Annons

Astra eldade på börsuppgång

Stockholm handlades högre under tisdagen med hjälp av att uppgången i oljepriset tagit en paus. Trenden stärktes ytterligare under eftermiddagen då USA öppnade uppåt och Astra Zeneca som steg med hjälp av kommentarer från Pfizer.

OMXS stängde 1,1 procent högre till 784,1. Omsättningen uppgick till 13,3 miljarder kronor.

Astra Zeneca tog fart uppåt på Stockholmsbörsen på tisdagseftermiddagen sedan Pfizer presenterat bolagets strategi för de kommande åren.

"Pfizer ser stora möjligheter att göra besparingar samtidigt som bolaget arbetar med att ta fram nya läkemedel och få fortsatt tillväxt. Marknaden applicerar detta även på andra läkemedelsbolag såsom Astra Zeneca", säger en läkemedelsanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Astra Zeneca stängde 9,50 kronor högre på 289.

Svaga ordersiffror för lastvagnar i USA under mars tyngde Volvo under tisdagen. Aktien gick mot strömmen och tappade 2:50 kronor till 312 kronor.
"Nettoorderingången låg på 25.100 lastvagnar i USA och vår förväntansbild var 28.000", säger en mäklare till Direkt.

CSFB skriver i sitt morgonbrev att mars kommer att innebära slutet på de starka månadssiffror som Volvo uppvisat sedan december 2003. CSFB rekommenderar "trading sell" till 285 kronor.

Kollegan Scania, som fått en order på 120 lastbilar från Indonesien, vände upp och slutade 1 krona högre på 302,50.

Den stora nedgången i NCC, 15,50 kronor till 103,50, förklarades främst av att aktien handlas utan utdelning på 14,50 kronor. Samtidigt gick Skanska starkt, upp 2,75 kronor till 89.
"Skanska, som har gått svagare än NCC, tar nu igen lite", säger en mäklare till Direkt.

Nokia för långt gångna samtal med Eads om försäljning av verksamheten Professional Mobile Radio med 325 anställda.
"Vi bedömer just nu att om affären genomförs kommer priset att hamna strax över 90 miljoner euro", säger Nokia Networks informationschef Thomas Jönsson till Nyhetsbyrån Direkt.

Nokia handlades upp 50 öre till 109 kronor och Ericsson var upp 20 öre till 20,10 kronor.

Inom detaljhandeln presenterade Lindex sin rapport för andra kvartalet. Resultat och omsättning var som väntat och efter en tidigare nedgång slutade aktien 1,50 kronor högre på 338.
"Rapporten var okej men aktien har redan gått väldigt bra", säger en mäklare.

Lindex upprepar att fokus under innevarande verksamhetsår ligger mycket på att dra ner kostnaderna, men att bolaget med start under fjärde kvartalet kommer att jobba mer aktivt med sin försäljning.
"Jag tror att försäljningsutvecklingen under tredje kvartalet blir i linje med tidigare kvartal", säger Göran Bille till Nyhetsbyrån Direkt.

Hennes & Mauritz som kommer med rapport på onsdagen slutade oförändrad på 245 kronor.

En av vinnarna var Tieto Enator sedan bolaget lagt ett kontantbud på den brittiska mjukvaruleverantören Attentive värt 46,6 miljoner pund. Affären fick godkänt på marknaden som handlade upp aktien med 4 procent till 246,50 kronor.

Netonnet föll kraftigt efter att ha presenterat svaga försäljningssiffror för mars. Totalt steg försäljningen med 4,2 procent men i Tyskland föll försäljningen med 12,3 procent. Aktien var ner 6,50 kronor, motsvarande 7,5 procent till 80 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SwedbankAnnons

Klimatomställningen i skarpt fokus för Swedbanks fondbolag

Liza Jonson, vd Swedbank Robur.
Liza Jonson, vd Swedbank Robur.

Takten i klimatomställningen måste öka, och vi behöver driva på och stötta varandra för att hitta nya vägar som skyndar på omställningen till ett mer hållbart samhälle. Det menar Liza Jonson, vd på Swedbank Robur. 

