1515

Bred nedgång i Europa

Det såg dystert ut på måndagens Europabörser. Nedgången var bred och samtliga branschindex noterades på minus men framför allt fordons- och teknologisektorn gick svagt.

"Humöret håller på att slå om. Vi fick svaga makrosiffror vad gällde privatkonsumtionen förra veckan och inga positiva överraskningar på rapportfronten", sa Matthias Grimm, portföljförvaltare vid Cominvest Asset Management, till Bloomberg News.

Den negativa trenden kring teknologibolagen späddes på med en rapportbesvikelse från Philips. Bland annat var resultatet under prognosen, och aktien föll med cirka 3 procent. Bolaget upprepade däremot sin försäljningsprognos.

"Philips rapport gjorde sällskap med alla andra teknikrelaterade bolag som gjort marknaden besviken", sa Christophe Donay, aktiestrateg vid Kepler Equities i Paris, till Bloomberg News.

Alcatel och SAP gick också nedåt.

I stålsektorn noterades en liten förstärkning under eftermiddagen. Corus stängde 1,5 procent lägre i London och i Frankfurt backade Thyssen Krupp med drygt 1,6 procent.

Det dystra humöret på aktiemarknaderna satte press på försäkringaktierna. Allianz tappade 3,0 procent och Axa var ned 2,9 procent.

"Marknaden är fortsatt lite nervös över utvecklingen för försäkringsbolagen och den potentiella skada en nedåtgående aktiemarknad kan innebära. Vi har gått igenom en svår period under de senaste åren då en hel del av försäkringsbolagen har varit tvungna att emittera aktier för att stärka balansräkningarna", sa Nick Holmes, analytiker vid Lehman Brothers, till Bloomberg News.

Fordonsektorn leddes nedåt av Fiat men även Volkswagen som tappade 2,8 procent. Volvo sjönk 2,2 procent och Scania gick ned 1,2 procent.

I Danmark noterades dock uppgång för teleoperatören TDC med 4,5 procent. Enligt Jyllands-Posten förbereder internationella investerarfonder ett miljardbud på TDC som kan betyda att att bolaget avnoteras från börsen.

I Norge vinstvarnande it-bolaget Ementor och aktien rasade med 14,3 procent.


Innehåll från HSBAnnons

HSB Malmö ska bygga och förvalta klimatneutralt redan 2030

Helt klimatneutralt byggande och förvaltning till år 2030. Det ambitiösa målet har HSB Malmö satt upp inom ramen för den lokala färdplanen, LFM30 – 15 år tidigare än den nationella färdplanen för fossilfritt byggande.

– Det kommer att driva nytänkande i hela vår affär. Samverkan med andra aktörer kommer även vara avgörande, säger Maria Nilsson, hållbarhetschef på HSB Malmö.

Så känner du igen en miljöbyggnad

I dag står bygg och fastighetssektorn för mer än 20 procent av de svenska koldioxidutsläppen, vilket innebär stora möjligheter att påverka de totala utsläppen.

Sverige har som mål att senast 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser för att därefter uppnå negativa utsläpp. I Malmö har näringslivet i samråd med kommunen tagit det flera steg längre och i sin lokala färdplan siktar man på att klara samma sak redan 2030.

– Tidigare har bygg- och fastighetssektorn främst fokuserat på att bygga energieffektivt. Nu har vi adderat målet att minimera koldioxidutsläppen från såväl byggnation som förvaltning, säger Marcus Altengård, projektledare nyproduktion på HSB.

Betong en klimatbov

Den stora boven historiskt har varit betong. Betong till grund och stomme utgör den största utsläppsposten på grund av sitt cementinnehåll. Det sker nämligen mycket utsläpp av koldioxid i den kemiska process som uppstår när kalksten bränns.

– Vi har börjat använda klimatförbättrad betong, vilket ger upp till 40 procent lägre klimatpåverkan jämfört med traditionell betong. I vår strategi ingår även återbruk, till exempel tegel och byggnation med trästomme.

Bygg- och fastighetssektorns höga koldioxidutsläpp ställer stora krav på hela branschen att samarbeta för att nå uppsatta mål.

– För att nå målet om att bli klimatneutrala 2030 arbetar vi nu fram ett koncepthus där vi optimerar byggnadens klimatpåverkan i ett livscykelperspektiv. Det konceptet kommer HSB sen att kunna använda i hela Sverige.

Maria Nilsson är hållbarhetschef på HSB Malmö.
Maria Nilsson är hållbarhetschef på HSB Malmö.

HSB är en av Sveriges största fastighetsförvaltare och därför är klimatomställningen i befintliga fastigheter minst lika viktiga.

– Sedan tidigare installerar vi solceller och laddstolpar, samt upphandlar förnybar el och fjärrvärme, säger Maria Nilsson, hållbarhetschef på HSB Malmö.

”Tar tag i utmaningarna tillsammans”

Nu arbetar HSB även med att göra sina renoveringar, ombyggnationer och fastighetsskötsel klimatneutrala. Bland annat är det stort fokus på återbruk av befintliga byggnadsmaterial, samt en omställning till fossilbränslefria fordon och arbetsverktyg, säger hon och fortsätter.

– Ska man göra så här stora förändringar kan man inte göra det själv, utan allt det här sker när vi tar tag i utmaningarna tillsammans.

Så känner du igen en miljöbyggnad

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?