1515

Räntor & valutor: Inflationsoro lyfte räntorna

Svenska räntor pressades upp på fredagen, delvis beroende på en oro över att siffrorna över inflationen i mars ska visa sig vara högre än väntat och att inflationen inte kommer att vara så ovanligt låg som tidigare förväntats.

Ränteuppgången drevs också av internationellt högre räntor till följd av uppgången i USA på torsdagen och en viss rekyl från tidigare nedgångar noterades.

Svenska långräntor stängde 3-5 punkter högre och den tioåriga obligationsräntan steg 4 punkter på 3,70 procent. Korträntorna handlades däremot näst intill oförändrade.

I övriga Europa steg räntorna också, men i mindre omfattning än i Sverige.
"De senaste dagarna har det blivit lite mer fokus på den tidigare positiva tron på låg svensk inflation", sa en handlare och tillade att svensk inflation kanske kommer att ligga i linje med inflationen i övriga Europa.

Han hänvisade också till att det förekom en viss vinsthemtagning efter de senaste dagarnas nedgångar. Dessutom var aktiviteten låg och fredagen relativt nyhetsfattig.

Inflationssiffrorna för mars presenteras på torsdag och enligt SME Direkts prognosenkät väntas en ökning med 0,4 procent jämfört med i februari och med 0,3 procent jämfört med i mars 2004. Prognoserna spänner mellan 0,1 och 0,6 procent för förändringen från februari och 0,0 och 0,6 procent jämfört med mars i fjol.

En orsak till spannet i prognosen är osäkerheten kring hur stora prissänkningarna från ICA egentligen blev. En annan är i vilken mån grönsakspriserna kommer att vara lägre i mars efter den kraftiga uppgången i februari. Då överraskade inflationen rejält på uppsidan, KPI steg 0,5 procent jämfört med månaden före, vilket var klart över analytikernas och Riksbankens prognoser.

Europaräntorna letade sig också uppåt på fredagen drivet av uppgången i USA. Den tyska tioåriga obligationsräntan handlades vid svensk stängning till 3,58 procent, 2 punkter högre än på torsdagen. Gapet mellan den svenska och den tyska tioåriga obligationsräntan ökade 2 punkter till 12 punkter.

I USA noterades fortsatta ränteuppgångar och den tioåriga obligationsräntan har stigit 9 punkter till 4,50 procent sedan torsdagen. Som orsak till uppgången nämndes bland annat ett lägre oljepris samt ett uttalande från chefen för Federal Reserve i Philadelphia, Anthony Santomero. Han sa i ett tal att investerare inte ska överdriva kortsiktiga svängningar i sysselsättningen, något som tolkades som att centralbanken kommer att fortsätta att höja räntan.

På valutamarknaden har dollarn gynnats av förväntningarna på fortsatta räntehöjningar i USA vilket ytterligare skulle öka ränteskillnaden mellan USA och Europa. Bedömare talade även om en viss rekyl efter att dollarn har utvecklats något svagare de senaste dagarna. Vid svensk stängning handlades dollarn till 1,283 mot euron jämfört med 1,294 vid samma tid på torsdagen.

Kronan har följt med dollarns rörelser och tappat drygt 5 öre till 7,14 mot den amerikanska valutan. Även gentemot euron noterades en försvagning, med över 1 öre till drygt 9,17. Uttryckt i TCW-termer handlar det om en rörelse från 125,48 till 125,79.Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?