1515

Glad torsdag på börsen

Stockholmsbörsen steg rejält på torsdagen i linje med övriga Europamarknader då investerare skakade av sig onsdagens blues, som till stor del orsakades av ett rusande oljepris.

Lättnad över att BNP-statistik i USA reviderades upp bidrog till den positiva stämningen.

Vid stängning hade OMXS stigit med 0,9 procent till 790,1 och omsättningen uppgick till drygt 12 miljarder kronor.

Verkstadsaktierna gick speciellt starkt, med Volvo upp 3 kronor till 300:50 och Atlas Copco 2:50 kronor högre på 111:50. Sandvik steg med 7:50 kronor till 292:50.

Bland storaktierna steg Ericsson, som under dagen presenterade en GSM-order från ryska MTS värd cirka 150 miljoner dollar, 0:20 kronor till 23:20 och Hennes & Mauritz handles 1:50 kronor högre till 262:50. Mot strömmen gick dock Nordea, ned 25 öre till 67:50.

Bland dagens största nyhet var beskedet att Melker Schörling och United International Enterprise avser lägga bud på Karlshamns och danska Aarhus United för att sedan slå samman de båda i en ny börsnoterad koncern. Karlshamns klättrade 5,2 procent.

Torsdagen var annars en stor dag för ordernyheter från flera håll. Bland de som fick störst genomslag på handeln var Partnertechs levereantörsavtal med potentiellt värde på över 200 miljoner kronor. Aktien klättrade 4,1 procent.

Semcon steg 4,7 procent efter ramavtal med Ericsson som bolaget bedömer ska öka faktureringen mot telekomjätten med mer än 50 procent i år, enligt uppgifter till Nyhetsbyrån Direkt.

Marknaden gillade också Protect Datas order i Japan värd 5,5 miljoner kronor och handlade upp aktien med 1,8 procent.

Mekonomen har tecknat avtal om att importera Goodyears personbilsdäck och detta, säger VD Owe Andersson till Direkt, ska hjälpa bolaget att nå sitt mål om en 5- procentig marknadsandel på den skandinaviska däckmarknaden. Mekonomen B handlades upp 4 kronor till 183.

Tietoenator hade kapitalmarknadsdag i Stockholm under torsdagen där bolaget bland annat upprepade prognoserna för andra kvartalet och helåret. Presentationerna ledde dock inte till någon större reaktion på aktiemarknaden och Tietoenator slutade 1 krona upp på 228 kronor.

"Vi fick en bra genomgång av bolagets strategi och verksamhet, men det levererades inga nyheter", säger en analytiker till Direkt.

Branschkollegorna WM-data och Teleca steg också. Båda bolag aviserade orderavtal under dagen.

Från samma sektor kom Knowits besked att det köper konsulten Create Group i en affär som bedöms öka omsättningen till cirka 500 miljoner kronor på årsbasis. Förvärvet finansieras genom en apportemission och Knowit steg 1,9 procent.

Förväntningarna på MTG:s kapitalmarknadsdag i London på fredagen var höga av att döma från B-aktiens uppgång om 6 kronor till 233 kronor.

Förmiddagens börsraket blev speltillverkaren Starbreeze med en uppgång om över 29 procent efter sin kvartalsrapport.Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?