1515

Telia Sonera tyngde börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen sjönk på tisdagen. Kursrörelserna i flera rapporterande bolag var stora. Telia Sonera tyngde index medan HiQ var en vinnare.

AFV Generalindex sjönk 0,8 procent till 235 medan OMXS30-index backade 0,7 procent till 780. Omsättningen uppgick till 17,1 miljarder kronor.

"När det är dåligt sentiment åker de flesta bolag med ned. Även de som presenterat bra rapporter. Folk är osäkra på vart USA ska ta vägen. Vi har visserligen varit rätt frikopplade från Wall Street i år, men förr eller senare får det genomslag", sade en aktiemäklare till Nyhetsbyrån Ticker.

Teleoperatören Telia Sonera rapporterade ett lägre resultat än förväntat i första kvartalet. Det var framförallt den finska verksamheten som överraskande negativt och bolaget byter ut Finlandschefen. Aktien sjönk 2,60 kronor till 39,70 kronor.

Tele2, vars rapport i måndags var också var svag, fortsatte ned 9,50 kronor till 227,50.

Hygien- och förpackningsbolaget SCA redovisade lägre försäljning och resultat än förväntat under första kvartalet. Bolaget går nu in i en starkare säsong, sade SCA:s investor relator, Peter Nyquist, till Nyhetsbyrån Ticker. Aktien höjdes 4 kronor till 255.

Medicinteknikbolaget Gambro redovisade ett resultat i linje med förväntningarna. Rapporten fick ändå ett negativt mottagande och aktien sjönk 3,25 kronor till 96.

Telekomkonsulten HiQ låg högt på vinnarlistan efter en stark rapport. Omsättningen och resultatet ökade kraftigt i första kvartalet. Aktien avancerade 5,70 kronor till 30,70.

Kosmetikabolaget Oriflame lyckas slå analytikernas förväntningar på resultatet i första kvartalet, efter flera svaga rapporter i rad. Aktien steg 7 kronor till 150.

Verkstadskoncernen Trelleborg försämrade första kvartalets vinst före skatt med 14 procent till 336 miljoner kronor. Aktien sjönk 7 kronor till 114.

Handelsbanken fortsatte ned 3,50 kronor till 168,50 efter måndagens rapport som var lite sämre än förväntat.

Klädkedjan H&M steg 4,50 kronor till 264 inför att utdelningen på 8 kronor skiljs av på onsdagen.

Lastvagnskoncernen Volvo backade 5,50 kronor till 303. Bolaget kan möta ett möjligt bråddjup i form av en kraftigt minskad efterfrågan på nya lastbilar 2007 på grund av nya utsläppsregler i USA och Europa, skrev Financial Times.

Verkstadsbolaget Haldex förbättrade första kvartalets vinst med 36 procent till 102 miljoner kronor. Utsikterna för helåret 2005 kvarstår. Aktien steg 2,75 kronor till 127,25.

It-konsulten Sigma mer än fördubblade första kvartalets vinst till 21,7 miljoner kronor. Bolaget väntar sig en fortsatt stark ökning av resultatet under de närmaste kvartalen. Aktien stärktes 85 öre till 11,85 kronor.

Nätelektronikhandelsföretaget Netonnet redovisade en förlust på 5,3 miljoner kronor för första kvartalet jämfört med en vinst på 4,3 miljoner under samma period i fjol. Aktien sjönk 5,50 kronor till 66,50.

Spelbolaget Boss Media backade 80 öre till 30,10 kronor. Det norska kulturdepartementet förlänger ett eventuellt införande av spelmonopol på spelautomater ytterligare ett halvår till den 1 januari 2006. Beskedet är ett bakslag för Boss Media som nu får vänta till tidigast 2006 innan spelautomaterna eventuellt kan driftsättas.

It-säkerhetsbolaget Protect Data klättrade 7,25 kronor till 91,25 inför kvartalsrapporten på torsdag.Innehåll från SJAnnons

Nya X 2000 – prisad design på räls

Redan före premiären av nya X 2000 har vagnarnas sobra inredning fått uppmärksamhet men detta är bara ett av många lyft i SJ:s uppdaterade snabbtåg.

