Annons

Oljebolag starka i Europa

Oljebolagen gav stöd åt Europas ledande börser på måndagen. Tillsammans med stigande kurser i New York lyckades börserna därför stänga på plus, efter att ha legat på minus större delen av dagen.

Telekom, finanssektorn och biltillverkarna fanns däremot bland förlorarna.

"När oljepriset stiger gynnar det alltid energiaktierna och bolagen har visat sig kunna öka vinsterna. Energiaktierna lyckas stödja aktiemarknaderna när oljepriset stiger på grund av deras tyngd i indexen", säger Kilian de Kertanguy, fondförvaltare vid Cholet-Dupont Gestion i Paris, enligt Bloomberg News.

Oljebolagen BP, Shell och Total hade uppgångar på 1,3, 1,3 respektive 1,2 procent. Statoil steg samtidigt 1,6 procent. Prisuppgången på råolja höll i sig på oro över att raffinaderier inte kommer att lyckas nå upp till efterfrågan under sommaren.

I Frankfurt steg Infineon 2,0 procent sedan Citigroup höjt sin rekommendation för aktien till köp från behåll baserat på att efterfrågan på flashminnen stigit.

Scherings kvartalsrapport innehöll en högre nettovinst än analytikerna hade räknat med vilket fick aktien att stärkas 1,8 procent.

Bland de tyska förlorarna fanns Continental och Deutsche Börse.

Utöver oljebolaget Total fanns Cap Gemini bland vinnarna i Paris. Cap Gemini steg 1,2 procent efter det att bolagets VD Paul Hermelin spått att en rörelsemarginal på 7-8 procent är möjlig enligt en intervju med tidningen Les Echos.

Bland förlorarna fanns Carrefour som var ner 1,7 procent sedan Lehman Brothers tagit bort bolaget ur sin portfölj med rekommenderade europeiska aktier.

Renault föll 1,1 procent efter att ha presenterat en svag rapport. Bolaget flaggade för att efterfrågan i Västeuropa försvagats och att bilhandlare i regionen minskat sina order för att dra ned på lagren.

I London placerade sig British American Tobacco i topp följt bland annat av energibolagen.

I Norden hade Stockholmsbörsen sämst utveckling, tyngd av Ericsson, men börsen lyckades vända upp till oförändrad i sluthandeln.

Köpenhamnsbörsen gick starkast med stöd från AP Möller-Maersk som steg med oljepriset. Nordea och Jyske Bank fanns också bland vinnarna.

I Norge visade oljebolagen en positiv utveckling medan Ementor däremot föll 7,0 procent sedan Fondsfinans sänkt riktkursen och upprepat säljrekommendationen.


Marknadstemperatur klockan 17.30
DJ Euro Stoxx 50 +0,5%
Bloomberg Europe 500 +0,2%

London FTSE 100 +0,3%
Paris CAC 40 +0,3%
Frankfurt DAX +0,5%

Köpenhamn KFX +1,0%
Oslo OBX +0,2%
Helsingfors HEX +0,4%
Stockholm OMXS 30 oför


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?