1515

USA-börserna stängde kring dagshögsta

USA-börserna steg på torsdagen efter positiv statistik som stärkte förtroendet för den amerikanska ekonomin. Boeing blev vinnare efter stororder och it-relaterade aktier gick starkt efter en rapport från Gartner.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 0,8 procent högre på 10.538. S&P 500 hade stigit med 0,6 procent och Nasdaq Composite handlades upp 1,0 procent.

Omsättningen uppgick till 1.244 miljoner aktier aktier på NYSE och 704 miljoner på Nasdaq.

BNP för första kvartalet reviderades från preliminära 3,1 procent till 3,5 procent, i linje med förväntningarna. Veckostatistiken visade samtidigt på färre nyanmälda arbetslösa än väntat och dollarn stärktes.

Boeing blev vinnare och uppgången på 2,5 procent lyfte Dow Jones. Bolaget fick en stororder från Indonesien och dessutom fick bolaget order från ett leasingföretag i Singapore. Även Caterpillar låg högt på vinnarlistan och klättrade 2,1 procent.

General Motors var upp med 1,5 procent efter mediauppgifter om att bolaget överväger att sälja eller börsnotera sin hypoteksverksamhet.

Försäkringsjätten AIG steg med 3 procent. Eliot Spitzer, distriktsåklagare i New York, stämmer bolaget och den förre VD:n Maurice "Hank" Greenberg för oegentligheter i bolagets redovisning, vilket var väntat.

IT-relaterade bolag gick bra efter att Analysföretaget Gartner höjde sin prognos för försäljning av persondatorer för 2005. Intel steg 1,4 procent och IBM var upp 1,5 procent. Hewlett-Packard steg med 0,8 procent.

Mjukvarubolaget Novell föll dock 7,2 procent efter sin svaga rapport som presenterades efter stängning på onsdagen.

Internetaktier steg, stödda bland annat av Goldman Sachs positiva analys av sektorn från onsdagen. Yahoo handlades 2,4 procent högre och Ebay noterades 0,6 procent upp.

Den nationella asbestplanen på 140 miljarder dollar fick klartecken från senatens kommitté. Planen ska därefter debatteras i den amerikanska senaten.

Reaktionen blev dock försiktig bland många av de berörda bolagens aktier. Enligt uppgifter på CNBC finns det stora hål i planen och mycket arbete återstår innan debatten.

Toll Brothers, USA:s största byggbolag för lyxbostäder, höjde sin resultatprognos och steg nära 7 procent.

Ericsson slutade 13 öre upp jämfört med stängningen i Stockholm.

På obligationsmarknaden noterades räntan på den tioåriga statsobligationen till 4,08 procent, vilket var 1 punkt lägre än onsdagens stängning.Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?