– Det blir ett modernt tåg i ett återvunnet skal, säger Jakob Åhgren, affärsutvecklare på SJ.

Nyfiken på nya X 2000? Läs mer här. 

SJ gör stora satsningar i tågflottan och lanserar nu helt moderniserade X 2000-tåg – ett steg som tar kunderna in i en ny era.

– Vi har lyckats skapa ett i många avseenden helt nytt tåg i det befintliga stålskalet. På det sättet kan vi erbjuda resenärerna miljövänliga, snabba och bekväma resor under många år framöver, säger Jakob Åhgren.

Helt ny inredning

I samband med att hela X 2000-flottan renoverats från grunden har vagnarnas inredning fått det prestigefyllda priset ”Best of the best” i den internationella designtävlingen Red Dot Awards. Det är första gången ett helt tåg får ett designpris.

– De nya interiörerna är inspirerade av klassisk skandinavisk design med tydliga former och fokus på funktionella detaljer. Belysningen och de naturliga materialen ska bidra till en trevlig atmosfär och förstärka känslan av lugn och komfort.

Tillsammans med resenärerna har SJ utvecklat en stol som ger god sittkomfort och benutrymme. Den nya stolen har högt ryggstöd, ergonomisk design och ett stort arbetsbord. Tack vare elektrisk styrning är de lätta att ställa in. 

– Du ska kunna sitta bekvämt hela vägen för att jobba, läsa, se en film eller bara drömma dig bort.  

Först i Sverige med radiotransparenta fönster

De nya X 2000-tågen har utrustats med radiotransparenta fönster vilket gör uppkopplingen ombord mer stabil och framtidssäker. Denna teknik innebär att mobilsignaler enklare kan komma in i vagnarna vilket i sin tur gör att kunderna kan ringa och surfa direkt från den egna telefonen, med färre avbrott än förr. Samtidigt förses tågen med den absolut senaste wifi-tekniken som skapar bra förutsättningar för att streama film eller delta i webbmöten under resans gång. Båda teknikerna kommer att kunna utnyttja 5G när mobiloperatörerna moderniserar mobilnäten längs med järnvägen.

– Vi jobbar hårt med att tillgodose kundernas ständigt ökande krav på god uppkoppling och vår målsättning är att det inte ska vara X 2000-tågen eller deras utrustning som begränsar samtalskvaliteten eller internetuppkopplingen. Men för att fullt ut möta kundernas krav krävs även förbättringar i mobilnäten, så att det blir bättre täckning längs spåren.

Mer funktionell design

Något som blir tydligt för kunderna är att nästan alla bagageställ ombord har blivit större och fått en mer funktionell design – hopfällda barnvagnar ryms enkelt. Också taken och bagagefacken ovanför stolarna har ny formgivning för att skapa rymd och kapacitet. Toaletterna har renoverats från grunden och blivit ljusa och fräscha och alla dörrar ombord har förbättrats så att passage mellan vagnarna underlättas. Det blir även lättare för alla kunder att hitta rätt plats, läsa skyltar och ta del av viktig reseinformation via nya digitala skärmar.

– Sätena är numrerade med blindskrift, vi har nya piktogram ombord och de nya digitala skyltarna ger mer information och får bättre läsbarhet.

En helt ny bistrovagn

I nya X 2000 har bistrovagnen fått en rejält lyft med ny planlösning och en inbjudande atmosfär, med bland annat nya mässingslampor. Bistrosofforna i sin nuvarande utformning försvinner och ersätts av ståbord samt nya sittgrupper i direkt anslutning till bistron.

Utöver alla designlyft blir tågresan dessutom mer driftsäker tack vare nya tekniska system.

– Nya X 2000 har bland annat ett avancerat system för självdiagnostik, vilket betyder att vi får meddelanden om eventuellt slitage innan något verkligen går sönder, säger Jakob Åhgren.

Testa nya X 2000. Här kan du köpa biljetter. 

 

 

Mer från SJ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SJ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?