1515

Skandia lyfte börsen

Stockholmsbörsen stärktes successivt under fredagen. Bakom förstärkningen stod Skandia som kom i gång med en 20-procentig uppgång efter börsstoppet som följde på budrykten.

"Det är mindre omsättning än man kunde ha väntat sig efter budspekulationer på Skandia. Det är fortfarande en ganska stor press på cykliskt. Pressen från Michigan- index var snabbt övergående annars var det positivt med ett något lägre oljepris och de senaste dagarnas dollarförstärkning", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning hade OMXS 30 stigit 0,6 procent till 775,2. Totalt hade aktier till ett värde av 15,7 miljarder kronor omsatts.

När handeln i Skandia återupptogs klockan 11.40 blev aktien snabbt mest omsatt och steg med över 20 procent. Skandia stängde 20 procent högre på 41:90 kronor. Det sydafrikanska bolaget Old Mutual bekräftade i ett pressmeddelande sitt intresse för att lägga ett bud på Skandia och skrev samtidigt att diskussionerna är i ett tidigt skede.

Skandias ordförande Bernt Magnusson uppger dock för Direkt att Skandia-styrelsen inte erhållit några konkreta bud och han vill inte kommentera Old Mutuals intresse.

"Vi har inte fått några bud. Vi är ett listat bolag och kommenterar aldrig den här typen utav uppgifter", säger han till Direkt.

I London föll samtidigt Old Mutual med cirka 5 procent.

Bland operatörerna klättrade Telelogic med 7 procent till 15:30 kronor på beskedet att aktien inkluderas i indexet MSCI-Sweden.

Unibet föll med 5,5 procent till 600 kronor. Lehman Brothers stod för en större del av försäljningen. Unibets VD Pontus Lesse sålde en stor del av sina depåbevis i bolaget i torsdags, vilket låg i linje med hans tidigare aviserade planer.

Karo Bio tog fart nedåt på fredagseftermiddagen och enligt analytiker som Direkt talat med tyngdes aktien av den emissionsrisk som finns i bolaget.

"Aktien har gått ned under en tid och vi spekulerar i att en nyemission ligger relativt nära i tiden. Vi tror också att det finns risk för dåliga villkor och en stor utspädning i den kommande emissionen", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt. Aktien slutade 2,2 procent lägre på 9 kronor.

Bergman & Bevings VD Stefan Wigren ser goda förutsättningar för förbättringar av marginalen samtidigt som förvärvstakten dämpas något i år jämfört med i fjol. Det sade han i samband med en analytikerträff på fredagen. Aktien tappade 0,6 procent till 78:50 kronor.

Aspiro, som kom med rapport före öppning, slutade 1,3 procent lägre på 3:11 kronor. Bolaget spår att efterfrågan på de produkter som bolaget säljer i dag kommer att öka med 10-15 procent de närmaste åren.

Lundin Petroleum tappade 3,3 procent till 52 kronor. Det var samma rörelse som de flesta råvarubolagen i Europa hade efter att oljepriset handlades nära den lägsta nivån på tre månader.

Clas Ohlsons försäljning i april steg 20 procent jämfört med månaden i fjol, något som uppskattades av marknaden och aktien steg 1,9 procent till 137 kronor.

Upp gick även TV4 och slutade fredagen på 136 kronor, upp 4,6 procent.

"Det är mindre omsättning än man kunde ha väntat sig efter budspekulationer på Skandia. Det är fortfarande en ganska stor press på cykliskt. Pressen från Michigan- index var snabbt övergående annars var det positivt med ett något lägre oljepris och de senaste dagarnas dollarförstärkning", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning hade OMXS 30 stigit 0,6 procent till 775,2. Totalt hade aktier till ett värde av 15,7 miljarder kronor omsatts.

När handeln i Skandia återupptogs klockan 11.40 blev aktien snabbt mest omsatt och steg med över 20 procent. Skandia stängde 20 procent högre på 41:90 kronor. Det sydafrikanska bolaget Old Mutual bekräftade i ett pressmeddelande sitt intresse för att lägga ett bud på Skandia och skrev samtidigt att diskussionerna är i ett tidigt skede.

Skandias ordförande Bernt Magnusson uppger dock för Direkt att Skandia-styrelsen inte erhållit några konkreta bud och han vill inte kommentera Old Mutuals intresse.

"Vi har inte fått några bud. Vi är ett listat bolag och kommenterar aldrig den här typen utav uppgifter", säger han till Direkt.

I London föll samtidigt Old Mutual med cirka 5 procent.

Bland operatörerna klättrade Telelogic med 7 procent till 15:30 kronor på beskedet att aktien inkluderas i indexet MSCI-Sweden.

Unibet föll med 5,5 procent till 600 kronor. Lehman Brothers stod för en större del av försäljningen. Unibets VD Pontus Lesse sålde en stor del av sina depåbevis i bolaget i torsdags, vilket låg i linje med hans tidigare aviserade planer.

Karo Bio tog fart nedåt på fredagseftermiddagen och enligt analytiker som Direkt talat med tyngdes aktien av den emissionsrisk som finns i bolaget.

