1515

Verkstad vinnare i Stockholm

Verkstadssektorn fanns bland vinnarna på Stockholmsbörsen under tisdagen. SKF:s kvartalsresultat mottogs positivt och spädde på optimismen i sektorn efter Kennametals positiva uttalanden på måndagskvällen.

Mäklare som Nyhetsbyrån Direkt talat med ifrågasatte dock tisdagens intresse för verkstad.

"SKF var som väntat, men frågan är om det blir bättre än så här. Det är ju inte så att köparna står i kö till SKF", säger en mäklare.

Indextunga Ericsson hamnade emellertid under viss press i den sena handeln, vilket bidrog till att nära på radera uppgången på Stockholmsbörsen.

OMXS stängde upp 0,1 procent på 773,9. Omsättningen uppgick till 16,0 miljarder kronor.

SKF B stärktes 6 kronor till 326:50. Första kvartalets resultat på 1.124 miljoner kronor var högre än analytikernas snittförväntningar, som låg på 1.029 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Bolagets amerikanska konkurrent Timken stärktes också efter sin rapport.

"Sammanfattningsvis en solid rapport från SKF. Industri- och Servicedivisionerna har kommit tillbaka bra. Kassaflödet var dock lite sämre än väntat", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Övriga verkstadsbolag drogs med uppåt. Atlas Copco A klättrade 4:50 till 340:50 kronor och Volvo B gick upp 3:50 till 295 kronor.

Sandvik handlades upp med 1 krona till 283:50 kronor. Under måndagskvällen höjde bolagets amerikanska konkurrent Kennametal sin prognos för sitt innestående kvartal.

Även Getinge stärktes efter sin rapport. Aktien gick upp 3 till 110:50 kronor, sedan första kvartalets resultatet på 313 miljoner kronor legat i linje med SME Direkts analytikerprognos på 312 miljoner kronor.

Teknikaktierna fick inledningsvis en skjuts uppåt av måndagskvällens rapport från amerikanska Texas Instruments. Nokia steg 2 kronor till 106 kronor.

Ericsson, som noterats på plus större delen av tisdagen, slutade emellertid ned 10 öre på 20 kronor. Mäklare såg ingen tydlig förklaring till vändningen nedåt.

"Det har ju ryktats om en vinstvarning från Siemens, vilket kan ha oroat något", säger en mäklare.

Astrazeneca var under press större delen av tisdagen, sedan National Cancer Institute (NCI) meddelat på måndagen att det har stoppat en studie med Astrazenecas cancerpreparat Iressa. Enligt NCI förbättrar inte Iressa överlevnaden hos lungcancerpatienter.

Astrazeneca anser inte att de negativa resultaten från NCI:s studie är helt oväntade, säger bolagets informationschef Staffan Ternby till Nyhetsbyrån Direkt. Slutsatsen, att Iressa inte förbättrat överlevnaden, är densamma som i Astrazenecas betydligt större Isel-studie.

Morgan Stanley höjde emellertid rekommendationen för Astrazeneca och kursnedgången raderades ut. Astrazeneca slutade oförändrat på 307 kronor.

Tisdagens vinnare var emellertid Studsvik som rusade hela 25 kronor, eller 25 procent, till 123 kronor efter att bolaget fått ett kontrakt i det hälftenägda bolaget Thor Treatment Technologies. Ordervärdet uppgår till 121 miljoner dollar.

"Det är vår första stora order efter flera års bearbetning av den så kallade DOE-marknaden och en första bekräftelse på att DOE tror på metoden. Faller det här väl ut så kommer större uppdrag längre fram", säger Studsviks koncernchef Hans-Bertil Håkansson till Nyhetsbyrån Direkt.

Knowit fanns också på vinnarlistan efter att ha presenterat en kvartalsrapport med ett resultat som tangerade förra årets första kvartal medan omsättningen var något bättre. Aktien steg 2:80 kronor till 34:40 kronor.

Rapporten från Kungsleden bidrog till att aktien handlades upp 8:50 till 319:50 kronor. JM steg 9:50 till 245 kronor. Enskilda mäklade en post motsvarande 1,3 procent av aktierna i JM på eftermiddagen.



Innehåll från JungheinrichAnnons

Automation går hand i hand med säkerhet – och självständighet

Bardia Emad, chef över automation i Norden, Jungheinrich.
Bardia Emad, chef över automation i Norden, Jungheinrich.

De säkerhetsrisker som kommer med lagerarbete minskar avsevärt med ökad automation. På Jungheinrich är personsäkerheten av högsta prioritet och med automatiserade truckar erbjuder de sina kunder säkra, effektiva och skräddarsydda lösningar. 

– Målet är att våra kunder ska vara trygga och självständiga – men med 24/7-support från oss vid behov, säger Bardia Emad, chef över automation i Norden, Jungheinrich.

Jungheinrich tillhandahåller hel- och halvautomatiserade truckar såväl som manuella lösningar. Men säkerheten och flexibiliteten mot kund står alltid i fokus.

– Vi erbjuder och skräddarsyr den bästa lösningen för kunden, och som ett tyskt företag prioriterar vi säkerhet både för processer och för personal. Vår truckflotta består av en mängd olika produkter, säger Bardia Emad.

Automationens centrala säkerhetsvinster

För Jungheinrich innebär automatiseringen av truckflottan många vinster:  långsiktiga kostnadsminskningar, mätbarhet samt minskad energiförbrukning och utsläpp för att nämna några. Ur ett säkerhetsperspektiv är de centrala fördelarna att de förarlösa truckarna (AGV) gör färre misstag och orsakar färre olyckor – men det innebär också en processäkerhet, menar Bardia Emad.

– Automatiserade truckar innebär att arbetet fortsätter även om andra faktorer äventyras, till exempel att människor blir sjuka. Det möjliggör dessutom en anpassningsbar arbetsstrategi genom att produktionen planeras på ett förebyggande och mindre sårbart sätt.

Vikten av självständighet hos kund

Allt eftersom den tekniska utvecklingen fortlöper är det viktigt att involvera medarbetare, kunder och partners. På Jungheinrich lägger man fokus på att förbereda och utbilda personal både i att använda den utrustning som finns – och att lära sig förekomma eventuella felaktigheter. Bardia Emad understryker vikten av att kunderna ska kunna arbeta självständigt med truckarna och systemen, även om supporten alltid finns ett samtal bort.

– Vi erbjuder en särskilt anpassad utbildning för alla personer som är inblandade i arbetet med AGV-truckarna, eftersom vi tycker det är viktigt att våra kunder känner självständighet i sitt arbete. Men vi har också över 6 000 tekniker nära våra kunder, som rycker ut vid behov. 

Automation den naturliga vägen in i framtiden

Digitaliseringen och automatiseringen ökar med exponentiell styrka – och med coronapandemin har den fått ytterligare en skjuts. Vid rätt tillämpning innebär det stora vinster för alla industrier, i termer av säkerhet, effektivitet och personalvård. 

– Automation är den naturliga vägen in i framtiden – det måste ske, vare sig vi vill det eller inte, avslutar Bardia Emad.

Om Jungheinrich

Jungheinrich är en global koncern inom intralogistik med huvudkontor i Hamburg. I mer än 60 år har man hjälpt kunder till effektivare, säkrare och mer ergonomisk materialhantering.

Läs mer om automatiserade truckar här 

 

Mer från Jungheinrich

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Jungheinrich och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?