Annons

Ericsson lyfter Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen avslutade veckan med en kursutveckling som överträffade de större marknaderna i Europa. Ericsson bidrog mest till uppgången efter att ha överraskat positivt med sin rapport.

Vid stängning hade OMXS stigit med 1,4 procent till 786. Omsättningen uppgick till 22 miljarder kronor. Senaste veckan har OMXS backat med 1,3 procent.

Ericsson redovisade både resultat och omsättning över analytikernas förväntningar för första kvartalet. Även marginalerna överraskade positivt.

Ericsson beskriver sin starka utveckling under första kvartalet som främst en effekt av att bolaget tagit marknadsandelar, snarare än ett generellt uppsving. Aktien, som nådde en omsättning på närmare 10 miljarder kronor, noterades 80 öre upp till 21:60.

Analytiker som Direkt talat med menar att rapporten var bra "rakt igenom". Ett litet frågetecken sätts dock för att Ericsson fortfarande är försiktigt när det gäller utsikterna, även om alla inte delar den åsikten.

"Det håller kvar prognosen, men pratar ändå om tecken på ökade investeringar i Kina och USA", säger en analytiker.

Torsdagens rapporthändelse Nokia fortsatte 1:50 upp till 115 kronor. Under fredagen kom ett antal höjda rekommendationer och riktkurser däribland Prudential Equity som höjer sin rekommendation från neutral till övervikt.

Indextunga H&M, som höll en modeshow tidigare i veckan under parollen "H&M Live from Central Park" utvecklades starkt med en uppgång på 1,8 procent. Inga egentliga finansiella nyheter stod att finna kring H&M förutom den prognos som amerikanska GAP lämnade på torsdagen om att vinsten per aktie stiger med cirka 12 procent 2006.

SSAB kom med sitt definitiva kvartalsresultat, som var helt i linje med det preliminära. Bolaget upprepar prognosen om att den globala efterfrågan på stål kommer att fortsätta öka under 2005, men till en lägre takt än under 2004. A-aktien steg 1:50 till 180 kronor.

Många av verkstadsbolagen utvecklades starkt. SKF B klättrade 9:50 till 313 kronor och Sandvik var 11 kronor upp till 293.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA har i sin utredning om en sänkt startdos för Astrazenecas kolesterolsänkare Crestor kommit fram till att det inte är nödvändigt. Enligt myndigheten är risk/nytta-profilen densamma för både 5 och 10 milligram. Astrazeneca stängde oförändrat till 304 kronor.

Bland övriga storbolag tappade Föreningssparbanken 6 kronor till 172:50. I realiteten var aktien dock något upp eftersom den handlades utan utdelningsrätt om 6:50 kronor.

Tietoenator, som tappade stort på torsdagen efter sin rapport, steg 7 kronor till 220. Deutsche Bank höjer sin riktkurs för Tietoenator till 27 euro från tidigare 25 euro medan rekommendationen behåll kvarstår.

Även Munters, som backade på en rapportbesvikelse på torsdagen, var indirekt upp. Aktien noterades oförändrat till 173 kronor men handlades utan rätt till utdelning om 4 kronor. På en telefonkonferens på fredagen sade VD Lennart Evrell att första kvartalet blev en besvikelse. Bland annat höga kostnader för utveckling på grund av att bolaget förnyar sina produkter tyngde i Europa.

Axfoods VD Mats Jansson avgår den 31 december 2005 för att i stället bli VD i Axel Johnson AB. Axel Johnson AB, huvudägare i Axfood, har samtidigt för avsikt att föreslå Mats Jansson som ny ordförande i Axfood. Aktien handlades upp 1:50 till 189 kronor.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från eSports FundAnnons

Ny fond hittar vinnande bolag inom e-sport

Stefan Westin ansvarig förvaltare för eSports Fund
Stefan Westin ansvarig förvaltare för eSports FundFoto:Sascha Beetz Magnusson

E-sport lockar varje år fler åskådare, och branschen vinner allt större ekonomisk mark. Den aktivt förvaltade fonden eSports Fund tar vara på dessa goda framtidsutsikter och samlar de vassaste bolagen i en vinnande portfölj.

E-sporten omsätter flera miljarder varje år och har hisnande publiksiffror som blir en guldgruva för annonsörer. Det här är helt klart en nisch på uppgång, vilket förvaltaren Stefan Westin tagit fasta på. Han har över 30 års erfarenhet av investeringar och har med stor framgång förvaltat e-sport sedan 2017, det senaste året med en avkastning på 50 procent. I oktober startades en helt ny fond, eSports Fund, som Stefan Westin nu är ansvarig förvaltare för.

– Fonden startades för att möta det stora intresse som finns för e-sport i dag. Nischen ligger verkligen helt rätt i tiden. E-sporten kan visa på fantastiska tillväxtsiffror – prognosen är att omsättningen inom branschen kommer öka med 15,5 procent årligen fram till 2023, säger Stefan Westin, ansvarig förvaltare för eSports Fund. 

Läs mer om fonden här.

Kortsiktig förflyttning på marknaden

Dessa siffror presenterades i en färsk undersökning från Newzoo. Den snabbt ökande omsättningen kan härledas till inkomstkällor i form av medierättigheter, sponsorskap, merchandise- och biljettförsäljning samt annonsering. Stefan Westin pekar på en stark trend där annonsörer övergår från traditionell sport till e-sport för att räckvidden är så pass mycket större.

– Tillväxten för e-sportåskådare bedöms öka med i genomsnitt 12 procent per år fram till 2022. Då beräknas antalet åskådare uppgå till 645 miljoner. Det är i dag bara VM-finalen i fotboll och Super Bowl som lockar fler åskådare än finalen i League of Legends, så här finns en enormt stor potential att öka försäljningen av TV-tid och annonser, säger Stefan Westin.

Noggrann process bakom urval av bolag

Inom segmentet e-sport ryms både rena e-sportbolag och spelutvecklare, men även underleverantörer till dessa bolag. Stefan Westin samlar 25–30 av branschens mest framstående bolag i fonden, och urvalet är en process där inget lämnas till slumpen. 

– Det största jobbet ligger faktiskt i att välja bort bolag. Bolagen i fonden ska inte bara vara framgångsrika och ha en uttalad tillväxtstrategi, utan också ha breda produktportföljer och inte vara för lika varandra. Det handlar om att skapa en bra mix, säger han.

När Stefan Westin blickar framåt ser han en stark och snabb uppgång för streaming inom e-sporten där dyra spelkonsoler blir mindre viktigt, Augmented Reality (AR) fortsätter att integreras och där 5G-utvecklingen blir särskilt intressant. Streaming gör e-sporten ännu mer lättåtkomlig – vilket lovar gott för branschens, och fondens, framtid.

Vill du investera i eSports Fund? Ta reda på mer här.

Fakta om eSports Fund

eSports Fund är en renodlad tematisk och global aktiefond som aktivt förvaltas av Stefan Westin. Stefan Westin kommer uteslutande investera i bolag som drar nytta av den starka trenden inom e-sportindustrin, såsom e-sportarrangörer, spelutvecklare och underleverantörer inom ovannämnda sektorer. Ansvarigt fondbolag är AIFM capitals. 

 

Mer från eSports Fund

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med eSports Fund och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?