1515

Oljan gav stöd i Europa

Europabörserna steg under torsdagen med stöd från energisektorn som steg på optimism om stora vinster.

ECBs och Bank of Englands räntebesked under torsdagen var som väntat oförändrade räntor på 2,00 respektive 4,75 procent.

"Oljebolagen ökar utdelningarna och aktieåterköp vilket stärker avkastningen", sade Rene Clerix förvaltare vid Dexia Asset Management i Bryssel, enligt Bloomberg News.

DJ Euro Stoxx 50 stängde 0,5 procent högre och Bloomberg European 500 var upp med 0,4 procent.

Vinnarsektor var energi och gassektorerna som steg på optimisim om att det höga oljepriset den senaste tiden ska stärka vinsterna i oljebolagen. BP och Shell steg 1,8 respektive 2,5 procent. Shell steg även på rykten om att bolaget planerar att lägga bud på resterande del av det australiensiska olje- och gasbolag Woodside Petroleum.

BHP Billiton steg 2,0 procent efter att kopparpriset fortsatt att stiga.

Bland dagens nyheter i London fanns Boots som ska sälja sin verksamhet för hälsovård på grund av fallande försäljning. Boots steg initialt men stängde 0,6 procent.

"Vi vet att Boots har stora strukturproblem så faktum att försäljningssiffrorna är en besvikelse kommer inte som någon överraskning", säger Chris Tinker på Icap i London.

Karstadtquelle bekräftade att VD Christoph Achenbach avgår. Aktien steg med 1,3 procent.

Dataaktier fick stöd av att Dell på onsdagskvällen bekräftade sin prognos för första kvartalet och även utökade sitt återköpsprogram. Cap Gemini steg 1,2 procent.

Bland analyserna höjde Merrill Lynchs sin rekommendation för skogsaktierna på onsdagen vilket gav fortsatt stöd till sektorn. UPM-Kymmene steg med 0,7 procent och Stora Enso var upp 1,4 procent. Norske Skog handlades 0,6 procent högre.

Som helhet var CAC-40 i Paris upp 0,4 procent och Londons FTSE 100 upp 0,6 procent. Frankfurts DAX index var samtidigt upp endast 0,2 procent, med press från detaljhandelsaktierna.

I Norden steg OBX i Oslo med 0,6 procent då olja och skog agerade draglok.

Köpenhamnsbörsens KFX index steg också med 0,6 procent och i Helsingfors handlades HEX Generalindex 1,2 procent högre.Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?