1515

Nokia skapade fest på börsen

Torsdagens Stockholmsbörs lyftes av telekom sedan Nokia presenterat sitt kvartalsresultat vid lunchtid.

"Nokia kom med en jättebra rapport. Med tanke på att folk köpt aktien inför är det starkt att den ändå går upp såpass mycket. Sannolikheten är också större nu att Ericsson kommer med en bra rapport", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Flera rapportbesvikelser höll dock emot uppgången.

Vid stängning hade OMXS stigit med 0,3 procent till 775,3. Omsättningen uppgick till 20,4 miljarder kronor.

Resultatet i Nokia var bättre än både bolagets egna och analytikernas förväntningar, vilket fick aktien att klättra 5:50 kronor till 113:50 under livlig handel. Starka prognoser för andra kvartalet och en höjd prognos för den globala mobiltelefonmarknaden gladde också marknaden.

Enligt analytiker som Direkt talat med visade samtliga enheter ett bättre resultat än väntat första kvartalet.

"Sedan överraskade ASP (det genomsnittliga försäljningspriset) positivt och försäljningsprognosen för andra kvartalet var klart bättre än väntat", säger en analytiker.

Inför Nokias rapport bjöd Motorola på en liten försmak. Sent på onsdagskvällen levererades såväl resultat som försäljning över marknadens förväntningar och Motorola steg i USA.

"Motorola visar att det går bra att sälja mobiltelefoner som man kan ta betalt för. Det är bra för Nokia för det bekräftar att telefonmarknaden är frisk", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Såväl Nokia som Motorola har visat på stark tillväxt inom mobilsystem under första kvartalet.

"Det bäddar för en bra rapport från Ericsson", säger en analytiker. Ericsson gick upp 70 öre till 20:80 kronor.

Upp gick även MTG efter sin rapport som var bättre än väntat. B-aktien slutade 2:50 kronor högre på 229:50.

Electrolux fortsatte ned efter onsdagens delår.Aktien, som handlas utan rätt till 7 kronors utdelning, noterades 8 kronor lägre till 149. Citigroup, som har en säljrekommendation har sänkt sin riktkurs till 140 kronor från 150 kronor. Enskilda Securities behåller samtidigt sin positiva syn på Electrolux och rekommendationen köp.

Marknadens dom över Tietoenators kvartalsrapport var hård. Aktiekursen sjönk 10,5 procent under torsdagsförmiddagen efter att bolagets kvartalsvinst hamnat under förväntan.

"Många hade ju mycket högre förhoppningar kring resten av året. Att första kvartalet inte var säsongsmässigt starkt var väl inte någon överraskning, men att andra kvartalet också blir svagt var värre", säger analytikern.

En annan rapportbesvikelse stod Munters för och aktien slutade 10 kronor lägre på 173.

"Det var en dåligt rapport, framför allt i Europa. Tyvärr fortsätter bolaget den negativa trenden", säger en analytiker till Direkt.

Besvikelse över marginalprognosen sänkte Autoliv med 10 kronor till 307.

"Prognosen är marginellt sämre än väntat. Men det blir sannolikt lite högre än 8,3 procent", säger en analytiker.

Osäkerheten om Millicoms verksamhet i Vietnam fortsätter och om mindre än en månad kan inte längre resultatet från det viktiga vietnamesiska bolaget konsolideras i resultatet. Beskedet fick aktien att tappa 10,8 procnet.

En återhämtning noterades i Swedish Match, upp 2 kronor till 86, efter nedgången på onsdagen då rapporten publicerades.Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?