1515

Räntor & valutor: Dollar pressas inför handelssiffror

Svenska räntor handlades marginellt nedåt i linje med utvecklingen i övriga Europa under tisdagsförmiddagen.

Räntan på den tioåriga benchmarkobligationen 1049 noterades fortsatt till 3,66 procent, ned 2 punkter från måndagens stängning och räntegapet mot den tyska motsvarigheten krympte till 11 punkter (12).

Handelns utredningsinstitut, HUI, presenterade en ny prognos över detaljhandeln på tisdagen. Den egentliga detaljhandeln spås öka 5,0 procent i år och 4,5 procent nästa år. Klädhandeln väntas öka försäljningen med 3,5 procent i år i löpande priser.

På kontinenten visade räntorna små förändringar på tisdagen samtidigt som ekofinmötet inleddes. Luxemburgs premiär- och finansminister Jean-Claude Juncker sa inför mötet att eurogruppen manar till en "ordnad" förstärkning av vissa asiatiska valutor. Samtidigt underströk han att eurogruppen är emot "skarpa" rörelser på valutamarknaderna. Han sa vidare att eurogruppen upprepar ståndpunkten vid G7-mötet i London i början av februari.

Eurogruppen oroas också för de höga oljepriserna, som riskerar dämpa tillväxten.

Budskapet vid helgens G7-möte väntas bli samma som tidigare och enligt en analytiker kommer det troligtvis inte att vara avgörande för valutamarknaden.

Under förmiddagen handlades dollarn fortsatt strax under 1,30-strecket mot euron.

Fokus på USA:s handelsunderskott som presenteras i eftermiddag tynger dollarn, då analytiker åter tenderar att lägga större vikt vid fundamentala faktorer. Underskottet väntas ha ökat till 59 miljarder dollar i februari, upp från 58,3 miljarder dollar i januari, enligt Bloomberg News.

Samtidigt väntas kvällens Fed-protokoll kunna ge dollarn lite stöd. Analytiker har flaggat för att protokollet kan spegla ökande inflationsoro, vilket skulle kunna vara negativt för amerikanska räntepapper, men stödja dollarn.

"Vi tror att protokollet blir lite på den hökaktiga sidan, att någon eller några kan ha uttryckt oro för inflationen och att de kan ha fört en diskussion om uttalandet om measured pace", säger en analytiker.

På morgonkvisten handlades dollarn tillfälligt över den psykologiskt viktiga 1,30-nivån mot euron, men orkade inte fortsätta upp, utan låg under förmiddagen kvar kring 1,299.

Den svenska kronan tappade 1 öre mot dollarn under förmiddagen, men var fortfarande ett par öre starkare jämfört med måndagen. Mot euron var kronan 1 öre starkare än på måndagen. Mätt i TCW-index hade kronans värde ökat till 125,37 från måndagens 125,51.


Innehåll från DynaMateAnnons

DynaMates uppmaning till svensk industri: ”Våga investera för framtiden”

Svensk industri har länge haft ett teknikförsprång och många av våra industriföretag är världsledande. Pandemin som resulterat i en förändring av de globala handelskedjorna samt en accelererande teknikutveckling gör att svensk industri måste agera. Det innebär att industrin måste våga prova nya lösningar för att överleva, men också för att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. 

DynaMate levererar tjänster och lösningar för att bidra till en framgångsrik industri. De är själva sprungna ur ett av världens mest framgångriska produktionsbolag Scania. Med stor kunskap och välbeprövade metoder har DynaMate tagit fasta på regeringens nya industrialiseringsstrategi för att stärka industrins omställningsförmåga samt konkurrenskraft. Två av fokusområdena i strategin är Industri 4.0 och Hållbar produktion. 

– Utifrån de här två områdena har vi tittat på och utvecklat tjänster för att hjälpa svensk industri, men då gäller det såklart att företagen vågar investera i nya lösningar, säger Pär Holmgren, vd på DynaMate. 

Smarta & cirkulära lösningar 

DynaMate erbjuder bland annat olika typer av produkter och tjänster som är kopplade till AI och digitalisering av svensk industri. De är i dag även det enda företag i sin bransch som har ett partnerskap med just AI-bolag för utveckling av nya tjänster och affärsmodeller. 

– Med AI kan vi detektera anomalier i produktionen och säkerställa att allt som produceras håller rätt kvalitet. Det är i första hand ett hjälpmedel för att minska energiåtgången, säkra kvalitén och effektivisera produktionen, säger Pär Holmgren. 

DynaMate ser även till att utveckla den befintliga maskinparken. Maskinerna har oftast en bra stomme men själva mjukvaran och vissa mekaniska delar kan behöva uppdateras till dagens teknologi. Till exempel nya styrsystem i kombination med olika robotlösningar. Därmed kan maskinerna vara i produktion i ytterligare ett flertal år. 

– Genom att optimera befintliga maskinparker kan vi effektivisera produktionen. 

Möjligheter skapas såsom att man kan släcka ner fabriken efter två skift istället för efter tre. Detta gynnar både personal och energiförbrukning. Vi har även utrustningar där vi renar den olja som använts inom industrin, på så sätt kan man återanvända 50 till 70 procent av den befintliga oljeförbrukningen. 

En gemensam resa – men företagen måste våga följa med

DynaMate är en rådgivare och samarbetspartner som hjälper kunderna på utvecklingsresan från logistik till produktion. Nu gäller det att företagen skapar mer utrymme för investeringar i nya lösningar och blir en del av den cirkulära ekonomin. 

– Förr eller senare blir det ett måste för svensk industris överlevnad att investera för framtiden. 

Det här tycker kunderna:

Johan Edbom, Produktionsledare FM Mattsson Mora Group:

”Vi har gjort en produktiv förbättringsresa tillsammans med DynaMate. Tack vare deras effektivitetshöjande tjänster och stora kunskap har vi ökat nyttjandegraden från 46 procent till 73 procent, på sex månader. Nu tar vi nästa steg och implementerar AI. för att ytterligare förbättra kvaliteten i vår produktion.”

Anders Linder, VD för AGES Machining i Värnamo:

”Som underleverantörer måste vi vara kostnadseffektiva och på sätt klara konkurrensen. Därför är det A och O att hitta rätt lösningar – DynaMate bidrar med rätt lösningar”

Läs mer på dynamate.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DynaMate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?