Annons

Teknikaktier visade musklerna i New York

Börserna i New York steg under torsdagens handel. Metall och energibolag gick bra och teknologiaktierna visade styrka.


Vid stängning hade Dow Jones Industrial Average klättrat med 0,1 procent till 10.579. S&P 500 handlades 0,4 procent högre medan Nasdaq steg 0,7 procent.

På Nyse hade 1.323 miljoner aktier omsatts och på Nasdaq motsvarande 943 miljoner.

Philadelphia Fed Index kom in under förväntan och landade på minus för första gången sedan maj 2003.

Statistik över bostadsbyggandet och nyanmälda arbetslösa kom in i linje med förväntat.

General Motors backade med 2 procent. Enligt uppgifter förnekade Fackföreningen UAW att ett avtal kring hälsovård ska bli klart senast den 30 juni, vilket GM tidigare indikerat.

Några mäklarfirmor varnade också för att GM-aktien kan ha stigit för snabbt den senaste tiden då bolaget fortfarande har många problem att lösa.

Det gick bättre för Ford som steg 1,9 procent. Deutsche Bank uppgarderade aktien till neutral. Banken spekulerar i att Ford kan gynnas av GM:s planer på neddragningar.

Råvarubolagen gick generellt bra efter att marknaden för metaller visat styrka. Alcoa blev en av vinnarna i Dow Jones och steg med 1,3 procent. Oljepriset fortsatte uppåt vilket stödde Exxon som var upp 1,5 procent.

Teknolgibolagen lyfte Nasdaq. Intel steg med 0,7 procent och IBM var upp 1 procent. Enligt en rapport från analysföretaget iSupppli kommer lagren av datachip att minska vid slutet av andra kvartalet.

Pfizer som meddelade ett förvärv av bioteknikföretaget Vicuron för 1,9 miljarder dollar steg 0,6 procent.

Bland bankerna rapporterade Goldman Sachs sitt resultat för det andra kvartalet. Rapporten var sämre än förväntat och banken redovisade en lägre kvartalsvinst för första gången på tre år. Bear Stearns och Lehman Brothers har tidigare i veckan levererat rapporter som var bättre än förväntat.

Goldman Sachs handlades trots det upp 3,5 procent. Investerarna valde att blicka framåt då banken signalerade bättre utsikter för bland annat affärsområdet Investment Banking.

Imclone meddelade att en studie visat att cancermedicinen Erbitux förlänger livet om den ges i samband med cellgiftsbehandling. Marknaden mottog nyheten positivt och aktien klättrade 1,8 procent.

Ericsson steg med 7 öre jämfört med stängningen i Stockholm.

På obligationsmarknaden noterades den tioåriga räntan till 4,07 procent, vilket var 3 punkter över onsdagens stängning.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RationalAnnons

De värnar om restaurangbranschen och människorna i köken

Ända sedan Rational grundades har de haft en nära dialog med kockar över hela världen. Tack vara det nära samarbetet och intelligent ingenjörskonst är de i dag världsledande med sina matlagningssystem. 

– Vi garanterar perfekt tillagning med våra maskiner, det i sin tur leder till ökad lönsamhet och mindre matsvinn, säger Ulf Eklund, vd Rational. 

1973 grundades Rational, företaget kom då på hur man enklare kunde uppnå ett krispigare, saftigare och snabbare tillagningsresultat i professionella kök. Svaret var en ugn som kombinerar ånga och varmluft. 

– Från den dagen har vi fortsatt att utveckla kombiugnen till ett intelligent och ergonomiskt matlagningssystem, iCombi Pro, som helt saknar motstycke, säger Ulf Eklund.  

Välj önskat resultat och låt ugnen göra resten

Genom en touchfunktion på ugnen kan du lätt välja vilket resultat du vill ha, allt från innertemperatur till önskad färg på ytan. 

– Det spelar ingen roll om det är en eller hundra kycklingfiléer, ugnen anpassar och justerar tillagningsparametrar under hela tillagningen, den känner bland annat av hur länge och vilken temperatur som behövs för att varje filé ska bli perfekt tillagad. 

Rational riktar sig till de professionella köken där de ligger i framkant med sin teknik. Deras matlagningssystem finns i restaurangkök, skolkök, på sjukhus och i livsmedelsbutiker bland andra. Förutom iCombi erbjuder de iVario, ett slags kombinationsbord som man både kan steka, fritera och koka i. 

– Många kök strävar efter flexibilitet med så lite utrustning som möjligt. Jag tror att vår framgångssaga beror på att vi verkligen tittar på kundernas behov.

Spara resurser och öka lönsamheten

Rational jobbar för att produkterna ska ha så lång hållbarhet som möjligt. Det finns kunder som haft samma ugn i över 35 år. Genom den intelligenta ugnen minskar dessutom matsvinnet, som ger ekonomisk vinst och hållbarhet ur ett globalt perspektiv.

– Vi tänker mycket på ergonomin för att underlätta för kockarna. Det är en bransch med påfrestande arbetsmiljö och vi erbjuder produkter som är hållbara i alla perspektiv, miljö, ekonomi och för människorna i köken.  

Ny produktlansering trots corona

Våren 2020 lanserade Rational iCombi Pro och iVario Pro, som är ännu mer effektiva än sina föregångare. De är snabbare och mer energisnåla, vilket deras kunder i längden sparar pengar på. 

– Visst är det vågat med en lansering under corona men det är också just nu som köken behöver maximal avkastning på deras investering. Det är viktigt för oss på Rational att produkten lönar sig snabbt. Vi är måna om branschen och vill vara ett stöd genom en tuff tid. 

Faktaruta

I mer än 46 år har RATIONAL haft som mål att erbjuda sina kunder de bästa verktygen för matlagning. Både genom sina produkter och sin service till sina kunder. RATIONAL är idag världsledande. De erbjuder full service 24/7 genom sin ChefLine® på telefonnummer 040 680 85 00

Läs mer på www.rational-online.com

Mer från Rational

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rational och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?