För fem år sedan enades världens länder om Parisavtalet, en överenskommelse för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. För att nå dit behöver världens utsläpp av växthusgaser halveras till år 2030 och nå netto noll till år 2050. De åtaganden som gjorts hittills för att bromsa klimatförändringen räcker dock inte för att uppnå målen. Nya lösningar krävs och behovet av investeringar är stort. 

- Finansbranschen är kopplingen mellan investerarna och den reella ekonomin, och företag inom finansbranschen har ett stort ansvar att tillsammans driva på omställningen, säger Liza Jonson.

Ambitiösa och tuffa mål krävs för att driva utvecklingen framåt 

Som Sveriges största fondbolag med drygt 1000 miljarder i förvaltat fondkapital och fyra miljoner kunder, har Swedbank Robur satt ambitiösa mål i sin egen klimatstrategi. De övergripande målen är att bolagets förvaltade fondkapital ska vara i linje med Parisavtalet redan år 2025, och koldioxidneutralt år 2040. I september lanserade man också flera fonder, säkerställda att förvaltas i linje med Parisavtalet. Förvaltningsmetoden och ramverket bakom klassificeringen är framtagen utifrån etablerade branschmetoder, gjorda av en expertkommitté inom EU Sustainable Finance. 

- Vi vill vara en finansiell aktör som tar tydlig ställning i frågor som berör våra kunder, investeringar och samhället. Klimatet är en sådan fråga och vi har medvetet valt att själva sätta ännu tuffare mål än Parisavtalets. Vår vision är att bli världsledare i hållbart värdeskapande, då måste vi våga sporra både oss själva och branschen. En klassificering av en fond som ’Paris Aligned’ är en viktig del i detta, säger Liza Jonson.

Förvaltar fonder i linje med Parisavtalet

Olika vägar – samma övergripande mål 

Liza Jonson understryker vikten av att våga vara en aktiv del i förändringen och lyfter fram omställningsfonder som ett exempel. Där är strategin att investera för att stötta bolag och branscher att ställa om till en mer hållbar verksamhet.

- För att snabba upp takten måste vi som investerare våga att ta olika vägar, samarbeta och vara transparenta. Hållbarhet är ingen tävling utan handlar om vad vi tillsammans har både en möjlighet och ett ansvar att bidra till, säger Liza Jonson. 

Hittills har hållbart sparande oftast handlat om att välja bort företag och sektorer. Men Liza Jonson menar att det idag finns både ett behov och ett intresse av att istället aktivt välja in företag som kanske inte är så hållbara idag, men som har en tydlig omställningsagenda. 

- För oss som investerare är det viktigt att vi ser att företagen har en tydlig plan för sin omställning. Har man inte det blir man ganska snart ointressanta för investerare, säger Liza Jonson. 

Vill du veta mer om hur Swedbank Robur arbetar med hållbarhet? Ta reda på mer här. 

Fakta: Swedbank Robur

Förvaltningsmetoden som Swedbank Robur har tagit fram baseras på regelverket för EU Sustainable Finance klimatbenchmark. Sammanfattningsvis handlar det om ett antal punkter en fond måste uppfylla, där utsläppen av växthusgaser är det centrala. Fonden ska bland annat ha minst 50 procent lägre koldioxidavtryck än sitt jämförelseindex, alltså marknaden som helhet. Vidare behöver utsläppen minska med 7 procent årligen, vilket är i takt med utfasningen av fossila bränslen enligt Parisavtalet. 

Riskinformation

Vi vill påminna om att historisk avkastning inte garanterar avkastning i framtiden. Värdet på fonder kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in. En fond med riskklass 6-7 kan på grund av sin sammansättning och använda förvaltningsmetoder minska och öka kraftigt i värde. Du hittar faktablad, informationsbroschyr och fondbestämmelser under respektive fond på swedbank.se/fondlista eller hos din återförsäljare.

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?