1515

CSFB höjer SKF

Credit Suisse First Boston, CSFB, höjer riktkursen för SKF från 310 till 370 kronor. Rekommendationen outperform står samtidigt fast.

Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.

  • Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.

Saknar du en prenumeration? Bli prenumerant

Innehåll från KIAAnnons

Så tjänar du på en eldriven tjänstebil

Miljön är det främsta skälet till att välja en eldriven tjänstebil, men det handlar också om ekonomi – både för företaget och föraren.

Dessutom behöver bilen ha de rätta egenskaperna vad gäller praktiska lösningar, komfort, säkerhet och prestanda.

Sist men inte minst: Den ska vara rolig att köra.

Kia EV6 – den nya generationens elbil

Utvecklingen har gått fort och nu finns helt eldrivna bilmodeller som lever upp till högt ställda förväntningar från tjänstebilsförarna. Förutom miljövinsterna, att släppa ut mindre koldioxid under körning, handlar det även om ekonomin, förmånsvärdet för en tjänstebil utgår numera till stor del från bilens utsläpp av koldioxid. Att ladda en elbil är dessutom generellt sett billigare än att tanka bensin eller diesel, såväl vid hemmaladdning för den dagliga körningen som snabbladdning på långresan.

Ett exempel på en ny modell som flyttar fram positionerna och tar död på myten om långsamladdande elbilar och räckviddsångest är Kia EV6 som nu lanseras i Sverige. Den är byggd på en helt ny plattform som utvecklats enbart för eldrift, som innebär lång räckvidd och möjlighet till ultrasnabb laddning.

Den nya plattformen innebär bland annat att axelavståndet är 2 900 mm vilket gör att innerutrymmena är jämförbara med en rymlig mellanklass-suv. Benutrymmet i baksätet är hela 99 centimeter – rena limousinen alltså.

Instrumenteringen består av två, högupplösta och välvda panoramaskärmar på 12,3 tum vardera. EV6 kan även utrustas med en head-up display, som projiceras i vindrutan med augmented reality för såväl varningsmeddelanden som anvisningar från navigationssystemet.

Ultrasnabb laddning och kraftfullt batteri

Med Highway Driving Assist 2.0 får föraren hjälp både att hålla avstånd till framförvarande fordon och att hålla den egna bilen centrerad i körfilen, samt kan även assistera vid körfältsbyten.

Ett kraftfullt batteri på 77,4 kilowattimmar borgar för lång räckvidd. Kia EV6 kan köras upp till 528 kilometer på en laddning. 800-voltstekniken medger att laddningen kan ske snabbt, med upp till 239 kilowatt.

Det gör att stoppen vid exempelvis långresor kan hållas korta. Om batteriets laddning sjunkit till 10 procent kan det som kortast ta endast 18 minuter att ladda upp till 80 procent. Perfekt för en vilopaus, och då kommer möjligheten att fälla framstolarna till nästan horisontellt läge till pass.

Två- och fyrhjulsdrift

Om man bara behöver toppa batteriet går det att få 100 kilometers räckvidd på 4,5 minuter. Men det mest väsentliga är givetvis att vardagsladdningen sker smidigt. Därför är EV6 även konstruerad för effektiv laddning vid bostaden, då bilen använder 400-voltsteknik. Med en laddbox (3-fas) på 11 kilowatt tar det mellan 5 och 7 timmar att ladda från 10 till 100 procent.

Kia EV6 finns både med två- och fyrhjulsdrift samt med olika motoreffekter (228, 325 eller 585 hästkrafter).

I sitt mest sportiga utförande – GT – har EV6, som lanseras i slutet av 2022, fartresurser som tidigare var förbehållna rena superbilar: 0–100 km/h på 3,5 sekunder och en toppfart på 260 km/h.

Mobil powerbank

Tack vare den kraftfulla drivlinan kan alla versioner av EV6 dra släp på upp till 1 600 kg.

Kia EV6 kan dessutom användas som en mobil powerbank, kallad vehicle-to-load-funktion (V2L).

Batteriet kan användas för att ladda en elcykel, en eldriven fritidspryl eller till och med en annan elbil.

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?