1515

Bred uppgång i Europa

De europeiska börserna steg på bred front under onsdagen. Marknaden fick stöd av ett fallande oljepris och av en strid ström av positiva bolagsnyheter. Mest drivande i index var läkemedelsbolagen där Merck KGAA och Roche tillhörde de absoluta vinnarna.

"Vi är riktigt positiva till de större läkemedelsbolagen och särskilt Roche som har väldigt många preparat under utveckling", det sade David Mjermann, fondförvaltare på Bank Cial, till Bloomberg News.

Klockan 17.40 hade såväl DJ Euro Stoxx 50 som Bloomberg European 500 stigit med 0,4 procent.

Läkemedelsaktierna fortsatte att leverera positiva nyheter. På tisdagen var det Pfizers aggressiva sparplan som uppmuntrade investerarna och på onsdagen meddelade Roche positiva resultat från en studie av preparatet Rituxan för reumatism. Roche steg 0,9 procent. Övriga vinnare i sektorn var Sanofi-Aventis och Merck Kgaa, vilka noterades 1,3 respektive 5,7 procent högre.

Serono lyckades dock knappt hålla huvudet ovanför vattenytan med en uppgång på 0,1 procent. Detta innebar ändå en återhämtning jämfört med dagslägsta, eftersom aktien var ned som mest med 6,4 procent under onsdagen. Bolaget har avbrutit studier av två olika preparat, vilka befunnit sig i sen utvecklingsfas. En av produkterna har visat sig ha hög riskprofil och den andra har inte kunna bevisa påtaglig nytta.

SAP föll 0,9 procent. Under tisdagen vinstvarnade flera applikationsbolag, bland annat Siebel Systems och hela den europeiska mjukvarusektorn handlades ned som följd.

Desto muntrare var det istället för kläddetaljisterna som fick skjuts uppåt av Hennes & Mauritz starka kvartalsrapport. H&M steg 4,9 procent medan konkurrenten Inditex klättrade 0,6 procent högre.

Det fallande oljepriset gav positiv inverkan på bland annat flygplans- och transportsektorn. British Airways steg 2,1 procent medan Deutsche Post avancerade 1,4 procent.

Förlorarna på onsdagens nedgång i oljepriset fanns att finna i energisektorn. BP sjönk 0,5 procent och Shell handlades 0,4 procent lägre. Royal Dutch föll med 0,3 procent. På eftermiddagen visade amerikansk statistik att de amerikanska lagren av råolja steg med något mindre än förväntat. 2,36 miljoner fat under förra veckan, jämfört med förväntade 2,5 miljoner fat, enligt ett medianestimat från Bloomberg News sammanställning.

Bland övriga aktier steg skogsaktier som StoraEnso och UPM Kymmene med 2,5 respektive 1,6 procent. Bolagen har fått höjd rekommendation till köp av investmentbanken Merrill Lynch.

Schweiziska livförsäkringsbolaget Baloise kom med en stark rapport och handlades upp 5,6 procent.

Som helhet var CAC-40 i Paris 0,5 procent upp och Frankfurts DAX-index handlades 0,4 procent högre. I London motverkades uppgången av att flera storaktier handlades utan rätt till utdelning och FTSE 100 steg därför endast med 0,1 procent.

I Norden steg OBX i Oslo med 0,3 procent. Än mer klättrade Köpenhamnsbörsens KFX index, vilket var upp 0,9 procent, bland annat med hjälp av Lundbeck. HEX Generalindex var upp 0,4 procent i Helsingfors. I Stockholm fick OMXS stöd av Hennes & Mauritz och var upp 0,7 procent.Innehåll från EntrustAnnons

Enhetlig kryptering blir ett viktigt strategiskt verktyg för att skydda data i molnet

Vi hanterar fler känsliga datamängder digitalt som en följd av de stora satsningar vi ser på IoT och molnet. Att skydda data, uppkopplade enheter och 5G-nätverk och säkerställa identiteter blir en allt viktigare uppgift för IT-avdelningarna.

Idag, mer än någonsin, kräver människor sömlösa, säkra upplevelser, oavsett om de korsar gränser, gör ett köp, använder offentliga nätverkstjänster eller loggar in på företagsnätverk. 

– Ett stort problem idag är att många företag fortfarandet inte har en enhetlig kryptering för all den data som hanteras digitalt. Många har längs med den digitala resan skaffat sig isolerade öar av olika krypteringslösningar, säger John Grimm, VP för strategi- och affärsutveckling.

Större behov av krypto-as-a-service

Att inte ha en enhetlig infrastruktur för kryptering kan bli både kostsamt och riskfyllt. Kostsamt, för det krävs fler som hanterar de olika lösningarna, och riskfyllt, då kompetens om kod och nyckelhantering kan försvinna när medarbetare lämnar företaget. 

– I genomsnitt har företag idag 8 – 10 olika krypteringslösningar som ska hanteras. Vad vi nu ser är att det finns ett allt större behov av krypto-as-a-service, att man bygger en infrastruktur med enhetlig krypteringshantering, som följer policys och regelverk, för att skapa ökad säkerhet, berättar John Grimm. 

Tre stora fördelar med en enhetlig lösning är att det är en kostnadsbesparing, minskar riskerna för misstag och att det gör det enklare att skala upp nya tjänster.  

Global Encryption Trends Study 2021

Entrust, som har lång erfarenhet av att hjälpa företag och offentlig sektor globalt att implementera helhetslösningar inom kryptering, digital identifiering och validering, gör också en årlig undersökning ihop med Ponemon Institute. I årets ”Global Encryption Trends Study 2021” sticker Sverige ut inom vissa områden.

– Globalt fanns det många olika anledningar till att man krypterar och vilka data man skyddar, medan det var väldigt tydligt att svenska företag gör det för att skydda sin Intellectual Property, IP. Jag tror att det har att göra med att vi har varit otroligt snabba med både outsourcing och uppkoppling till molnet och det har gett oss en större medvetenhet om vikten av att skydda den data man skickar i väg, förklarar Dick Jacobsson, Försäljningsdirektör för norra Europa och Centraleuropa.

I undersökningen var en av frågorna vilka krypteringsnycklar som var svårast att hantera. 

– Här stack Sverige också ut då man upplever fler problem med signeringsnycklar än andra länder, vilket troligtvis har med regulatoriska krav och att fler krypteringsprocesser görs. I ett globalt perspektiv visar årets undersökning bland annat att så många som 50 procent av de tillfrågade företagen har en övergripande krypteringsplan eller strategi som tillämpas konsekvent i hela företaget, att jämföra med 2015 då bara 37 procent hade det. Vi ser också en stadig ökning av krypteringslösningar inom alla industrisektorer, de största ökningarna sker inom techindustrin, transport och vård & läkemedel, avslutar Dick Jacobsson.

Om Entrust

Entrust håller världen i rörelse på ett säkert sätt genom att möjliggöra betrodda identiteter, betalningar och dataskydd. Entrust erbjuder en oöverträffad bredd av digital säkerhet och lösningar för utfärdande av autentiseringsuppgifter i själva hjärtat av alla dessa interaktioner. Med mer än 2 500 kollegor, ett nätverk av globala partners och kunder i över 150 länder är det inte konstigt att världens mest betrodda organisationer litar på oss.

The Encryption Trends Study Report 

Läs mer om Entrust 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Entrust och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?