1515

Tung tisdag för telekom i Europa

Efter flera dagars obruten uppgång vände Europabörserna ned på tisdagen och det var i synnerhet teleoperatörer som pressade indexen. Svaga rapporter och bleka utsikter tog udden av köplusten.

Bokslutet från Vodafone, för det brutna räkenskapsåret april-mars, visade på ett resultat i linje med förväntningarna. Ett uppskruvat mål för aktieåterköp och fördubblad utdelning överskuggades av varningen att hårdare konkurrens kan pressa lönsamheten framöver. Aktien tappade 4,8 procent.

"Vodafone fortsätter trenden med försiktiga utsikter i Europa", sade Juan Maria Soler, investeringsansvarig vid Bansabadell, till Bloomberg News.

Teliasonera fortsatte ned 0,8 procent på Stockholmsbörsen. Rykten gör gällande att en ny Turkcell- köpare ska träda fram och enligt mediauppgifter har ryska Alfa erbjudit Cukurova 2,8 miljarder dollar för 24 procent av Turkcell med villkoret att Cukurova får behålla kontrollen över bolaget.

I Istanbul klättrade Turkcell upp 2,9 procent.

Telenor, Tele2 och O2 var andra teleoperatörer som hade det tungt och sammantaget backade Bloombergs sektorindex med 1,6 procent.

Rapporten från Eesyjet fick ett surt mottagande. Lågprisbolaget varnar för ett lägre resultat 2005 jämfört med fjolåret om nuvarande bränslepriser och valutakurser består. Aktien handlades ned 4,0 procent.

Konkurrenten Ryanair sjönk med 2,1 procent på Londonbörsen.

Läkemedelssektorn gick i motsatt riktning, upp 0,8 procent. Roche stärktes 2,7 procent sedan majoritetsägda Genentech presenterat positiva resultat för läkemedelskandidaten Lucentis.

Astrazeneca gick dock tillbaka 0,6 procent i London. På måndagen publicerades negativa uppgifter i USA om Crestor, uppgifter som bolaget har tillbakavisat.

Gruv- och metallbolagen letade sig uppåt. Enligt en australisk tidning kan Rio Tinto komma att lägga bud på Xstrata. Såväl Rio Tinto som Xstrata avancerade 1,7 procent.

I Stockholm noterade Boliden en uppgång om 0,7 procent.

På temat storaffärer meddelade Scottish Power att det planerar att sälja amerikanska dotterbolaget Pacificorp till Warren Buffetts Midamerican Energy. Aktien klättrade 6,3 procent.

Deutsche Bank mäklade 2 miljoner aktier i Inditex, motsvarande 0,3 procent av kapitalet, för 23:50 euro styck. Inditex säger sig inte veta vem säljaren är men uppger att det inte kan vara en styrelsemedlem eftersom interna regler förhindrar en sådan stor försäljning för närvarande. Inditex noterades 0,9 procent lägre.

På de nordiska börserna var humöret bättre. I Oslo bidrog oljeterminernas återhämtning i New York till att lyfta index medan läkemedelsbolaget Novo Nordisk gav stöd i Köpenhamn.

På tisdagskvällen, klockan 20 svensk tid, publicerar Fed sitt protokoll från mötet den 3 maj, ett dokument som kommer att granskas noga, enligt analytiker.Marknadstemperatur klockan 17.55
=======================================

DJ Euro Stoxx 50 -0,2%
Bloomberg Europe 500 -0,2%

London FTSE 100 -0,4%
Paris CAC 40 -0,4%
Frankfurt DAX -0,2%

Köpenhamn KFX +1,0%
Oslo OBX +0,6%
Helsingfors HEX +0,2%
Stockholm OMXS 30 oför

Olja IPE (juli) London: 48:20 usd/fat, -0:17 usd


Innehåll från CrunchfishAnnons

Digital Cash säkrar digitala betalningar

I Sverige sker under 10 procent av alla transaktioner med fysiska kontanter. Digitala betaltjänster dominerar men kräver att uppkoppling och betalservrarna fungerar. En robust lösning bör vara oberoende av nätet. Det är här Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash kommer in.

Digital Cash har kontanternas styrka i digital form och fungerar alltid. Oavsett var man befinner sig eller om nätverk tillfälligt saknas så erbjuds en driftsäker lösning där man kan betala offline. Digital Cash skapar trygghet för företag och konsumenter genom en digital betallösning som de alltid kan lita på. 

– I ett hållbart samhälle måste man planera för scenarios där inte allt fungerar. Digital Cash ger en försäkran om att digitala betalningar alltid kan genomföras, säger Joachim Samuelsson, VD Crunchfish.

Fungerar med alla digitala betallösningar

Systemet bakom en digital betallösning är komplext och innehåller många olika komponenter. Det är en utmaning att skapa betaltjänster som har hög tillgänglighet och robusthet. Finansinspektionen har nyligen kallat bankerna till möte för att diskutera hur avbrott i Swish ska hanteras för att försäkra att tjänsten har hög tillgänglighet. Digital Cash är en naturlig lösning för att skapa driftsäker digital betalning.

Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash konkurrerar inte med digitala betallösningar utan är en viktig pusselbit för att bidra till en ökad robusthet och tillgänglighet för de lösningar som redan finns.

– Digital Cash kompletterar alla andra betallösningar. Vår lösning ger robusthet som implementeras i själva betaltjänsten. Vi finns för att man alltid ska kunna betala tryggt med den betalösning som man föredrar, oavsett vem och var man är, säger Joachim Samuelsson.

Säker arkitektur i två steg

Crunchfish Digital Cash är ett komplement till alla olika betaltjänster, antingen i mobilen eller på ett kort. Lösningen bygger på ett system som delar upp betalningsförfarandet i två steg som gör betalningen möjlig att genomföra offline på ett säkert sätt. Betalaren har ett Digital Cash-konto som senare debiteras. Kontot kan inte övertrasseras och registrerar all betalningshistorik. 

Tävlar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling

Crunchfish deltar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling – Betaltjänster för alla. Tjänsten möjliggör att Swish fungerar i hela landet även där mobiltäckning saknas och gör att alla människor, företag och föreningar som föredrar just Swish kan lita på att den fungerar eftersom risken för driftstörningar elimineras. PTS fattar beslut om vilka sökande som får finansiering att genomföra sitt projekt i juni 2021.

Om Crunchfish 

Crunchfish är ett fintech-bolag och teknisk pionjär med patentsökt Digital Cash-lösning som använder en betalprocess i två steg, först clearing offline följd av online settlement. Crunchfish Digital Cash plånbok gör digital betalning robust och oberoende av nätet. Den är exceptionell flexibel och kan användas med alla typer av betalningslösningar. Crunchfish är sedan 2016 noterade på Nasdaq First North Growth Market med huvudkontor i Malmö och med representation i Indien.

Crunchfish.com/digital-cash 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?