1515

Lindex vände upp inför rapport

Handeln på Stockholmsbörsen var händelsefattig under måndagen och kurserna sjönk något under låg omsättning. Avvaktan råder inför veckans kvartalsrapporter från Lindex och Hennes & Mauritz.

"Med väldigt låg aktivitet och väldigt låg volatilitet finns det inget att göra på börsen. Med H&M kommer aktiviten att öka och där förväntar man sig fortsatt bra marginaler", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS slutade 0,4 procent lägre på 775,5. Omsättningen uppgick till marginella 9,6 miljarder kronor.
"Stockholm har inte ens orkat ta rygg på USA, där det skett lite affärer", konstaterar en mäklare.

Rapporten från Hennes & Mauritz väntas på onsdag. H&M-aktien, som stigit drygt 6 procent i år, handlades ned 1,50 kronor till 245 kronor.

Lindex, som levererar sin rapport redan på tisdagen, noterades däremot 1 krona upp till 336,50 kronor.
"H&M har ju kommit tillbaka något under dagen, vilket skulle kunna innebära att man tagit fasta på de svaga försäljningssiffrorna", säger en mäklare.

Inom telekomsektorn pressades Ericsson 30 öre till 19,90 kronor och Nokia noterades 2,50 lägre till 108,50 kronor. Båda bolagen håller stämma i veckan med Ericssons utsatt till på onsdag och Nokia på torsdag.

I övrigt bland storbolagen gick Nordea ned 25 öre till 72,75 kronor, Astra Zeneca sjönk 2,50 till 279,50 kronor och Assa Abloy backade 1,50 till 98,25.

Saab Bofors Dynamics varslar 250 personer om uppsägning på grund av nedgång i beläggningen på utvecklingssidan. Varslet omfattar främst 140 personer i Karlskoga och 110 personer i Linköping. Saab noterades 1 krona ned till 117.

Elekta steg däremot 2 kronor till 255. Enligt en krönika i Dagens Industri ryktas det om ett bud på bolaget och den mest utpekade köparen är Siemens.

"För att undvika onödig spekulation vill vi framhålla att vi inte är inblandade i några förhandlingar eller diskussioner om ett uppköp av Elekta", säger Elektas informationsdirektör Peter Ejemyr till Nyhetsbyrån Direkt.

Mäklare och analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med ser ett uppköp av Elekta som möjligt men inte särskilt troligt.
"Det verkar inte så sannolikt, men det är klart att om det kommer ett bud på Elekta på 300 kronor så vet man ju aldrig", säger en analytiker till Direkt.

Axfood gick också mot strömmen och visade en uppgång på 6 till 174,50 kronor. I fredags uppgav Willys VD Anders Strålman för Nyhetsbyrån Direkt att påskförsäljningen varit mycket bra och att butikskedjan hade sin bästa försäljningsvecka hittills.

Ballingslöv fanns på vinnarlistan efter att ha köpt Kvikkoncernen, som är Danmarks näst största köksföretag med en omsättning på cirka 500 miljoner kronor. Affären finansieras av banklån och beräknas ge en positiv effekt på resultatet per aktie under 2005. Ballingslöv steg 7,5 procent till 144 kronor.

Det höga råoljepriset fortsatte att spöka på marknaderna. Under måndagen noterades priset i USA till rekordnivån 58 dollar per fat. I Stockholm återfanns några oljerelaterade bolag på vinnarlistan. Tethys Oil gick upp 5,7 procent och Lundin Petroleum steg 2,7 procent.

SAS IR-chef Sture Stölen uppger för Nyhetsbyrån Direkt att bolaget just nu håller på att utvärdera om det krävs ytterligare höjning av det bränsletillägg på biljetter som ska motverka det höga oljepriset. SAS-aktien gick ned 1:25 kronor till 70.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?