Annons

Minskad inflationsoro lyfte Wall Street

Börserna på Wall Street steg på onsdagen sedan inflationsoron dämpats av svagare statistik än väntat. Uppgången begränsades dock av en kraftig oljeprisuppgång.

Nettot av denna utveckling var en uppgång med 0,8 procent till 10.549 för Dow Jones. S&P 500 steg 0,9 procent medan Nasdaq stärktes 1,0 procent.

Inflationsoron minskade sedan inköpschefsindex, ISM, minskat till 51,4 i maj, jämfört med en väntad nedgång till 52,0.

Den minskade ränteoron gav stöd för bolag inom finanssektorn liksom inom egna hem. Bland vinnarna fanns Countrywide Financial, Citigroup, Freddie Mac och DR Horton.

"Där finns förväntningar om att Fed kanske bara har en höjning kvar att göra därför att saker och ting är under kontroll", säger Michael Viracola, en av aktiecheferna vid Adams Harkness, till Bloomberg News.

GM föll 0,4 procent sedan försäljningen backat 5 procent i USA under maj. Ford sjönk 0,5 procent efter det att försäljningen backat 11 procent.

Bland storbolagen hörde Alcoa, Procter & Gamble och IBM till vinnarna. Sämst gick det för Merck, som backade med 0,7 procent.

Google steg 3,6 procent till 287,23 dollar, sedan CSFB höjt riktkursen till 350 dollar. Uppgången smittade även av sig på konkurrenten Yahoo, som steg 1,29 till 38,49 dollar och Ebay som avancerade 1,12 till 39,12 dollar.

Best Buy stärktes 3,4 procent med stöd av en positiv analys från Goldman Sachs.

Nortel stärktes 9,4 procent efter att ha presenterat sin efterlängtade rapport för första kvartalet. Resultatet blev minus 0,01 dollar per aktie, vilket kan jämföras med analytikernas förväntningar om ett nollresultat, enligt Thomson Financial. Intäkterna låg dock marginellt över förväntningarna. Bolagets prognos för andra kvartalet är att omsättningen stiger 4-6 procent.

Oro för kapacitetsbrister vid amerikanska raffinaderier bidrog till att lyfta oljepriset med drygt 5 procent i New York till 54,58 dollar per fat. Exxon Mobil steg med 1,7 procent.

Omsättningen uppgick till 1.362 miljoner aktier på New York Stock Exchange. Motsvarande siffra för Nasdaq var drygt 1.809 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga statsobligationen noterades vid 22.30-tiden till 3,89 procent, vilket var 9 punkter lägre än tisdagens stängningsnotering.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?