1515

Stockholmsbörsen oväntat stark på torsdagen

Stockholmsbörsen tog fart vid lunchtid på torsdagen och lämnade därmed kollegorna på kontinenten, som utvecklades i en oregelbunden tendens, bakom sig. Inte heller fick Stockholm någon draghjälp från USA som öppnade torsdagen med sjunkande kurser.

"Stockholmsbörsen var oväntat stark. Astra Zeneca och H&M hjälpte till. Fler och fler tar mer sencykliska positioner och man kan se att utdelningarna inte går in i de bolag de kommer ifrån utan man söker nya investeringar", säger en mäklare till Direkt.

Vid stängning hade OMXS gått upp med 0,6 procent till 796,4 och omsättningen uppgick till 20,4 miljarder kronor.

Den europeiska läkemedelssektorn handlades upp på torsdagen efter en del goda nyheter. Bland annat sade Eli Lilly på onsdagen att det räknar med att en domstol i Indiana på torsdagen beslutar att bolagets Zyprexa-patent fortfarande gäller. Läkemedelssektorn fick även skjuts uppåt av Mercks prognoshöjning på onsdagen. Astrazeneca drogs med i sektoruppgången och steg 6 kronor till 303:50 i Stockholm.

Teleoperatörerna gick också bra både i Stockholm och i övriga Europa. Teliasonera, handlades upp 1 krona till 43:40 kronor. Tele2, upp 6:50 kronor till 250:50, har tecknat ett MVNO-avtal med Orange och kommer därmed att lansera mobiltelefoni i Frankrike före årets slut.

Index stärktes också av Hennes & Mauritz, upp 3:50 kronor till 262:50. H&M har anlitat den italienska designern Elio Fiorucci för att skapa en begränsad sommarkollektion för bolaget. Kollektionen som består av cirka 100 artiklar kommer att finnas i cirka 1.000 butiker i juni.

Viss fart uppåt fick Volvo efter en stark rapport för första kvartalet från Navistar. Navistar hänvisar resultatförbättringen till en stark marknadsefterfrågan och en betydligt större andel av den tunga lastbilsmarknaden. Volvo slutade 5 kronor högre på 306.

"Det är lite märkligt eftersom Navistars uppgifter till stora delar redan är kända för marknaden. Samtidigt går den här branschen väldigt bra", säger mäklaren.

Ericsson slutade oförändrat på 20:90 kronor. CSFB har sänkt vinstprognosen för i år medan Carnegie höjer rekommendationen för Ericssonaktien till outperform.

Ett antal rapporter släpptes. Höganäs resultat var sämre än väntat och aktien föll 8 kronor till 195:50.

"Största besvikelsen var att pristilläggen för råmaterial bara bidrog till topline och inte till lönsamheten. Känslan är att modellen med pristillägg inte fungerar något vidare", säger en analytiker till Direkt.

Bolaget behåller dock prognosen för 2005 om ett resultat i linje med, eller bättre än 2004.

HL Displays resultat för första kvartalet vände till en förlust på 1 miljon kronor, jämfört med en vinst på 17 miljoner samma period i fjol. Lägre försäljning än väntat påverkade resultatet negativt under kvartalet. Aktien föll 5 kronor till 145.

Orc Software hamnade däremot på vinnarlisten efter resultat för första kvartalet som blev bättre än väntat. Bolaget är dock inte tillfredsställt utan har påbörjat effektivitetsarbete för att höja lönsamheten. Orc klättrade 15 procent till 61:50 kronor.

"Många hade förväntat att det skulle se sunkigt ut och så gör det inte det. Den kan nog gå vidare upp", säger mäklaren.

På förlorarlistan hamnade börsraketen Unibet, ned 31 kronor till 760. I Dagens Industri ifrågasätts om kursrusningen i aktien kan liknas vid it-bubblan.

SSAB, som handlades upp på onsdagen efter en omvänd vinstvarning, vände ned i linje med utvecklingen för sektorn i Europa och USA.

SEB, som handlas utan rätt till utdelning om 4:35 kronor, noterade en nedgång om 4 kronor.Innehåll från RoboMarketsAnnons

Multi-asset-mäklaren RoboMarkets etablerar sig i Sverige med unik prismodell

Mats-Olof Engarås och Maximilian Ström, Managing Director respektive kundansvarig på RoboMarkets.
Mats-Olof Engarås och Maximilian Ström, Managing Director respektive kundansvarig på RoboMarkets.

Många privata investerare är sofistikerade i sin handel och letar ständigt efter de bästa möjligheterna. Nu erbjuder multi-asset-mäklaren RoboMarkets sina tjänster inom CFD- och aktiehandel på den svenska marknaden.

– Vi lanserar också en transparent prismodell med fast månadsavgift som inkluderar obegränsad handel i amerikanska aktier utan courtage samt courtagefri CFD-handel med mycket attraktiva spreadar, säger Mats-Olof Engarås, Managing Director på RoboMarkets i Sverige.

Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets här

Den tidiga etableringen av nätmäklare och andra bankutmanare i Sverige har bidragit till ett väl utbrett intresse för investeringar och trading bland privatsparare. Med de senaste årens centralbanksstimulanser med hög likviditet, stort flöde av nya börsnoteringar och ”meme stocks”, eller internetfenomensaktier, har intresset för trading ökat ytterligare. Många använder sig av flera mäklare och handelsplattformar och medvetna investerare letar hela tiden efter nya möjligheter.

Efter att RoboMarkets framgångsrikt etablerat sig i ett flertal europeiska länder har snabbväxaren öppnat i Sverige. Bolaget erbjuder sina kunder exponering mot ett stort och diversifierat utbud av underliggande instrument på olika marknader till förmånliga handelsvillkor och support på svenska.

– Vårt mål är att vara flexibla och snabbrörliga för att möta marknadstrenderna. Nu fortsätter vi att utveckla och anpassa våra tjänster för att bli ett än mer attraktivt alternativ för svenska kunder, fortsätter Mats-Olof Engarås.

Kundfokuserat team

RoboMarkets lägger stor vikt vid att ha en nära dialog med sina kunder och för att erbjuda bästa möjliga kundsupport har man också rekryterat personal till kontoret i Stockholm. Kundteamet leds i dagsläget av Maximilian Ström och Mats-Olof Engarås, som tillsammans har lång erfarenhet från finanssektorn och kundfokuserade roller.

Hos RoboMarkets har kunderna tillgång till de välkända tradingplattformarna MetaTrader4 och MetaTrader5, med webbaccess och mobilapplikationer, samt den egenutvecklade plattformen R StocksTrader, som speciellt tagits fram för aktiehandel, med användarvänlighet och flexibilitet i fokus. För att möta det växande intresset för automatiserad trading erbjuds kunderna även användarvänliga verktyg för att bygga sin egen tradingrobot.

– Helhetserbjudandet med tradingplattformar, tillgängliga marknader och handelsvillkor är anpassade för att vara konkurrenskraftiga både för professionella, sofistikerade traders och för handlare med mindre erfarenhet, säger Mats-Olof Engarås.

I kombination med den unika prismodellen erbjuds nya kunder att handla utan månadsavgift fram till sista februari 2022.

Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets här

Riskinformation: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 61.41% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFDs via den här leverantören. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?