1515
Annons

Räntor & valutor: Politiska påtryckningar sänker kronan

Tisdagen var en relativt lugn dag på ränte- och valutamarknaderna. Svenska räntor avslutade dagen svagt nedåt medan kronan har försvagats mot både dollarn och euron sedan skärtorsdagen, bland annat till följd av politiska påtryckningar på Riksbanken.

Kronan har försvagats drygt 6 öre till 7,07 mot dollarn och knappt 3 öre till 9,13 mot euron. Uttryckt i TCW-termer handlar det om en förlust till 125,19 från skärtorsdagens 124,68.

En av orsakerna till kronans förlust var funderingar kring eventuella företagsaffärer i spåren av Telia Soneras köp av 27 procent i turkiska Turkcell.
"Vi vet att svenska företag sitter med stora kassor, frågan är vad de kommer att göra", sa en analytiker.

Han tillade att det finns en rädsla för att pengar kommer att försvinna ut ur landet om svenska företag går på uppköpsturné utomlands.

En annan sak som påverkar kronan är politiska påtryckningar på Riksbanken. Statsminister Göran Persson sa i torsdags att han tycker att Riksbanken har skyldighet att svara offentligt på KI-chefen Ingemar Hanssons krav på att Riksbanken bör sänka räntan.

"Marknaden ställer sig frågan om Riksbanken kommer orka stå emot de politiska påtryckningarna. Historien visar att Riksbanken har hållit emot för att senare sänka", sa analytikern och hänvisade till Riksbankens räntesänkningar våren 2004.

En tredje orsak till att aptiten för kronor har minskat är enligt analytikern att den har varit så pass stabil mot euron att investerare hellre söker sig till något mer volatila valutor, som exempelvis den norska kronan.

För dollarns del hänvisas den senaste veckans förstärkning främst till förväntningar på att den amerikanska centralbanken kan komma att höja räntan mer och i en snabbare takt än vad som tidigare väntats. Dollarn har rört sig från 1,332 mot euron före räntebeskedet i tisdags till 1,286 som starkast i måndags. Vid svensk stängning på tisdagen handlades dollarn till 1,292 mot euron. Gentemot yenen har dollarn under samma period rört sig från 104,85 till 107,38 som starkast under natten till tisdagen.

Ungerns centralbank sänkte som väntat styrräntan med 50 punkter till 7,75 procent. Den ungerska forinten påverkades inte nämnvärt av räntesänkningen.

Svenska räntor handlades svagt uppåt under en stor del av tisdagen, men vände sedan svagt nedåt. Den tioåriga obligationsräntan sjönk 1 punkt till 3,81 procent och gapet till dess tyska motsvarighet vidgades 1 punkt till 11 punkter.

Europaräntorna noterade endast marginella förändringar på tisdagen jämfört med noteringarna före påskhelgen. En inledande mindre ränteuppgång byttes mot en liten nedgång när USA-räntorna handlades nedåt i den tidiga USA-handeln.

Nedgången i USA drevs delvis av att de högre nivåerna efter förra veckans ränteuppgång lockade tillbaka investerarna till räntemarknaden. Tioåringen handlades vid svensk stängning till 4,60 procent, vilket dock var oförändrat jämfört med den svenska stängningen på skärtorsdagen. Sedan i början av mars har den stigit från nivåer kring 4,30 procent.


Innehåll från VerizonAnnons

Snabbare och säkrare framtid med 5G

Snabbare, säkrare och effektivare. Femte generationens mobilnät, 5G, kan inte bara erbjuda företag skräddarsydda och snabbare lösningar än i dag. Det kan också öka säkerheten och produktionen.

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

Till viss del bygger 5G på samma teknologi som föregångaren 4G, som bland mycket annat gjorde det möjligt att strömma video och att smidigt ladda ner appar.

– 5G kommer också att möjliggöra en massa nya typer av upplevelser för användarna. Dessutom kommer det att förändra en hel del för företag. 5G kan överföra data med mycket mindre fördröjning än 4G och kommer att kunna stödja många fler enheter. Det utvecklades också för att erbjuda bättre stöd för privata nätverk, säger Scott M. Lawrence, direktör vid telekommunikationsjätten Verizon.

Exklusiv tillgång till nätverket

Just privata 5G-nätverk spås revolutionera nyttjandet av mobilnät. Med ett privat 5G-nätverk har företaget exklusiv tillgång till nätverket som fungerar på den frekvensen. Det är en skillnad från exempelvis wifi, där alla använder en av två frekvenser - vilket kan leda till överbelastning eller störningar.

Affärsfördelarna med 5G-nätverk är många. En är att företag kan bygga ett nätverk utifrån sina applikationers behov. De kan själva bestämma vilken prestanda man önskar. Det betyder också att nätverket är säkert. Ägaren har full kontroll över vem som kan komma åt det.

Den sista pusselbiten är så kallad edge computing. Det kan användas för en applikation som baseras på artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) för att analysera videofilmer från exempelvis en tillverkningsprocess. Att snabbt kunna upptäcka ett problem och omedelbart vidta åtgärder kan vara avgörande.

Ett konkret exempel är möjligheten att förbättra arbetsmiljö och säkerhet. Hastigheten för många automatiskt styrda fordon (AGV) är för närvarande begränsad för att minimera risken för olyckor. Med den tillförlitlighet som ett privat 5G erbjuder i nästintill realtid kommer det att vara möjligt att öka hastigheten och därmed också produktiviteten. Tester med sensorer på fordon och AI/ML för att upptäcka eventuella faror och vidta åtgärder för att undvika incidenter har visat att femfaldiga ökningar kan vara möjliga utan att äventyra säkerheten.

– Videoövervakning kan också bidra till att förbättra säkerheten, men den har hittills begränsats av att någon aktivt måste titta på filmerna. Det kan vara orealistiskt på en stor arbetsplats med många potentiella faror. I stället har man undersökt incidenter i efterhand. Med privat 5G kan video överföras till en server på plats på millisekunder, analyseras automatiskt och rapportera avvikelser i tid för att förhindra olyckor, säger Scott M. Lawrence. 

Kan förhindra allvarliga skador

5G har testats på oljeriggar för att säkerställa att människor använder rätt skyddsutrustning. Om en anställd till exempel tar av sig en av sina skyddshandskar, kan maskinen han arbetar på stoppas automatiskt, vilket kan förhindra allvarliga skador.

I den medicinska världen används samma teknik för att vägleda anställda när de ska sätta på sig avancerad skyddsutrustning. En AI/ML-driven assistent kan ge vägledning nästan i realtid och bekräfta att varje steg är korrekt genomfört. Samma teknik kan också tillämpas i en miljö där man monterar komplex utrustning. Istället för att kvalitetssäkringen ska ske efter monteringen kan den integreras genom hela produktionen. Om en operatör skulle missa ett steg eller göra en felaktig anslutning varnas de och ett fel förhindras. 

Det här är bara några exempel på hur privat 5G och edge computing kan bidra till att förbättra säkerheten. Det finns många, många fler.

– Möjligheterna är praktiskt taget obegränsade. Från gruvdrift till hälsovård, tillverkning till detaljhandel, upptäcker företag att privat 5G kan hjälpa dem att lösa problem som tidigare var svåra att lösa, säger Scott M. Lawrence.

Hundratals miljoner människor har redan 5G-täckning och den siffran växer snabbt. Med privat 5G behöver man inte ens vänta på att mobiloperatörerna ska bygga ut sina nätverk; så länge spektrumet är tillgängligt kan man själv välja tidpunkt. 

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?