1515

Ericsson drog upp börsen

Ericsson brydde sig inte om stigande oljepriser eller oro för dämpad vinsttillväxt. Aktien steg och drog med sig index upp på plus till skillnad från övriga Europa som hade det tufft på måndagen.

"Ericsson går till väders utan att något speciellt hänt, förutom att de köpt ett litet norskt bolag", sa en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning på måndagen hade OMXS stigit med 0,4 procent till 811,9. Aktier för 10,8 miljarder kronor hade omsatts.

Energi var bästa bransch på måndagen och steg 2,8 procent, en naturlig följd av stigande oljepriser. Sämst gick dagligvaror som backade 0,6 procent.

Ericsson var mest omsatt då aktier för 2,6 miljarder kronor bytte händer. Ericsson presenterade ett bud på norska Axxessit värt 330 miljoner norska kronor under måndagsmorgonen. Ericsson stängde 60 öre högre till kurs 24,80 kronor, vilket var en uppgång med 2,5 procent.

Skandia steg 60 öre till 41,90 kronor. Dagens Industri skrev i en artikel att ytterliggare en aktör, vid sidan av Old Mutual, lär vara intresserat av att lägga bud på Skandia. I samma veva gick DNB Nor ut och dementerade att de skulle ha lagt eller planerar att lägga ett bud, skrev TDN Finans.

Astra Zeneca fortsatte att stiga på måndagen och noterade en ökning på 5 kronor till 317 kronor.

Lindex rapport som presenterades på måndagsmorgonen innehöll bättre vinst och bättre marginal än väntat. Samtidigt meddelade bolaget att Twilfit avses säljas under verksamhetsåret, det vill säga före augusti månads utgång. Aktien reagerade negativt och sjönk 10 kronor till 345 kronor.
"Det är väl vinsthemtagningar, det kom inget nytt i rapporten", kommenterade en mäklare nedgången till Direkt.

SKF B handlades ned 0,75 kronor till 79,50 kronor. Detta trots att bolaget meddelade att Alstom lagt en order hos SKF för axelboxar och svängkranslager till Alstoms nya Metropolis tunnelbanevagnar i Barcelona.

New Wave-ägda Orrefors Kosta Boda varslade 67 anställda som del av ett större sparpaket enligt ett pressmeddelande. New Wave noterades 1 krona lägre till 137 kronor.

Enea har fått en order från Amerikanska World Wide Packets värd 6,5 miljoner kronor. Ordern är den första av betydelse på Eneas nya plattform och Enea-aktien steg 6 öre till 4,96 kronor.

På vinnarlistan återfanns Net Insight som steg 19 procent till 1,88 kronor. Enligt ett pressmeddelande har Net Insight fått en tillägsorder på utrustning för att expandera ett internationellt medienät från en av sina tidigare kunder. Aktien fick även en köprekommendation i Veckans Affärer på måndagen.

Enlight har tecknat ett avtal med ICDL-US om att tillhandahålla texter, tjänster och onlinelösningar för certifiering av ICDL-US kunder. Aktien steg 11,8 procent till 1,14 kronor.

Karo Bio har som nyligen indikerats, inlett kliniska fas 1-studier med KB2115, en substans för behandling av fetma och höga blodfetter. Aktien steg 5,0 procent eller 45 öre till 9,40 kronor.

Hagströmer & Qviberg (H&Q) och HQ Fonder går samman genom en fusion. Fusionen bedöms ge intäktssynergier om 20 miljoner kronor respektive kostnadssynergier om 7 miljoner kronor. VD Patrik Enblad säger till Direkt att ytterliggare ett förvärv kan vara aktuellt i år. H&Q steg 10 kronor till 186 kronor på nyheten och H&Q Fonder sjönk 2 kronor till 116,50 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?