1515
Annons

Bred nedgång på Europas börser

De europeiska börserna föll under onsdagen efter Feds räntebesked och signaler på att inflationen börjat ta fart.

"Marknaden kommer inte att vara särskilt imponerad av potentiellt högre inflation och att FED höjer takten på räntehöjningarna", sade en förvaltarchef i London till Bloomberg News.

Klockan 18.00 hade DJ Stoxx 50 sjunkit med 0,5 procent och Bloomberg European 500 var ned 0,4 procent.

Bland förlorarsektorerna fanns gruvsektorn efter att koppar och aluminiumterminerna handlades ner i London. BHP Billiton, Xstrata och Rio Tinto var ner 3,1, 3,0 respektive 2,0 procent.

Även oljebolagen handlades ner i spåren av Feds besked. Amerikansk lagerstatistik visade samtidigt på högre lagernivåer av olja än väntat dock med lägre lager av bensin och destillat.

Statoil och BP var ner 2,3 respektive 1,9 procent.

Londons FTSE 100 tappade 0,5 procent tyngd av gruvbolagen. Bland vinnarna placerade sig däremot detaljhandelsbolag med Unilever och Next upp 1,4 procent respektive 1,2 procent. Det trots att Next meddelade att försäljningen under inledningen på 2005 varit svag.

I Paris var CAC-40 ner 0,4 procent och tyngdes av Cap Gemini och Arcelor. Michelin gick mot strömmen och steg med 1,8 procent. Även EADS som äger Airbus steg och var upp 3,0 procent. Bolaget har en stor andel av försäljningen i dollar och gynnades av dollaruppgången som följde Feds besked.

Frankfurts DAX-index noterades 0,1 procent lägre. På förlorarlistan fanns bland annat läkemedelsbolaget Fresenius som var ner 1,6 procent. Ståljätten Thyssenkrupp var ned med 0,5 procent. Tui gick dock mot strömmen och var upp 3,3 procent efter att ha presenterat ett rörelseresultat på 490 miljoner euro för 2004 och prognostiserat dubbelsiffrig tillväxt för turismverksamheten 2005.

Lufthansa, som ska förvärva Swiss sjönk med 1,3 procent.

Bland de nordiska börserna var det också fallande kurser och Hex Generalindex föll 1,1 procent. Nokia och Stora Enso tyngde indexet mest och var ned 1,2 respektive 2,6 procent.

Köpenhamnsbörsens KFX var ned 0,9 procent. Bland annat transportsektorn hade det tungt, AP Möller gick ned med 1,1 procent. Danske Bank var i största förlorare med en nedgång på 1,6 procent.

I Oslo noterades OBX 1,5 procent lägre. I täten för nedgången gick oljerelaterade bolag och Norsk Hydro samt Statoil stod för den största pressen.Erdogan: Samtalen med Sverige inte upp till ”önskad nivå”

De samtal som ägde rum tidigare i veckan med en svensk och en finländsk delegation i Ankara om ländernas Natoansökningar nådde inte upp till ”önskad nivå”, enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, rapporterar den turkiska statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.Foto:Burhan Ozbilici

Sent på lördagen sade Erdogan till journalister efter en resa till Azerbajdzjan att ”olyckligtvis har de samtal som hållits mellan vår delegation och Finland och Sverige inte nått upp till önskad nivå”.

Enligt Erdogan har Sverige och Finland haft förväntningar på samtalen men att länderna inte har tagit de nödvändiga stegen för att möta Turkiets krav och tryckte på att ”terrorister fortsätter att gå runt på Stockholms gator och att Sverige försvarar dem med sin egen polis”.

”Vi kan inte återupprepa de misstag som vi har begått tidigare genom att släppa in länder som omfamnar och göder terrorister i Nato, som är en säkerhetsorganisation”, fortsatte Erdogan enligt nyhetsbyrån.

Turkiet har motsatt sig att stödja en svensk och en finländsk Natoansökan och hävdar bland annat att de nordiska länderna stöttar organisationer med koppling till PKK.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?