Annons

It-aktier bäst i Europa

Det var uppåt, om än svagt, på Europas börser under onsdagen. IT-aktier och banksektorn ledde uppgången.

Dollarn fortsatte att stärkas mot euron och gav därmed också stöd till exportbolagen.

Dollarförstärkningen bottnar i spekulationer om att Federal Reserve kommer att höja räntan ytterligare medan de europeiska centralbankerna kommer att hålla sina räntor oförändrade eller överväga sänkningar.

Bank of Englands protokoll från det senaste mötet visade att två av ledamöterna röstade för en räntesänkning, vilket stärkte förväntningarna om räntesänkningar i Europa.

Lehman Brothers har uppgraderat sin syn på halvledarsektorn, vilket påverkade teknikaktierna positivt.

"Vi tror att beläggningsgraden har nått botten och börjar förbättras och det borde leda till bättre bruttomarginaler och kursutveckling", skrev Lehman i sin analys på tisdagen.

ASML steg med 1,5 procent och Logitech noterades upp 2,3 procent.

SAP klättrade 3,2 procent på förväntningar att affärssystemsleverantören ska öka sina marknadsandelar. "SAP har en väldigt stark position globalt, nu kanske starkare än någonsin, och det kommer bli väldigt svårt för Oracle att ta in försprånget", säger John Segrich på JP Morgan.

Analytiker på UBS uppgraderade Nokia från "neutral" till "köp" och motiverade med lägre affärsrisk och troliga återköp av aktien. Nokia steg 1 procent

Bank och finans gick också bra, med Jyske Bank upp 2,9 procent och Banco de Valencia upp hela 5,3 procent.

Kursvinnare gick även att hitta bland flygbolagen. Ryanair och British Airways gick upp 2,9 respektive 1,2 procent.

Sämsta branscher var gruv- och metall, samt stål. Kopparterminerna föll i London på oro över att gruvbolagen ökar sin produktion fastän den globala efterfrågan avtar. BHP Billiton föll 1,1 procent och Rio Tinto sjönk 0,8 procent.

Stålproducenterna Corus och Thyssen fortsatte nedgången från igår och backade 2,4 respektive 1,6 procent.

Old Mutual steg 1,9 procent. Enligt Dagens Industri närmar sig ett bud på Skandia, med Old Mutual och Nordea som huvudintressenter.

Marknadstemperatur klockan 17.50
DJ Euro Stoxx 50 +0,1%
Bloomberg Europe 500 +0,1%

London FTSE 100 +0,3%
Frankfurt DAX +0,3%
Paris CAC 40 +0,2%

Köpenhamn KFX +0,6%
Oslo OBX -0,2%
Helsingfors HEX +0,6%
Stockholm OMXS 30 +0,1%

Brentolja augustitermin på IPE 56:63 USD/fat, -0:87 USD


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?