1515

H&M drog upp börsen

Stockholmsbörsen stängde svagt upp efter måndagens handel. Kurserna inledde dagen på minussidan men klättrade över på plus under eftermiddagen och stängde kring dagshögsta.

Vid stängning var OMXS upp 0,2 procent till 792,3. Omsättningen uppgick till 13,2 miljarder kronor.

H&M gick starkt sista handelstimmen och steg 4 kronor till 261, vilket bidrog till uppgången.

Moodys har höjt Ericssons kreditbetyg till Baa3, vilket innebär att betyget lämnar skräpstatusnivå. Ericsson B stängde 10 öre högre på 20,70.

Cardo föll med 4,4 procent till 183,50 kronor efter att ha kommit med en vinstvarning. Bolagets orderingång och fakturering under årets första kvartal var, justerat för valutakurseffekter, 4 procent lägre jämfört med motsvarande period 2004.
"Detta är inte bra för aktien. Jag hade räknat med klart bättre fakturering och resultat för första kvartalet" säger en verkstadsanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Den lägre försäljningen kommer att innebära att resultatet för första kvartalet blir lägre än föregående år, enligt VD Kjell Svenssons anförande vid måndagens stämma.
"Det enda som kan rädda aktien i ett kortare perspektiv är återköp, som det i och för sig finns förutsättningar att genomföra", säger verkstadsanalytikern.

Investor och Avanza kom med rapporter på måndagsmorgonen. Rapporten från Investor fick svagt positiv påverkan på aktiekursen som steg med 2 kronor till 102.

Investor har fortsatt att förstärka sin finansiella ställning, enligt delårsrapporten. Enligt vad analytiker uppger till Nyhetsbyrån Direkt kan en tolkning vara att bolaget är skeptisk till den kommande börsutvecklingen.
"Det känns som om man gjort en underliggande analys av aktiemarknaden som är negativ", kommenterar en analytiker.

Avanzas rapport blev en besvikelse och aktien sjönk drygt 5 procent till 53,50 kronor. Bolaget flaggade för svårigheter att nå det långsiktiga målet om en intäktstillväxt om 20-30 procent under 2005.

Branschkollegan Nordnet sjönk samtidigt med 4 procent till 8,35 kronor.

Nordea handlades exklusive utdelning om 2,54 kronor och aktien sjönk med 2,25 kronor till 72 kronor.
"En tendens vi ser är att man byter från Nordea till SEB för att plocka utdelningen i SEB som kommer på torsdag", säger en chefsmäklare.

SEB-aktien steg 1,50 kronor till 137,50.

Vårens utdelningar från börsbolagen spås ge stöd till aktiekurserna. Inflödet till aktiefonderna visade också på positiva siffror för mars. Fondbolagens Förening rapporterade på måndagen att de totala nettoinflödet i aktiefonder uppgick till 1,7 miljarder kronor. Motsvarande siffra för februari var 1,8 miljarder.

Karo Bio toppade förlorarlistan med ett ras på 30 procent till 11,10 kronor efter att bolaget meddelat att Merck avbrutit utvecklingen av den läkemedelskandidat som identifierades i samarbetet mellan bolagen.

Fordonsaktierna fortsatte att pressas under måndagens inledande handeln på Wall Street. Senaste vinstvarningen kom från Ford i fredags och underleverantörerna backade i Stockholm.

Autoliv stängde ned med 9,50 kronor till 324 och Haldex sjönk med 2,6 procent till 129. Trelleborg stängde ned med 1 krona till 123,50 kronor.

Telia Sonera fick en köprekommendation av Veckans Affärer och steg med 20 öre till 42,90. Även Cherryföretagen, som var en av fredagens vinnare, fick köp. Aktien steg ytterligare drygt 6 procent till 34,70.

Andra spelaktier fortsatte också uppåt, Unibet steg med 65 kronor till 796 kronor och Boss Media steg 4 procent till 34 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?