1515

Stålsektorn tappade i Europa

Merparten av Europas större börser backade på måndagen även om nedgångarna på de flesta håll var marginella.

Stålsektorn och andra råvarubolag tappade mest samtidigt som Fords vinstvarning pressade.

"När vi går in i andra kvartalet verkar vi ha förlorat momentum. Det kommer att komma rapporter som kan tynga sentimentet under de kommande veckorna", säger en aktieanalytiker på Barclays Investment Services i London till Bloomberg News.

Fordonssektorn tappade redan från start men noterades så småningom "bara" 0,2 procent ned. Ford uppgav sent på fredagen att bolaget i bästa fall kommer att visa nollresultat för sin bilverksamhet. Daimler Chrysler sjönk 0,8 procent och Volkswagen noterades 1,0 procent lägre. Peugeot och Fiat steg dock. Barclays kommer att köpa 51 procent i Fiat-ägda Ivecos uthyrnings- och finansieringsenhet.

Bland underleverantörerna till bilindustrin backade Valeo med 1,2 procent och Michelin var 1,6 procent ned. Autoliv handlades 2,9 procent lägre.

Oljeterminerna fortsatte sin nedgång med följdeffekter i aktielistorna. Statoil tappade 2,2 procent samtidigt som Royal Dutch och BP var vardera 0,8 procent ned.
"Prisnedgången för olja har utlöst en mycket välbehövd säljrunda", kommenterar Philippe Gijsels, fondförvaltare på Fortis i Bryssel.

Goldman Sachs har uppdaterat flera sektorrekommendationer och sänker de europeiska bankerna till neutral från attraktiv.

Gruv- och metallaktierna utgjorde en av de sämsta branscherna. Speciellt föll brittiska aktier i sektorn på grund av negativa kommentarer i Barrons, bland annat att investerare inte har prisat in riskerna för avtagande efterfrågan i Kina. BHP Billiton var 1,8 procent ned och Antofagasta handlades 1,3 procent lägre.

Sämst gick det för stålsektorn med Arcelor och Thyssen Krupp 0,8 respektive 0,4 procent ned. Österrikiska Voestalpine föll 4,6 procent efter att Goldman Sachs inlett bevakning av den europeiska stålindustrin med rekommendationen "cautious". Just Voestalpine fick rekommendationen underperform.Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?