1515

Deppigt på börsen

Endast ett fåtal aktier handlades på plus på Stockholmsbörsen under större delen av måndagen, i linje med övriga Europa och Asien. Oro över svagare tillväxt låg bakom kursfallen. Vid stängning fick börsen dock stöd från Nasdaq som öppnade upp.

"Det kunde ha varit värre och det har varit en volatil dag med bra volymer. Det känns som att det kanske är flödena med återvändande utdelningar som håller upp det. Det är inget jättetydligt handelsmönster men kanske lite mer tryck på cykliska aktier, vilket verkar vettigt då det är svaga konjunktursignaler som kommit. Det kommer att vara väldigt intressant att se hur optimistiska bolagen vågar vara i rapporterna senare i veckan", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS 30 stängde 1,5 procent lägre på 772,9 efter en livlig handelsdag med en omsättning på 20,6 miljarder kronor.

Ericsson handlades 40 öre lägre under större delen av dagen, för att stänga endast 10 öre lägre på 20,10 kronor, inför rapporten på fredag.

Nokia, som lämnar rapport på torsdag, var samtidigt ner med 1 krona till 104 kronor.

Bland övriga storbolag backade Volvo och Hennes & Mauritz med 6,50 respektive 7,50 kronor till 291,50 och 256,50 kronor. Assa Abloy och Handelsbanken var ner 2,50 respektive 3,50 kronor till 97,50 och 169 kronor.

"Teleoperatörer, läkemedel och Match var relativt stabila eftersom de inte har någon direkt konjunkturpåverkan", säger mäklarchefen.

Astra Zenecas nedgång var 2 kronor till 307, Swedish Match var ner 1,50 till 85,50 kronor samtidigt som Tele2 steg 1 krona till 242,50 kronor.

Av de rapporterande bolagen presenterade Axis en rejäl resultatförbättring för första kvartalet. Efter skatt steg resultatet till 12,3 miljoner kronor, jämfört med en förlust på 4 miljoner i fjol. Axis tror dessutom att bruttomarginalen kan förbättras ytterligare från dagens 52,4 procent, uppemot 55 procent. Aktien var dock ner 5,0 procent till 26,80 kronor.

Pergos rapport innehöll också en kraftig resultatförbättring, men en något svagare omsättning. Bolaget upprepade sin prognos om en kraftig resultatförbättring mot slutet av 2005 och meddelade att dess europeiska omstruktureringsprojekt går något bättre än plan och väntas vara genomfört under sommaren. Även denna aktien backade dock 4,9 procent till 25,20 kronor.

Telelogic fortsatte sina företagsköp. Denna gång var det amerikanska Popkin Software, som Telelogic betalar 45 miljoner dollar kontant för och som ska bidra positivt till resultatet från och med nästa år. Aktien föll med 3,0 procent till 15,70 kronor.

Av de aktier som låg på plus fanns Biophausia bland vinnarna med en uppgång på 3,4 procent till 3,62 kronor. Bolaget har tecknat ett tioårigt avtal med amerikanska armén på återupplivningsvätskan Rescueflow, vilket uppges vara ett viktigt steg i arbetet för ett FDA-godkännande.

"Det här kan ju innebära en massa möjligheter. Det kan bli ringar på vattnet i andra Nato-länder. Dessutom skulle vi inte kunna gå vidare med arbetet för att få Rescueflow godkänt i USA om vi inte hade säkrat en försäljning hos armén", säger Biophausias VD Claes Thulin till Nyhetsbyrån Direkt.

Biophausia har också haft kontakt med ett konsortium av tio stora traumakliniker i USA och Kanada.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?