1515

Stål och olja vinnare i Europa

De europeiska börserna letade sig uppåt under fredagen. De höga råvarupriserna förnyade intresset för bolag inom energi- och stålsektorerna.

"Råvarupriserna kommer att fortsätta vara höga. Vi kan inte föreställa oss en investeringsportfölj utan oljeaktier. Det är viktigt att ha energiaktier på grund av utdelningarna", sa Jacques-Antoine Bretteil, förvaltare på International Capital Gestion, till Bloomberg News.

Terminspriset för brentolja bröt igenom 57-dollarsnivån i London under fredagen och noterades vid 17.30-tiden till 57,04 dollar per fat.

Total, som är Europas största oljeraffinaderi, stärktes 1,5 procent i Paris. Ännu bättre gick det för Shell Transport och BP som steg 2,1 respektive 1,6 procent.

"Det finns potential för oljeaktier att stiga ännu mer. Bilkörningssäsongen kommer att passera men det tredje och fjärde kvartalet närmar sig och då hamnar oron över eldningsolja i förgrunden", sa Leo T. Schrutt, analyschef vid Julius Baer, i en kommentar till Bloomberg News.

På Oslobörsen gick mönstret i övriga Europa igen. Följaktligen fanns Petroleum Geo-Services och Norsk Hydro bland vinnarna.

Arcelors uppgång på 1,9 procent bidrog till att lyfta Bloombergs Europeans index för stålsektorn med 0,9 procent. ABN Amro har höjt sin rekommendation för Arcelor från minska till öka.

Brittiska HBOS handlades upp 0,4 procent. På fredagen framkom att banken, tillsammans med tyska Gothaer, köper livförsäkringsbolaget MLP för 325 miljoner euro kontant.

TDC var en klar vinnare på Köpenhamnsbörsen med en uppgång på 2,8 procent. Teleoperatören tar hjälp av Goldman Sachs för att avyttra katalogverksamheten inom TDC Förlag.

En svag utveckling för bland andra Teliasonera och Sandvik fick Stockholmsbörsen att gå mot strömmen. OMXS 30 stängde 0,2 procent lägre.


Marknadstemperatur klockan 17.35

DJ Euro Stoxx 50 +0,6%
Bloomberg Europe 500 +0,2%

London FTSE 100 +0,6%
Frankfurt DAX +0,5%
Paris CAC 40 +0,8%

Köpenhamn KFX +1,4%
Oslo OBX +0,8%
Helsingfors HEX oför
Stockholm OMXS 30 -0,2%

Brentolja augustitermin på IPE 54:07 USD/fat, +0,82 USD


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?