1515

Räntor & valutor: Svag statistik fäller räntorna

Svenska räntor sjönk något efter signaler om att den svenska industrikonjunkturen har gått in i ett klart svagare konjunkturläge, samtidigt som Europakonjunkturen också visade svaghetstecken.

Inköpschefsindex i såväl Sverige, euroområdet och USA sjönk mer än väntat och i Europa står industrikonjunkturen på randen till recession, enligt analytiker.

I Sverige föll inköpschefsindex till 52,2 i april den lägsta nivån sedan hösten 2003, jämfört med 56,6 i mars, enligt Silf/Föreningssparbanken.

Indexet för orderingången sjönk till 50,7 i april från 58,3. Exportorderingången visade fortfarande lite tillväxt, men orderingången på hemmamarknaden har stagnerat och indexet reser därmed frågetecken kring om den inhemska efterfrågan kommer att orka ta över från exportsidan som draglok för tillväxten.

"Det som är besvikelsen, om det fortsätter, är att vi inte hinner få igång den inhemska efterfrågan och sysselsättningen, som vi hade hoppats, innan det varvar ned i omvärlden", säger Cecilia Hermansson.

Räntan på den tioåriga benchmarkobligationen 1049 sjönk 1 punkt till 3,37 procent jämfört med fredagens notering, efter att ha handlats lägre under större delen av dagen. Den svenska tioårsräntan var därmed 3 punkter lägre än sin tyska motsvarighet.

I USA sjönk ISM-index till 53,3 i april från 55,2. Analytikerna trodde att index skulle pressas ned marginellt till 55,0.

Trots att ISM-index var lite sämre än väntat steg USA-räntorna på måndagen och den tioåriga obligationsräntan noterades till 4,21 procent vid den svenska marknadens stängning, 5 punkter högre än på fredagen, då räntemarknaden bland annat påverkades av spekulationer om den kinesiska yuanen.

Europeiska räntor var i stort oförändrade jämfört med fredagens nivåer och fick stöd av en nedgång i inköpschefindex i euroområdet, där index sjönk till 49,2 i april jämfört med 50,4 i mars. Commerzbank konstaterade i ett marknadsbrev att "Euroområdets tillverkningsindustri står på randen till en recession".

Aktiviteten på marknaderna dämpades på måndagen av att handeln i Storbritannien, Hongkong och Singapore var stängd. Under tisdag till torsdag håller japanska marknader stängt och Kinas marknader är stängda hela veckan.
"Det är väldigt lugnt på marknaden", sa en räntehandlare.

På valutamarknaden stärktes dollarn i samband med att den svenska marknaden stängde, efter att ha visat små förändringar under dagen. Dollarn handlades till 1,285 jämfört med 1,294 på fredagen.

Under måndagen försvagades yenen efter att Nordkorea genomfört missiltester i Japanska havet på söndagen. Testerna ökar oron för att konflikten om Nordkoreas kärnvapenprogram ska trappas upp.

Försvagningen uppvägde en stor del av den förstärkning som skedde på fredagen, som kom av spekulationer om att den kinesiska valutan kan komma att revalveras snart. Enligt rapporter i kinesisk press kan den kinesiska regeringen "när som helst" besluta att yuanen får handlas mer fritt. Uppgifterna dementerades dock senare av den kinesiska centralbanken. Spekulationerna avtog dock på måndagen, vilket också dämpade uppåttrycket på den japanska valutan. Yenen handlades vid den svenska marknadens stängning till 105,14 jämfört med 104,96.

Den svenska kronan försvagades både mot euron och dollarn, jämfört med fredagens noteringar.

En euro kostade 9,21, 3 öre mer än på fredagen, medan en dollar kostade 7,17, 7 öre mer. TCW-index steg till 126,72 (126,36).
Innehåll från FrameryAnnons

Framery ger effektivare och gladare arbetsplatser

En väsentlig andel av stressrelaterade problem grundar sig i stressiga och högljudda kontorsmiljöer, där över 50 procent av alla personer har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap*.

– Stressiga miljöer kan få stora konsekvenser. När vi nu alltmer börjar återgå till kontorsarbete är det därför centralt att erbjuda sina medarbetare störningsfria lösningar, betonar Rasmus Nanhed, Head of Sales på Framery. 

Sedan 2010 har branschpionjären Framery utvecklat ljudisolerade telefon- och möteshytter. Enligt Jukka-Pekka Holopainen, Sales Director för Nordics, Middle East & Africa, handlar företagets affärsidé i slutändan om att göra folk gladare – och friskare. 

– Enligt BBC Capital minskar till exempel den individuella produktiviteten med runt 15 procent på ett kontor med öppen planlösning. Många störningsmoment leder helt enkelt till mental stress, vilket påverkar både hälsa och effektivitet negativt. Med våra mötes- och telefonpodar får medarbetarna möjlighet att arbeta fokuserat och utan buller och störningar.

En snabb och kostnadseffektiv lösning

Det är emellertid inte bara flexibilitet som är Framerys styrka. Podarna kan levereras inom fyra veckor över hela världen via Framerys återförsäljare och inkluderar allt som behövs för att komma igång direkt. El- och USB-uttag, såväl som belysning, ventilation och ljudisolering är redan på plats. 

De flyttbara podarna finns i ett flertal storlekar, vilka lämpar sig för allt från enskilt arbete till möten på 4-6 personer. Poddarna installeras snabbt och är redo att användas direkt. Det är en flexibel lösning, med överlägsen ljudisolering, ergonomi och akustik. Som användare kan du vara säker på att ditt samtal inte kan höras in eller ut ur podden.

– Därtill är hytterna långt bättre ur miljösynpunkt än fasta väggar. Att bygga till mötesrum eller slå upp nya väggar är ineffektivt i längden – förr eller senare kommer företagets behov att ändras och plötsligt behöver man bygga om igen. Det blir dyrt både ekonomiskt och klimatmässigt. En mötespodd från Framery kan enkelt flyttas eller tas med till nästa kontor, konstaterar Rasmus.

Större acceptans av hemarbete ger mer videomöten

Det talas mycket om framtidens kontor och hybrid arbetsmodell vilket innebär att fler människor ibland kommer att arbeta från sina hem eller andra platser än kontoret. 

– Folk har blivit vana vid att arbeta i lugn och ro därhemma och videomöten har kommit att bli norm för de flesta. Detta lär inte förändras även om allt fler återvänder till kontoren. Ett halvfullt kontor med personer som samtidigt sitter i videomöten kommer att lyfta ljudnivåerna till svindlande höjder. Att spontant kunna droppa in i en pod för enskilt arbete eller boka utrymme för viktiga videomöten kommer att vara avgörande för många, fortsätter Rasmus.

Kan både hyras och köpas

För att ytterligare öka sina kunders valmöjlighet erbjuder Framery podar både till uthyrning och försäljning. Det går lika bra att beställa sina podar direkt på Framerys hemsida, som att kontakta sin ordinarie återförsäljare; Framery samarbetar med de flesta stora kontorsmöbelaktörerna. 

– I nuläget vet vi inte hur framtiden kommer att se ut, men allt pekar på att snabbrörlighet och effektivitet kommer att vara än mer affärskritiskt under de kommande åren. Vill man då utveckla ett kontor efter morgondagens behov behöver man snabbt kunna anpassa både sig själv och sin verksamhet. Där kan vi hjälpa till, med kostnadseffektiva och smarta lösningar, avslutar Jukka-Pekka.

Läs mer om Framerys podlösningar

* Källa: University of Sydney

 

Mer från Framery

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Framery och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?