1515

Ericsson lyfter Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen avslutade veckan med en kursutveckling som överträffade de större marknaderna i Europa. Ericsson bidrog mest till uppgången efter att ha överraskat positivt med sin rapport.

Vid stängning hade OMXS stigit med 1,4 procent till 786. Omsättningen uppgick till 22 miljarder kronor. Senaste veckan har OMXS backat med 1,3 procent.

Ericsson redovisade både resultat och omsättning över analytikernas förväntningar för första kvartalet. Även marginalerna överraskade positivt.

Ericsson beskriver sin starka utveckling under första kvartalet som främst en effekt av att bolaget tagit marknadsandelar, snarare än ett generellt uppsving. Aktien, som nådde en omsättning på närmare 10 miljarder kronor, noterades 80 öre upp till 21:60.

Analytiker som Direkt talat med menar att rapporten var bra "rakt igenom". Ett litet frågetecken sätts dock för att Ericsson fortfarande är försiktigt när det gäller utsikterna, även om alla inte delar den åsikten.

"Det håller kvar prognosen, men pratar ändå om tecken på ökade investeringar i Kina och USA", säger en analytiker.

Torsdagens rapporthändelse Nokia fortsatte 1:50 upp till 115 kronor. Under fredagen kom ett antal höjda rekommendationer och riktkurser däribland Prudential Equity som höjer sin rekommendation från neutral till övervikt.

Indextunga H&M, som höll en modeshow tidigare i veckan under parollen "H&M Live from Central Park" utvecklades starkt med en uppgång på 1,8 procent. Inga egentliga finansiella nyheter stod att finna kring H&M förutom den prognos som amerikanska GAP lämnade på torsdagen om att vinsten per aktie stiger med cirka 12 procent 2006.

SSAB kom med sitt definitiva kvartalsresultat, som var helt i linje med det preliminära. Bolaget upprepar prognosen om att den globala efterfrågan på stål kommer att fortsätta öka under 2005, men till en lägre takt än under 2004. A-aktien steg 1:50 till 180 kronor.

Många av verkstadsbolagen utvecklades starkt. SKF B klättrade 9:50 till 313 kronor och Sandvik var 11 kronor upp till 293.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA har i sin utredning om en sänkt startdos för Astrazenecas kolesterolsänkare Crestor kommit fram till att det inte är nödvändigt. Enligt myndigheten är risk/nytta-profilen densamma för både 5 och 10 milligram. Astrazeneca stängde oförändrat till 304 kronor.

Bland övriga storbolag tappade Föreningssparbanken 6 kronor till 172:50. I realiteten var aktien dock något upp eftersom den handlades utan utdelningsrätt om 6:50 kronor.

Tietoenator, som tappade stort på torsdagen efter sin rapport, steg 7 kronor till 220. Deutsche Bank höjer sin riktkurs för Tietoenator till 27 euro från tidigare 25 euro medan rekommendationen behåll kvarstår.

Även Munters, som backade på en rapportbesvikelse på torsdagen, var indirekt upp. Aktien noterades oförändrat till 173 kronor men handlades utan rätt till utdelning om 4 kronor. På en telefonkonferens på fredagen sade VD Lennart Evrell att första kvartalet blev en besvikelse. Bland annat höga kostnader för utveckling på grund av att bolaget förnyar sina produkter tyngde i Europa.

Axfoods VD Mats Jansson avgår den 31 december 2005 för att i stället bli VD i Axel Johnson AB. Axel Johnson AB, huvudägare i Axfood, har samtidigt för avsikt att föreslå Mats Jansson som ny ordförande i Axfood. Aktien handlades upp 1:50 till 189 kronor.Innehåll från KIAAnnons

Kia EV6 Årets premiumbil i Tyskland

Efterlängtad och redan prisbelönt.

Kia EV6 har utsetts till ”Årets Bil i Tyskland” i kategorin Premium.

Nu lanseras den helelektriska crossovern i Sverige.

Så bra är Kia EV6 – årets premiumbil i Tyskland

Uttrycket ”premium” i bilbranschen finns på många marknader, men någon exakt definition av begreppet finns inte. Det brukar dock handla om en bil av ett känt märke, som är påkostad och har hög upplevd kvalitet.

Allt detta stämmer in på nya helelektriska Kia EV6 – som utsetts till ”Årets Bil i Tyskland 2022” av tyska Årets Bil (GCOTY) just i kategorin Premium.

Kia EV6, som precis lanseras i Sverige, fick den prestigefyllda utmärkelsen före en mängd konkurrenter av en jury bestående av 20 journalister i Tyskland.

– Det är fantastiskt att se Kia EV6 vinna priset Årets premiumbil i Tyskland. Även om leveranserna av vår innovativa helelektriska crossover bara har börjat, är det tydligt att EV6 sätter nya standarder för laddningsprestanda, teknik och interiörutrymmen, säger Jason Jeong, vd Kia Europe.

Ultrasnabb laddning

Att få utmärkelsen Årets premiumbil i Tyskland är inte bara ett erkännande för det arbetet som Kias dynamiska team gör utan även ett kvitto på den lyckade satsningen på den helelektriska plattformen Electric-Global Modular Platform (E-GMP).

Kia EV6 kan köras upp till 528 kilometer på en laddning och tack vare avancerad 800V-teknik är ultrasnabb laddning av batteriet (77,4 kWh) möjligt.

Vid en laddstation med minst 250 kW kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter eller så kan du på endast 4,5 minuters laddning uppnå en räckvidd på 100 km.

”Något alldeles extra”

Kia EV6 kommer i fyra utföranden och erbjuds i bakhjuls- och fyrhjulsdrivna konfigurationer, 168 kW (228 hk) respektive 239 kW (325 hk). Toppmodellen – fyrhjulsdrivna EV6 GT lanseras i slutet av 2022. GT levererar 430 kW (585 hk) och accelererar 0-100 km/h på 3,5 sekunder.

– Kia EV6 är inte bara den första modellen baserad på vår nya Electric-Global Modular Platform (E-GMP), den är också först med den nya och djärva Opposites United-designfilosofin, säger Luc Donckerwolke, Chief Creative Officer på Hyundai Motor Group.

– Den emotionella designen, imponerande räckvidden och ultrasnabba laddningen gör Kia EV6 till något alldeles extra. Vi är stolta över att ta emot utmärkelsen Årets premiumbil i Tyskland, det är ett erkännande för det briljanta arbetet från vårt dynamiska Kia-team.

Snabb laddning, lång räckvidd och ett gott klimatsamvete – nya Kia EV6

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?