1515

Börsen höll sig kring nollstrecket

Stockholmsbörsen rörde sig inte allt för långt ifrån nollstrecket under den förkortade handeln på onsdagen. En något positiv öppning förbyttes till ett marginellt minustecken bland annat till följd av att USA-terminerna pekade på en viss nedgång.

Vid stängning hade OMXS 30 sjunkit med 0,2 procent till 756,5. Omsättning uppgick till 6,6 miljarder kronor.

Volvo B, som var mest omsatta aktie, backade 4:50 till 281 kronor. Preliminär statistik från ACT Research visar att nettoorderingången för tunga lastbilar i Nordamerika sjönk 46 procent i april jämfört med 2004.

"Detta är den andra månaden i rad med en nedgång på årsbasis för orderingången för klass 8-lastbilar och tycks fastställa formeringen av en ordertopp i mitten av 2005", skriver Prudential Equity i en analys.

Astra Zeneca sjönk 50 öre till 316 kronor. Preliminära resultat från Saint I-studien visar att bolagets preparat Cerovive ger minskad funktionsnedsättning efter stroke.

"Resultaten är lovande men inte klara ännu. Det är lite svårtolkat då vi inte fått några detaljer. Sannolikheten för att produkten ska nå marknaden har enligt våra värderingar gått upp från 20 till 40 procent", säger en analytiker till Direkt.

Alla var dock inte positivt inställda. West LB beskriver resultat från studierna som tvetydiga och sänker sin rekommendationen för Astra Zeneca till neutral.

Ericsson steg något mot strömmen, upp 10 öre till 21:10 kronor. Bolaget omstrukturerar sin CDMA-verksamhet, något som leder till att omkring 250 anställda blir övertaliga. Ericsson uppger för Nyhetsbyrån Direkt att omorganisation inte beräknas medföra några större kostnader. Dessutom säger IR-chefen Gary Pinkham att Ericsson går ifrån sitt tidigare mål om att nå en global marknadsandel inom CDMA på 15 procent.

Skandia klättrade 60 öre till 34:70 kronor. Dagens Industri rapporterar bland annat att Sampo-chefen Björn Wahlroos är tillbaka som ägare och att Fidelity har ökat sitt innehav till 7-8 procent.

Därtill anser Affärsvärlden att den senaste nedgången i Skandiakursen ger en inträdesmöjlighet för den som vill vara med i den kommande styckningen av sparbolaget.

Securitas fortsatte upp med 2 kronor till 125 efter tisdagens rapport. ABN Amro höjer sin rekommendation från behåll till öka.

"Huvudbudskapet i Securitas resultat för första kvartalet är att återhämtningen i USA ser allt mer övertygande ut", skriver ABN Amro.

Rätten till utdelning avskiljdes för ett antal bolag. Sandvik, med en utdelning på 11 kronor, noterades 9 kronor ned till 268 och Billerud, vars rapport gjorde marknaden besviken på tisdagen, var 11:25 ned till 75 kronor efter att ha avskiljt en utdelning på 6:50.

"Vi är varken optimistiska eller pessimistiska om marknaden, utan vad vi ser är att vi har en stabil orderstock som dock ser svagare ut nu än vad den har varit ur en historiskt perspektiv", sade Billeruds tillförordnade VD Peter Davidsson på en presskonferens på onsdagen.

Netonnet låg högt på vinnarlistan med en uppgång på närmare 8 procent. Bolagets försäljning steg 38 procent i april, bland annat som en följd av att påskfirandet ägde rum redan i mars.

"Påsken har haft rätt stor påverkan, tror vi, men det är svårt att uppskatta eftersom vi inte haft stora effekter av påsk tidigare", säger Netonnets VD Anders Halvarsson till Direkt.Innehåll från HSBAnnons

Digitalisering ökar värdet på fastigheter

Fastigheter må bestå av trä, stål och sten, trots det kan det mesta digitaliseras. Men branschen är konservativ.

– Vi pratar ofta om HSB som en föregångare inom digitalisering, säger Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige.

Läs mer om hur rätt fastighetsförvaltning gör skillnad 

Även om fastigheter är ohyggligt analoga till sin struktur påverkas även den sektorn av de makrotrender som driver digitaliseringen. Till exempel står fastigheter för en stor del av klimatpåverkan genom både byggnation, drift och renovering, men allt det här kan förändras med hjälp av digitalisering.

– Inom HSB har vi tittat på olika aspekter inom digitalisering i flera år, säger Jesper Josbrant, vd för HSB Affärsstöd, HSB:s egna företag för digitala tjänster.

– För mig är det viktigt att skilja på datorisering och digitalisering. Datorisering är att flytta saker från papper till filer, men digitalisering är att förflytta en hel affär. Det har skett inom film och musik, och det finns mycket vi kan göra även med fastigheter.

Ett exempel är den dagliga skötseln, där fastighetsförvaltare kan spara mycket tid och pengar genom att jobba datadrivet och serva huset när data visar att det faktiskt behövs snarare än vid bestämda tidsintervall. Ett annat är förvaltningen, där HSB undersöker hur man med hjälp av sensorer i fastigheten ska kunna känna av husets behov och därmed optimera långsiktigt underhåll och renovering.

– Samtidigt tittar vi på hur vi med hjälp av data och digitala tjänster ska kunna göra det lättare för våra bostadsrättsföreningars styrelser att enklare förstå fastighetens behov och på så sätt fatta mer informerade beslut som höjer fastighetens värde, säger Jesper Josbrant.

Möjliggör tester och utveckling i en riskfri miljö

Ett av de verktyg som HSB använder för att lära sig mer om digitaliseringens möjligheter är det världsunika HSB Living Lab – forskningshuset i Göteborg där människor bor samtidigt som forskarna utvecklar framtidens hållbara boende.

– Det finns så många smarta och innovativa produkter och tekniker i dag, men steget att testa dem i ett verkligt bostadsbestånd kan vara stort. Där ser vi HSB Living Lab som en frizon, en arena som uppmuntrar och möjliggör tester och utveckling i en riskfri miljö. Här kan vi testa innovationer skarpt i en helt verklig miljö innan vi implementerar dem i våra befintliga fastigheter säger Emma Sarin, projektledare för HSB Living Lab.

HSB Living Lab
HSB Living Lab

En av de saker som digitaliseringen har fört med sig som är aktuell i HSB Living Lab är det faktum att data i dag är högt värderad. Eftersom fastigheter och människorna som bor i dem genererar stora mängder data av olika slag pågår nu en rad olika projekt som jobbar med data för att göra bostäder och fastigheter både smartare och mer hållbara. 

– Det kommer vara spännande att följa utvecklingen kring hur man kommer att dra nytta av detta värdet framåt, säger Emma Sarin.

Digitalisering är mer än bara teknik

Att HSB har kommit långt i sin digitaliseringsresa bekräftas av Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige och partner till HSB i arbetet med ny teknik.

– Många företag ser fortfarande digitalisering som en it-fråga, men HSB har varit modiga nog att inse att digitalisering inte bara handlar om teknik utan om allt från kultur till organisation till själva affären. 

Fördelen med HSB:s synsätt är att det gör det lättare att fortsätta även när förändringsarbetet blir jobbigt.

– Många organisationer sätter igång med försök till digitalisering men ger upp när det blir jobbigt, förklarar Hélène Barnekow.

– Men Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund, och hennes ledningsgrupp har stått upp för vad de tror på, kommunicerat väl och varit proaktiva i sitt arbete. Det tror jag är en nyckel till att de har lyckats så väl.

Läs mer om hur rätt fastighetsförvaltning gör skillnad 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?