1515

Statistik sänkte Tokyobörsen

Utvecklingen på de asiatiska börserna var blandad på torsdagen.
I Japan uppstod oro då statistik från regeringen visade att investerare utanför Japan sålde mer aktier än de köpte för första gången på sex månader.

"Utlänningar tar ut pengar ur den japanska aktiemarknaden eftersom den senaste ekonomiska statistiken visar att riskerna har ökat", säger Takashi Kamiya, fondförvaltare vid T&D Asset Management, till Bloomberg News.

Nikkei 225 sjönk 0,1 procent till 11.811 medan det bredare Topix steg 0,1 procent.

"Det faktum att utländska investerare säljer är som en våt filt på entusiasmen för japanska aktier. Det finns inga riktiga katalysatorer för att driva marknaden uppåt", säger Tatsuyuki Kawasaki, fondförvaltare på Kaneyama Securities.

Aeon, Japans största detaljhandelsaktie, föll 3 procent och landets största mobiloperatör NTT Docomo sjönk med över 1 procent. NTT Docomo abonnentsiffror för mars visade att operatören fick in mer kunder netto än största konkurrenten KDDI men denna information kom inte förrän börsen hade stängt.

Börsen i Seoul gick upp och Kospi 100 steg med 0,1 procent högre.

En enkät visade optimism bland sydkoreanska konsumenter vilket fick konsumentvaror att lyfta. Indexet för konsumentförtroende steg till 102,2 i mars, från 99,4 i februari och detta är första gången som index når över 100-nivån sedan september 2002.

"Det var lite oro förut men nu steg konsumentförtroendet för tredje månaden i rad. Det visar på en uthållig trend", säger Lee Sung Kwon, ekonom i Seoul.

LG Philips LCD steg 2,7 procent och rabattvaruhuset Shinsegae steg 0,4 procent.

På fastlandet Kina var det också uppåt då centralbanken aviserade att det kommer att tillåta tre kommersiella lånegivare att etablera fondförvaltning i landet.
"Det finns en optimism om att stora kapitalflöden är på väg in i aktiemarknaden", var en kommentar från en fondförvaltare i Shanghai.

I Taiwan sjönk Taiex med 0,7 procent medan Singapores STI steg med 0,3 procent.

Vid lunchuppehållet var Hang Seng oförändrad.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?