"Aktien har gått ned under en tid och vi spekulerar i att en nyemission ligger relativt nära i tiden. Vi tror också att det finns risk för dåliga villkor och en stor utspädning i den kommande emissionen", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt. Aktien slutade 2,2 procent lägre på 9 kronor.

Bergman & Bevings VD Stefan Wigren ser goda förutsättningar för förbättringar av marginalen samtidigt som förvärvstakten dämpas något i år jämfört med i fjol. Det sade han i samband med en analytikerträff på fredagen. Aktien tappade 0,6 procent till 78:50 kronor.

Aspiro, som kom med rapport före öppning, slutade 1,3 procent lägre på 3:11 kronor. Bolaget spår att efterfrågan på de produkter som bolaget säljer i dag kommer att öka med 10-15 procent de närmaste åren.

Lundin Petroleum tappade 3,3 procent till 52 kronor. Det var samma rörelse som de flesta råvarubolagen i Europa hade efter att oljepriset handlades nära den lägsta nivån på tre månader.

Clas Ohlsons försäljning i april steg 20 procent jämfört med månaden i fjol, något som uppskattades av marknaden och aktien steg 1,9 procent till 137 kronor.

Upp gick även TV4 och slutade fredagen på 136 kronor, upp 4,6 procent.


Innehåll från CHG-MeridianAnnons

Hållbar finansiering av IT för den moderna arbetsplatsen

Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.
Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.

Med rätt partner och finansieringslösning av IT-utrustning kan företag sänka sina kostnader, minska arbetsbördan och öka sin säkerhet samtidigt som de blir en del av en hållbar livscykelshantering. Det här bevisar CHG-MERIDIAN dagligen med sina skräddarsydda helhetslösningar för en effektiv teknikhantering som de förser till över 12 000 kunder. 

– Flera av våra kunder har tidigare upplevt stora utmaningar med att hantera sin IT-utrustning på ett effektivt sätt. Tillsammans med finansiering har vi kunnat erbjuda dem en skräddarsydd lösning som underlättar hanteringen samtidigt som de minskar deras arbetsbörda och blir en del av en cirkulär lösning, förklarar Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN. 

CHG-MERIDIAN hjälper sina kunder med hantering av teknikutrustning under hela dess livscykel. Det är en flexibel lösning där du enkelt kan byta ut, addera eller förlänga hyresperioden av utrustning. 

– Vi hjälper till att planera och implementera tekniken och hämtar upp den när man inte längre är i behov av den. Vi ser därefter till att produkterna får ett andra liv innan de återvinns, och garanterar därmed ett andrahandsvärde åt kunden, fortsätter Fredrik Tiilikka. 

Var med och skapa morgondagens hållbara arbetsplats 

CHG-MERIDIANs livscykelmodell skapar alltså inte bara mervärde för kunden, utan gör dessutom en betydande skillnad för miljön. 

– Med vår stora erfarenhet inom återanvändning och vidareförsäljning vet vi vad som krävs för att åstadkomma bra resultat, både för våra kunder och för miljön. För de företag som vill jobba ännu mer aktivt för miljön är vår nylanserade finansieringslösning carbonZERO ett alternativ, där hela livscykeln för kundens finansierade IT-utrustning är helt koldioxidneutral, berättar Fredrik Tiilikka.

Enkelt att gå över till en hyreslösning med CHG-MERIDIAN

Har man som företag redan en inarbetad relation med en eller flera leverantörer är det fortfarande fullt möjligt att gå över till en skräddarsydd finansieringslösning med CHG-MERIDIAN. 

–Eftersom vi är helt oberoende av leverantörer och banker kan vi enkelt anpassa våra lösningar helt i enlighet med våra kunders behov. Kunden kan alltså själv välja vilken, eller vilka leverantörer som passar dem bäst och vi samlar därefter allt i en och samma månadskostnad. Man behöver inte binda upp sig till en specifik leverantör, och kan enkelt addera eller byta ut utrustning man inte längre är i behov av, säger Fredrik Tiilikka. 

CHG-MERIDIAN erbjuder även ISO-certifierad och säker dataradering, som uppfyller krav om informationssäkerhet, så att företag som hanterar mycket data kan känna sig trygga när de byter ut sin utrustning. 

– Vi stödjer våra kunder längs hela livscykeln, med allt från planering inför ett projekt till finansiering och sen återtag med en certifierad dataradering och hållbar remarketing.

På så sätt kan de uppgradera sin IT-utrustning på ett säkert sätt med bästa möjliga totalkostnad, avslutar Fredrik Tiilikka. 

Om CHG-MERIDIAN

CHG-MERIDIAN hjälper kunder att minska arbetsbördan, sänka kostnader och risker genom att erbjuda anpassade IT-lösningar i kombination med finansiering. Deras tjänster fokuserar på hela den tekniska livscykeln, med fokus på hållbarhet och miljö.

Med närvaro i 28 länder och 1200 anställda, erbjuder de hållbara, snabba och fullt integrerade tjänster världen över. 

Läs mer på chg-meridian.se

 

Mer från CHG-Meridian

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CHG-Meridian och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?