Annons

Stark avslutning på börsveckan

Stockholmsbörsen tuffade uppåt på fredagen och visade en bättre utveckling än Europamarknaderna generellt. Sysselsättningssiffror och inköpschefsindex från USA gav extra skjuts under eftermiddagen.

"Arbetsmarknadssiffrorna var oväntat svaga, vilket dämpade inflationsoron", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS 30 steg med 1,1 procent till 778,6 och för veckan som helhet innebar det en uppgång med just 1,1 procent. Fredagens omsättning låg på 12,5 miljarder kronor.

Ericsson klättrade 30 öre till 20:20 kronor medan Nokia noterades 1:50 högre på 111 kronor.

Marknaden tycktes skaka av sig en del av oron över ryska Alfas intresse för 27 procent i Turkcell, som Teliasonera tidigare avtalat om att köpa. Teliasonera gav stöd med en uppgång på 40 öre till 42:40 kronor.

Ytterligare stöd erbjöd kursförstärkningarna inom finanssektorn. Nordea avancerade 1:50 till 73 kronor samtidigt som SEB steg med 2 kronor till 136.

Kaupthing steg med 1:50 till 63 kronor. Styrelsen för brittiska Singer & Friedlander bekräftar att bolaget befinner sig i tidiga diskussioner med Kaupthing, vilka kan leda till ett bud på Singer & Friedlander.

Verkstadsbolagen inledde fredagen nedåt men repade sig efter USA-statistiken. SKF steg med 2:50 till 333 kronor och Sandvik avslutade 2 kronor högre på 296.

"Det är lite grand en reaktion på torsdagens prognoshöjning från Timken. Det blir lite följa John på allting, även om det inte har så stor betydelse för svenska bolag. Vi tror att också Kennametal kommer med en prognoshöjning", säger mäklaren.

Inom fordonsektorn klättrade Volvo med 3 kronor till 315:50. Volvo Trucks America och fackföreningen United Auto Workers, UAW, har enats om villkoren för ett nytt preliminärt treårigt avtal för medlemmar vid fabriken i New River Valley, USA.

Mot strömmen gick Autoliv, som backade 2:50 till 334 kronor. Credit Suisse First Boston har sänkt sin rekommendation till neutral samtidigt som riktkursen dragits ned till motsvarande cirka 320 kronor.

Astrazeneca steg 2:50 till 282 kronor. Amerikanska läkemedelsverket FDA har godkänt en ny beredningsform för magpreparatet Nexium.

Inditex rapport på torsdagskvällen angavs av analytiker som en tänkbar förklaring till Hennes & Mauritz uppgång med 3:50 till 246:50 kronor.

I förlorarlistans toppskikt trängdes bland andra Diamyd Medical, ned 6,8 procent till 65 kronor, och Artimplant som sjönk 5,8 procent till 5:65 kronor. Det senare bolaget har aviserat en nyemission som ger tillräckligt med pengar tills dess kassaflödet blir positivt.

"Vi har 45 miljoner kronor i kassan och med emissionen får vi ytterligare runt cirka 89 miljoner kronor före emissionskostnader. Vår kassaförbränning ligger runt 28-30 miljoner kronor per år", säger Artimplants VD Tord Lendau till Direkt.

Med en uppgång på 8,4 procent, till 15:50 kronor, sällade sig Systemseparation till fredagens vinnare.

Vostok Nafta, som på torsdagen meddelade att det genom en riktad nyemission får 15,4 procent i Systemseparation, steg 1:50 till 131:50 kronor.

Råoljepriserna fortsatte upp under fredagen. Lundin Petroleum noterades 1 krona högre på 55:50.

Ännu bättre gick det för Scanmining, som klättrade 12,5 procent till 9:90 kronor. Bolaget räknar med att Blaikengruvan ger ett rörelseresultat, före avskrivningar, på 84 miljoner kronor per år under de första sex åren efter produktionsstart.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?