1515

Bred uppgång på börsen

Stockholmsbörsen steg på bred front under onsdagen i linje med övriga Europa. SSAB lyftes rejält efter att bolaget meddelat att vinsten blir avsevärt mycket bättre än analytikerna spått.

OMXS 30 stängde 0,5 procent högre på 791,8. Handeln var relativt aktiv med en omsättning som uppgick till 19,5 miljarder kronor.

SSAB A noterades 12:50 kronor högre på 183:50 kronor, motsvarande 7,3 procent. Marknadens förväntningar var "väsentligt lägre" än bolagets vinst efter finansnetto som preliminärt uppgick till 1.792 miljoner kronor under första kvartalet.

"Det rör sig om 400-500 miljoner kronor mer än vi hade räknat med. Det är säkert priserna som har varit bättre än man trott", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland bolagen som hade utdelningar på onsdagen noterades Volvo 11 kronor lägre på 301 kronor, exklusive utdelning på 12:50 kronor.

Utan utdelning handlades även Gambro och WM-data. Gambro, där utdelningen var 1:30 kronor, tappade endast 50 öre till 101 och WM-data var oförändrad på 18:80 kronor, trots utdelningen som lämnats på 20 öre.

"Delvis är det ett läge där det kommer in mycket utdelningspengar till börsen under de närmaste veckorna", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

I verkstadssektorn rekommenderade CSFB outperform för Atlas Copco, som enligt investmentbanken kan vara nära ett förvärv av amerikanska Sullair.

Carnegie sänkte däremot rekommendationen för Atlas Copco vilket marknaden inte tog notis av utan aktien steg 5:50 kronor till 348:50 kronor.

Carnegie höjde sin rekommendation för Sandvik som steg 1:50 kronor till 294 kronor.

Scania noterades 2 kronor högre på 302 kronor. Enligt en intervju i Affärsvärlden kommer VD-frågan upp i Scania någon gång under året.

"Innan dess har jag väl inga kommentarer", säger Scanias VD Leif Östling, som fyller 60 år i september, till tidningen.

Inom telekomsektorn noterades Ericsson 40 öre högre på 20:90 kronor och Nokia steg 50 öre till 108 kronor.

Astra Zeneca steg 6 kronor till 297:50 kronor.

Inom detaljhandelssektorn kom JC och Clas Ohlson med försäljningssiffror för mars. Bägge bolagen uppger att påskhelgen hade en negativ effekt som ska komma tillbaka positivt i aprilförsäljningen. JC backade 1:50 kronor till 121:50 kronor och Clas Ohlsons var ner 50 öre till 147 kronor.

Det blev ingen större reaktion i Telelogic, som lagt bud på Focal Point för 118 miljoner kronor. I mars genomförde Telelogic en riktad emission just för att genomföra framtida förvärv. Telelogic noterades 10 öre ner till 17:10 kronor.

Note noterades 2,9 procent lägre på 76:75 kronor. 75 personer varslas inom bolagets omstrukturering som genomförts de senaste månaderna. Kostnader för varslet belastar första kvartalet och en positiv lönsamhetseffekt ska komma under andra halvåret.

Bioinvents redovisade resultat på -26 miljoner kronor för det första kvartalet. Bolaget beräknas starta kliniska prövningar med läkemedelskandidaten BI-201 under första halvåret i år.

Precise Biometrics fortsatte sin spikraka utveckling med att stiga 28,7 procent till 9:20 kronor. Bolaget fick en order från thailändska myndigheterna som i ett första skede är värd 5 miljoner kronor för 12 miljoner kort. Bolaget spår även att ordern kan komma att utökas med 64 miljoner kort under tre år.

Wedins fortsatte att falla efter tisdagens svaga rapport och var ner 7,1 procent till 45:50 kronor.Innehåll från ImpactfondenAnnons

Här är fonden som ger investerare en möjlighet att finansiera omställningen till hållbarhet

Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.
Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.

FN:s klimatpanel pekar tydligt på ett brådskande behov av att ställa om till långsiktig hållbarhet och begränsa den globala uppvärmningen. 

Nu lanseras Impactfonden – en högräntefond – som finansierar utvalda företags önskan att bedriva hållbara verksamheter och projekt.

Läs mer om Impactfonden 

Idag arbetar många företag aktivt med hållbarhet, men det räcker inte. Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden, menar att en viktig väg framåt är att öka finansieringen av hållbara projekt och verksamheter – men minska den för fossilindustrin och kravställa den för byggindustrin. 

– Byggindustrin står för cirka 38 procent av globala koldioxidutsläpp. Att via kravställd finansiering hjälpa de bolag som vill förändra detta och agera hållbart är centralt för fonden – även om det bara blir som en droppe i havet, säger han.

Hållbara obligationer ska finansiera projekt och verksamheter med positiv påverkan på miljö och samhälle och i förlängningen även klimatet. 

– Fonden investerar i företag med långsiktiga och ansvarsfulla ägare som vill vara med att driva på en hållbar utveckling, säger Magnus. 

Sker via obligationslån

Fonden följer de FN-stödda PRI-riktlinjerna och beaktar de 17 Globala Hållbarhetsmålen varav en utvald grupp av dessa som hållbara samhällen och energi, jämlikhet och välbefinnande premieras. Alla investeringar följer praxis för ESG. 

– Investeringarna sker via obligationslån till stora och företrädelsevis börsnoterade företag, där kapitalet ska användas i hållbara projekt och verksamheter. Följer företagen inte lånevillkoren ska lånen återbetalas eller innehaven avyttras, säger Marko Rado, assisterande fondförvaltare. 

Marko berättar att fonden handlas på alla fondplattformar och via PAM Capital som är det förvaltande bolaget. Fonden har relativt fria placeringsregler gällande ratingbetyg men inte avseende företagens ambitioner att bidra till hållbarhet! 

– Impactfonden är öppen för alla som söker ett hållbart investeringsalternativ där avsikten är att göra investeringar för framtiden, avslutar han.

Läs mer om PAM Capital   

Historiskt förvaltningsresultat är ingen garanti för framtida avkastning och de pengar som investeras i fonden - efter att investerare tagit del av fondbestämmelserna - kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Impactfonden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?