1515

Stark avslutning på börsveckan

Stockholmsbörsen tuffade uppåt på fredagen och visade en bättre utveckling än Europamarknaderna generellt. Sysselsättningssiffror och inköpschefsindex från USA gav extra skjuts under eftermiddagen.

"Arbetsmarknadssiffrorna var oväntat svaga, vilket dämpade inflationsoron", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS 30 steg med 1,1 procent till 778,6 och för veckan som helhet innebar det en uppgång med just 1,1 procent. Fredagens omsättning låg på 12,5 miljarder kronor.

Ericsson klättrade 30 öre till 20:20 kronor medan Nokia noterades 1:50 högre på 111 kronor.

Marknaden tycktes skaka av sig en del av oron över ryska Alfas intresse för 27 procent i Turkcell, som Teliasonera tidigare avtalat om att köpa. Teliasonera gav stöd med en uppgång på 40 öre till 42:40 kronor.

Ytterligare stöd erbjöd kursförstärkningarna inom finanssektorn. Nordea avancerade 1:50 till 73 kronor samtidigt som SEB steg med 2 kronor till 136.

Kaupthing steg med 1:50 till 63 kronor. Styrelsen för brittiska Singer & Friedlander bekräftar att bolaget befinner sig i tidiga diskussioner med Kaupthing, vilka kan leda till ett bud på Singer & Friedlander.

Verkstadsbolagen inledde fredagen nedåt men repade sig efter USA-statistiken. SKF steg med 2:50 till 333 kronor och Sandvik avslutade 2 kronor högre på 296.

"Det är lite grand en reaktion på torsdagens prognoshöjning från Timken. Det blir lite följa John på allting, även om det inte har så stor betydelse för svenska bolag. Vi tror att också Kennametal kommer med en prognoshöjning", säger mäklaren.

Inom fordonsektorn klättrade Volvo med 3 kronor till 315:50. Volvo Trucks America och fackföreningen United Auto Workers, UAW, har enats om villkoren för ett nytt preliminärt treårigt avtal för medlemmar vid fabriken i New River Valley, USA.

Mot strömmen gick Autoliv, som backade 2:50 till 334 kronor. Credit Suisse First Boston har sänkt sin rekommendation till neutral samtidigt som riktkursen dragits ned till motsvarande cirka 320 kronor.

Astrazeneca steg 2:50 till 282 kronor. Amerikanska läkemedelsverket FDA har godkänt en ny beredningsform för magpreparatet Nexium.

Inditex rapport på torsdagskvällen angavs av analytiker som en tänkbar förklaring till Hennes & Mauritz uppgång med 3:50 till 246:50 kronor.

I förlorarlistans toppskikt trängdes bland andra Diamyd Medical, ned 6,8 procent till 65 kronor, och Artimplant som sjönk 5,8 procent till 5:65 kronor. Det senare bolaget har aviserat en nyemission som ger tillräckligt med pengar tills dess kassaflödet blir positivt.

"Vi har 45 miljoner kronor i kassan och med emissionen får vi ytterligare runt cirka 89 miljoner kronor före emissionskostnader. Vår kassaförbränning ligger runt 28-30 miljoner kronor per år", säger Artimplants VD Tord Lendau till Direkt.

Med en uppgång på 8,4 procent, till 15:50 kronor, sällade sig Systemseparation till fredagens vinnare.

Vostok Nafta, som på torsdagen meddelade att det genom en riktad nyemission får 15,4 procent i Systemseparation, steg 1:50 till 131:50 kronor.

Råoljepriserna fortsatte upp under fredagen. Lundin Petroleum noterades 1 krona högre på 55:50.

Ännu bättre gick det för Scanmining, som klättrade 12,5 procent till 9:90 kronor. Bolaget räknar med att Blaikengruvan ger ett rörelseresultat, före avskrivningar, på 84 miljoner kronor per år under de första sex åren efter produktionsstart.Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?