiffror bringade börsen på fall i Stockholm liksom övriga Europa på fredagen.

Stora delar av dagen präglades av oregelbunden och avvaktande handel i väntan på USA-statistiken.

Vid börsstängning klockan 17.30 hade OMXS backat 0,3 procent till 787,6. Omsättningen stannade på 13,3 miljarder kronor.

Antalet sysselsatta ökade med 78.000 personer i USA i maj. Det var klart under förväntningarna på en ökning med 175.000 jämfört med april.
"Jag tycker att vi sitter och väntar på statistik, så kommer statistiken, det rasslar till på börsskärmarna och när det är klart så väntar vi på nästa statistik", säger en mäklarveteran till Nyhetsbyrån Direkt.

Statistiken bidrog till att bryta den positiva trenden i Ericsson, åtminstone tillfälligt. Ericsson B slutade oförändrat på 23,50 kronor, efter att som högst varit uppe på 23,90 kronor tidigare under dagen.
"Ericsson ska väl testa 24 kronorsnivån", säger mäklaren och påminner om att en överväldigande majoritet av analytikerkåren har en positiv syn på aktien.

Nokia stängde också oförändrad på 128 kronor, medan Telia Sonera handlades till 36,10 kronor, 20 öre upp. Bolaget har lämnat in ett ärende vid internationella handelskammaren i Genève där Teliasonera menar att Cukurovagruppen inte levt upp till ett avtal om att avyttra sitt ägande i Turkcell.

Tele2 B var ned 1,25 på 68,50 kronor. I en färsk analys bedömer Credit Suisse First Boston, CSFB, bland annat att Tele2 kommer att investera ytterligare 500 miljoner kronor i Sydeuropa 2006.

Andra tyngre aktier som sakta men säkert segar sig uppåt är byggbolagen Skanska och NCC. Skanska B var upp 1,4 procent på 92:75 kronor medan NCC B avancerade 1,8 procent till 110 kronor.
"Vi har har haft och behållit Skanska på topplistan en längre tid", säger mäklaren.

Hennes & Mauritz var i fokus efter uppgifter i Dagens Industri att kedjan planerar att öppna en butik i S:t Petersburg. H&M:s IR-chef Carl-Henric Enhörning säger sig dock inte känna till uppgifterna.
"Inte vad jag vet utan det är nog bara spekulation. Det är i alla fall den informationen jag har för närvarande", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

H&M B slutade oförändrat på 259,50 kronor, efter att ha varit upp på 262,50 kronor.

Volvo B gick mot strömmen och backade 5 kronor till 296 kronor. CSFB har en fortsatt försiktig inställning till Volvo efter preliminär statistik över nettoorderingången i maj för tunga lastbilar i Nordamerika.

Intentia B låg högt på listan över förlorare med en nedgång på 7,2 procent till 15,40 kronor. Amerikanska Lawson, som lagt ett bud på Intentia, föll 11,6 procent i New York i torsdags.

"Vi såg det som ett bra läge att ta hem vinsten och passade på att slänga ut alla Intentia-aktier i torsdags. Vi räknade med att Lawson skulle falla efter budet och eftersom det är ett aktierelaterat bud så påverkar det kursen i Intentia", säger mäklaren.

Den tidigare kursraketen Protect Data föll med 6,5 procent till 108 kronor efter det att huvudägargruppen sålt en del av sina aktier. Senare på fredagen framkom att ännu en person med ledande ställning i företaget sålt aktier.

Elekta B steg 5,3 procent till 288 kronor efter en order värd över 100 miljoner kronor från Venezuela.

Partnertech steg 3,1 procent efter att ha meddelat förvärv av en kontraktstillverkare i Finland för 65 miljoner kronor.

Anoto steg 50 öre till 13 kronor efter att ha fått en order av Dai Nippon Printing värd 0,5 miljoner euro.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?