1515

Starka rapporter ger stöd i Europa

Rapportfloden börjar avta men ändå är det flera storbolag kvar i Europa som ska redovisa sin räkenskaper för årets första kvartal.

Europabörserna fortsatte upp under onsdagsförmiddagen. Lugnande besked från amerikanska Federal Reserve tillsammans med bättre delårsrapporter än väntat bidrog till kursförstärkningarna.

"Det var ett väldigt duvaktigt besked från Fed när det gäller inflationen", sade Stuart Fraser, investeringschef vid Brewin Dolphin Holdings, till Bloomberg News.

Viss förvirring uppstod när USA:s centralbank släppte sin kommuniké i samband med tisdagskvällens räntebesked. Skrivelsen att inflationsförväntningarna är "väl tyglade" saknades men återinfördes så småningom av Federal Reserve.

Bank- och försäkringsbolagen gav indexstöd efter en rad överraskande starka rapporter. Credit Suisse letade sig upp 0,4 procent efter att ha redovisat ett resultat som låg 20 procent över analytikernas snittprognos.

HVB, näst största bank i Tyskland, avancerade 1,4 procent. Ränte- och provisionsnettona bidrog till att lyfta det första kvartalets resultat.

Även försäkringsjätten Allianz resultatutveckling var bättre än förväntat och aktien klättrade 1,9 procent.

Ännu bättre gick det för Cap Gemini, som handlades upp 1,7 procent i Paris. Under första kvartalet steg datakonsultens intäkter med 16 procent, med stöd från tecknade kontrakt i USA och Europa. Nya åtgärder i Nordamerika väntas vända förlusterna till vinst före utgången av 2005.

Onsdagens strukturaffär ägde rum i medicintekniksektorn. Fresenius Medical Care, som konkurrerar med Gambro inom dialysvård i Europa, bjuder 3,5 miljarder dollar kontant för amerikanska Renal Care. Fresenius-aktien backade 4,1 procent på Frankfurtbörsen.

British American Tobacco lyfte 2,5 procent efter att ha redovisat en resultatökning på 24 procent under första kvartalet.

Oljeraffinaderiet Total steg 0,6 procent. Resultatet låg i överkant av förväntningarna, men samtidigt oroade produktionsvolymerna. Bolaget har inte gjort några framsteg när det gäller förvärv av ryska Novatek, och utan dessa tillgångar väntas produktionstillväxten mattas till 3- 4 procent.

I Oslo noterades Norske Skog 0,7 procent högre. Delårsrapporten, som presenteras vid lunchtid, väntas enligt SME Direkt innehålla ett resultat före skatt på 78,4 miljoner norska kronor.

Uppgångar för Ericsson och Nokia gav stöd till indexen i Stockholm och Helsingfors.Innehåll från EdenredAnnons

Så motiverar du dina anställda – även om de jobbar hemifrån

I en tid av distansarbete är det viktigt att se till att man tar hand om sin hälsa. Genom att erbjuda Edenreds flexibla förmåner som lunch- och friskvårdsbidrag går det bra, oavsett var jobbet utförs. Och vill man peppa lite extra i största allmänhet finns också Delicard gåvokort, det perfekta sättet att uppmärksamma personer, prestationer eller högtider som till exempel jul.

Mycket är osäkert kring hur framtidens arbetsplats kommer se ut, men många spår att de flesta företag kommer erbjuda distansarbete även efter pandemin. Många förmåner är kopplade till en fysisk arbetsplats, men nu när landskapet ritas om är det viktigt att kunna erbjuda förmåner oavsett var de anställda befinner sig. Edenred erbjuder olika förmåner som är flexibla och uppskattade hos anställda över hela Sverige. Med Edenred Lunchförmån kan de anställda äta bra, och billigare, oavsett om de är på kontoret eller jobbar hemifrån. 

– Som arbetsgivare väljer man hur många månader den anställda har rätt till förmånen och även vilket belopp lunchkortet ska laddas med. Kortet gäller på de flesta restauranger i hela Sverige och går även att använda i många livsmedelsbutiker om man vill göra egen matlåda, säger Alf Reimers, Director of Marketing & Innovation. 

Enkel hantering av friskvårdsbidraget

Samma kort som används till lunchförmånen fungerar även för Edenreds hantering av friskvårdsbidraget.

– Vanligtvis brukar friskvårdsbidrag innebära mycket administration. Men med vår lösning får man sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet, alltså samma kort som lunchförmånen, och kvittoredovisningen sker enkelt i en app. Du behöver inte ligga ute med pengar och du behöver inte hålla koll på fysiska kvitton, säger Alf Reimers. 

I appen MyEdenred Sweden kan den anställde snabbt se saldo, gjorda transaktioner och mycket mer för både lunchpengar och friskvårdsbidrag. Genom att kortet har två plånböcker hålls beloppen isär och förmånerna blir lika enkla att utnyttja som att administrera. 

Delicard gåvokort

Att motivera sina anställda är kanske ännu viktigare när distansarbetet breder ut sig. Med Delicard gåvokort blir det väldigt enkelt, oavsett om det är en jul- eller sommargåva eller någon annan typ av uppskattning. Gåvokorten finns i olika prisklasser och mottagaren väljer alltid själv sin gåva. 

– Vårt populäraste kort är Unlimited och där kan den som får kortet välja bland mer än 100 typer av gåvor i en mängd olika kategorier. Vi har bland annat delikatesser, designprylar, upplevelser och fritidsprodukter. Man kan även skänka pengarna till välgörenhet om man skulle vilja, säger Alf Reimers.

Det är självklart härligt att kunna ge bort något som man vet uppskattas. Det är också väldigt enkelt då du som köpare bara behöver välja kort och leveranssätt, därefter tar Edenred hand om resten. 

Om Edenred

Edenred jobbar med glädje, engagemang och lojalitet genom bra förmåner för anställda. Resultatet är effektivare företag, ofta också lägre sjuktal och mindre personalomsättning. Mer om Edenred Lunchförmån, Edenred Friskvårdsbidrag och Edenred Delicard finns på edenred.se.

Mer från Edenred

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Edenred och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?