1515

Oljebolag starka i Europa

Oljebolagen gav stöd åt Europas ledande börser på måndagen. Tillsammans med stigande kurser i New York lyckades börserna därför stänga på plus, efter att ha legat på minus större delen av dagen.

Telekom, finanssektorn och biltillverkarna fanns däremot bland förlorarna.

"När oljepriset stiger gynnar det alltid energiaktierna och bolagen har visat sig kunna öka vinsterna. Energiaktierna lyckas stödja aktiemarknaderna när oljepriset stiger på grund av deras tyngd i indexen", säger Kilian de Kertanguy, fondförvaltare vid Cholet-Dupont Gestion i Paris, enligt Bloomberg News.

Oljebolagen BP, Shell och Total hade uppgångar på 1,3, 1,3 respektive 1,2 procent. Statoil steg samtidigt 1,6 procent. Prisuppgången på råolja höll i sig på oro över att raffinaderier inte kommer att lyckas nå upp till efterfrågan under sommaren.

I Frankfurt steg Infineon 2,0 procent sedan Citigroup höjt sin rekommendation för aktien till köp från behåll baserat på att efterfrågan på flashminnen stigit.

Scherings kvartalsrapport innehöll en högre nettovinst än analytikerna hade räknat med vilket fick aktien att stärkas 1,8 procent.

Bland de tyska förlorarna fanns Continental och Deutsche Börse.

Utöver oljebolaget Total fanns Cap Gemini bland vinnarna i Paris. Cap Gemini steg 1,2 procent efter det att bolagets VD Paul Hermelin spått att en rörelsemarginal på 7-8 procent är möjlig enligt en intervju med tidningen Les Echos.

Bland förlorarna fanns Carrefour som var ner 1,7 procent sedan Lehman Brothers tagit bort bolaget ur sin portfölj med rekommenderade europeiska aktier.

Renault föll 1,1 procent efter att ha presenterat en svag rapport. Bolaget flaggade för att efterfrågan i Västeuropa försvagats och att bilhandlare i regionen minskat sina order för att dra ned på lagren.

I London placerade sig British American Tobacco i topp följt bland annat av energibolagen.

I Norden hade Stockholmsbörsen sämst utveckling, tyngd av Ericsson, men börsen lyckades vända upp till oförändrad i sluthandeln.

Köpenhamnsbörsen gick starkast med stöd från AP Möller-Maersk som steg med oljepriset. Nordea och Jyske Bank fanns också bland vinnarna.

I Norge visade oljebolagen en positiv utveckling medan Ementor däremot föll 7,0 procent sedan Fondsfinans sänkt riktkursen och upprepat säljrekommendationen.


Marknadstemperatur klockan 17.30
DJ Euro Stoxx 50 +0,5%
Bloomberg Europe 500 +0,2%

London FTSE 100 +0,3%
Paris CAC 40 +0,3%
Frankfurt DAX +0,5%

Köpenhamn KFX +1,0%
Oslo OBX +0,2%
Helsingfors HEX +0,4%
Stockholm OMXS 30 oför


Innehåll från DynaMateAnnons

DynaMates uppmaning till svensk industri: ”Våga investera för framtiden”

Svensk industri har länge haft ett teknikförsprång och många av våra industriföretag är världsledande. Pandemin som resulterat i en förändring av de globala handelskedjorna samt en accelererande teknikutveckling gör att svensk industri måste agera. Det innebär att industrin måste våga prova nya lösningar för att överleva, men också för att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. 

DynaMate levererar tjänster och lösningar för att bidra till en framgångsrik industri. De är själva sprungna ur ett av världens mest framgångriska produktionsbolag Scania. Med stor kunskap och välbeprövade metoder har DynaMate tagit fasta på regeringens nya industrialiseringsstrategi för att stärka industrins omställningsförmåga samt konkurrenskraft. Två av fokusområdena i strategin är Industri 4.0 och Hållbar produktion. 

– Utifrån de här två områdena har vi tittat på och utvecklat tjänster för att hjälpa svensk industri, men då gäller det såklart att företagen vågar investera i nya lösningar, säger Pär Holmgren, vd på DynaMate. 

Smarta & cirkulära lösningar 

DynaMate erbjuder bland annat olika typer av produkter och tjänster som är kopplade till AI och digitalisering av svensk industri. De är i dag även det enda företag i sin bransch som har ett partnerskap med just AI-bolag för utveckling av nya tjänster och affärsmodeller. 

– Med AI kan vi detektera anomalier i produktionen och säkerställa att allt som produceras håller rätt kvalitet. Det är i första hand ett hjälpmedel för att minska energiåtgången, säkra kvalitén och effektivisera produktionen, säger Pär Holmgren. 

DynaMate ser även till att utveckla den befintliga maskinparken. Maskinerna har oftast en bra stomme men själva mjukvaran och vissa mekaniska delar kan behöva uppdateras till dagens teknologi. Till exempel nya styrsystem i kombination med olika robotlösningar. Därmed kan maskinerna vara i produktion i ytterligare ett flertal år. 

– Genom att optimera befintliga maskinparker kan vi effektivisera produktionen. 

Möjligheter skapas såsom att man kan släcka ner fabriken efter två skift istället för efter tre. Detta gynnar både personal och energiförbrukning. Vi har även utrustningar där vi renar den olja som använts inom industrin, på så sätt kan man återanvända 50 till 70 procent av den befintliga oljeförbrukningen. 

En gemensam resa – men företagen måste våga följa med

DynaMate är en rådgivare och samarbetspartner som hjälper kunderna på utvecklingsresan från logistik till produktion. Nu gäller det att företagen skapar mer utrymme för investeringar i nya lösningar och blir en del av den cirkulära ekonomin. 

– Förr eller senare blir det ett måste för svensk industris överlevnad att investera för framtiden. 

Det här tycker kunderna:

Johan Edbom, Produktionsledare FM Mattsson Mora Group:

”Vi har gjort en produktiv förbättringsresa tillsammans med DynaMate. Tack vare deras effektivitetshöjande tjänster och stora kunskap har vi ökat nyttjandegraden från 46 procent till 73 procent, på sex månader. Nu tar vi nästa steg och implementerar AI. för att ytterligare förbättra kvaliteten i vår produktion.”

Anders Linder, VD för AGES Machining i Värnamo:

”Som underleverantörer måste vi vara kostnadseffektiva och på sätt klara konkurrensen. Därför är det A och O att hitta rätt lösningar – DynaMate bidrar med rätt lösningar”

Läs mer på dynamate.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DynaMate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?