1515

Bred nedgång i USA

Börserna i New York stängde på dagslägsta på torsdagen. Bland annat fanns oro hos investerarna att ekonomin ska sakta in, efter onsdagens svaga detaljhandelssiffror. Mot strömmen gick läkemedelssektorn.

Oljepriset vände åter upp efter att ha varit nere på nivåer under 50 dollar för WTI-terminen.

Vid stängning hade Dow Jones gått ned 1,2 procent till 10.279. S&P 500 sjönk 1 procent medan Nasdaq tappade 1,4 procent.

Omsättningen uppgick till 1.850 miljoner aktier på Nyse och 915 miljoner aktier på Nasdaq.

Fordonsrelaterade bolag hade det tungt på grund av oron för konjunkturen. GM föll med nära 6 procent och Caterpillar gick ned 3,6 procent.

GM handlades kring de lägsta nivåerna på 12 år. Förutom konjunkturfrågan pressas aktien av rädsla för att den årliga utdelningen ska skäras ned och oro för ökade hälsovårdskostnader för bolaget.

Apple föll med 9,2 procent i livlig handel trots en rapport som var mycket bättre än väntat. Marknaden var främst besviken på den försäljningsprognos som bolaget lämnade.

Bedömare uppger till CNBC att värderingen av Apple-aktien har varit högt uppdriven, till ett p/e-tal på runt 35 räknat med årets vinstprognos, och det fanns därför inte utrymme för minsta besvikelse.

Navistar levererade en stark rapport för första kvartalet. Aktien steg på rapporten med uppgången kom av sig sedan bolagets prognos för andra kvartalet var lägre än väntat. Bolaget hänvisade till högre kostnader för stål och däck. Vid stängning hade aktien backat med 5,1 procent.

Läkemedelsektorn var en av vinnarsektorerna. Branschen ses som en säker hamn under tider av konjunkturoro och gynnas av den pågående sektorrotationen.

Av stort intresse för läkemedelssektorn blir torsdagens beslut kring Eli Lillys antidepressiva läkemedel Zyprexa. Beslutet väntas strax före midnatt svensk tid. Eli Lilly var ned 3,4 procent.

Merck, som gick upp på onsdagen efter att ha släppt preliminära siffror för första kvartalet som var högre än förväntat, fortsatte upp med 0,8 procent. På torsdagen fick Merck godkänt för en ny indikation för sitt blodtryckssänkande preparat Hyzaar från FDA. Även Pfizer steg med 0,6 procent.

Efter stängning kom IBM med rapport för första kvartalet två dagar för tidigt. Vinst och försäljning var något under förväntningarna. Även Sun Microsystems kom med rapport efter stängning, vilken var marginellt under prognoserna.

Räntan på den tioåriga statsobligationen låg på 4,33 procent, ned 3 punkter jämfört med onsdagens stängning.Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?