Annons

USA-börser åt olika håll

Börserna i New York inledde fredagen oregelbundet. Dow Jones var upp medan Nasdaq hade det tyngre. Intel backade efter gårdagens prognosuppdatering

Vid 16.15-tiden låg Dow Jones Industrial Average 0,1 procent högre på 10.515. S&P 500 var ned 0,1 procent och Nasdaq noterades 0,5 procent lägre.

På Nyse hade 182 miljoner aktier omsatts och på Nasdaq var omsättningen 143 miljoner.

Innan öppningen kom statistik över handelsbalansen och importpriserna. Handelsbalansen blev lite bättre än väntat och importpriserna sjönk mer än väntat.

Intel höjde försäljningsprognosen för andra kvartalet vid torsdagens prognosuppdatering. Aktien blev trots detta förlorare och sjönk med 1,8 procent.

Chiptillverkaren National Semiconductor backade med 0,7 procent. Aktien steg kraftigt i torsdagens handel sedan bolaget presenterat kvartalsrapport.

Sektorkollegan LSI Logic steg dock med 2,5 procent. Bolaget höjde försäljningsprognosen för andra kvartalet.

General Motors blev vinnare i Dow Jones med en uppgång på hela 5 procent.

Kemi och bioteknikbolaget Dupont steg med drygt 2 procent. Mäklarfirman JP Morgan kom med positiva kommentarer kring aktien i ett marknadsbrev.

Citigroup gick upp med 0,4 procent efter uppgifter om att banken kommer betala 2 miljarder dollar i ersättning till en grupp av aktieägare i Enron. Gruppen hade stämt banken för rådgivning kring det bankrutta energibolaget.

Citigroup ska betala med medel från sina reserver vilka sägs vara tillräckliga för att möta kraven från eventuella ytterligare ersättningar i samband med Enronrelaterade fall.

Läkemedelsbolaget Eli Lilly gjorde upp med runt 75 procent av skadeståndskraven relaterade till preparatet Zyprexa. Aktien öppnade upp med 0,5 procent.

Modeföretaget Polo Ralph Lauren steg med nära 5 procent. Bolaget presenterade kvartalsrapport där det underliggande resultatet var marginellt över förväntan.

Den tioåriga räntan noterades vid 16.15-tiden till 4,02 procent, vilket var 7 punkter högre än torsdagens stängning.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?