1515
Annons

Sportlov på börsen

Stockholmsbörsen pendlade kring oregelbundna nivåer under en stor del av onsdagen. Under den sista halvtimmen gjorde dock index ett ryck uppåt med draghjälp av en mer optimistisk stämning i New York.

En klen agenda, där rapportfloden numera ebbat ut, i kombination med att många placerare bytt ut skärmarna mot skidor gjorde att det var upplagt för låga volymer. Men aktiviteten blev till slut ganska hyfsad och vid stängning hade omsättningen kommit upp i 15,5 miljarder kronor.

OMXS 30 avlutade 0,6 procent upp på 776,5.

Autoliv återhämtade sig i den senare delen av handeln men aktien noterades ändå 4 kronor ned till 342:50. Kursnedgången kom sedan amerikanska Lear, underleverantör inom fordonsindustrin, vinstvarnat för första kvartalet. Såväl GM som Ford rapporterade dessutom sjunkande februariförsäljning på tisdagskvällen.

Autolivs informationschef Mats Ödman uppger för Direkt att bolaget inte räknar med någon betydande nedjustering av bilproduktionen i Nordamerika under det innevarande kvartalet.

Ericsson, som fick sitt kreditbetyg höjt hos Moodys sent på tisdagskvällen, noterade en uppgång för B-aktien med 40 öre till 20:50 kronor. På morgonen meddelades vidare att Ericssons styrelse föreslår en ändring i bolagets incitamentsprogram som innebär en maximal utspädning på 0,24 procent, motsvarande 39,3 miljoner B-aktier.

Nokia handlades till oförändrade 111:50 kronor. Enligt undersökningsföretaget Gartner steg Nokias marknadsandel på den globala mobiltelefonmarknaden till 33,0 procent under fjärde kvartalet, från 30,8 procent kvartal tre.

Electrolux ryckte till och B-aktien noterades 6 kronor upp till 169:50 samtidigt som den intog en andraplats i omsättningsligan. Ett stort köpintresse märktes från en del utländska mäklarhus men analytiker och mäklare som Direkt talat med hade ingen rejäl förklaring till utvecklingen.

"Jag vet inte varför men jag tror att det är de goda nyheterna om avknoppningen av utomhusprodukter som sakta men säkert börjar prisas in", säger en mäklare.

Saab, som tidigare varit under viss press inför BAE Systems aviserade ägarminskning, steg 2:50 till 117 kronor. På onsdagen uppgav bolaget dessutom att man tecknat ett kontrakt med Airbus värt cirka 400 miljoner kronor. Kontraktet omfattar utveckling, produktion och eftermarknadsarbete med första leverans 2008.

Ett antal rekommendationer fick genomslag under den tidiga handeln. Kylan gynnar Mekonomen, enligt Affärsvärlden.

"Vi är väderberoende när det gäller vintern och märker direkt när det är kyla eller snö på gång", säger VD Owe Andersson till tidningen.

Mekonomen B handlades upp med 4 kronor till 185.

Proffice B var upp 5,5 procent på 13:45 kronor, med stöd av en positiv artikel i samma tidskrift. Vidare har Proffice tecknat ett exklusivt ramavtal med Group 4 Falck avseende uthyrning av personal i Norden till Falck Security och Falck Alarm.

Bland de mindre bolagen fick några order genomslag på kursen. En beställning av Warner Brothers lyfte Digital Vision, som tillhörde vinnarna med en uppgång om 14 procent till 4:90 kronor.

Jeeves var upp 3,1 procent på 50:50 kronor. Jeeves har tecknat en avsiktsförklaring med Consafe Logistics med syfte att vidareutveckla stödet för lagerhantering inom affärssystemet Jeeves Enterprise.

Vostok Nafta noterades 4 kronor upp till 136. Enligt nyhetsbyrån Interfax har Gazproms fusion med det statliga oljebolaget Rosneft blivit officiellt godkänt. Gazprom är Vostok Naftas största portföljinnehav.


Innehåll från EKNAnnons

Så ska svenska RFID-bolaget mångdubbla omsättningen

RFID-bolaget 4E Antenna är i början av sin exportresa. Just nu gör de sin första stora leverans till Italien, och går allt som det ska kommer omsättningen att mångdubblas nästa år. Men det kostar att växa – därför har de vänt sig till EKN, Exportkreditnämnden.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt

RFID-taggar är radiobaserade streckkoder som kan ersätta vanliga streckkoder. Taggarna är väldigt lätta att läsa av – det kan göras från cirka tio meters avstånd – och detta har öppnat för en mängd nya möjligheter inom lika många branscher.

– Tänk bara vad det gör för butiksinventeringar. Med RFID-taggar som prislappar i en butik kan du göra en hel inventering bara genom att gå in på lagret och svepa i luften med en läsare, säger Lars Granbom, vd på bolaget 4E Antenna som tillverkar en av RFID-taggarnas huvudkomponenter, antennerna.

Från giftigt till giftfritt

RFID är en växande bransch. Enligt Lars Granbom tillverkades det cirka 20 miljarder RFID-taggar 2021, och den siffran stiger med drygt 20 procent per år. Men det finns hållbarhetsproblem i den konventionella produktionen.

– Ser vi till antennerna så är de gjorda av plast- och aluminiumlager som lamineras ihop. I den konventionella tillverkningen etsas aluminium sedan bort från antennen. Det är ett slöseri med aluminium och det skapar en giftig avfallssörja som måste tas om hand.

4E Antenna har patenterat en tillverkningsprocess där antennerna görs av papper i stället för plast. Dessutom behöver man inte etsa bort aluminium i tillverkningen.

– I vår process används 70–80 procent mindre aluminium än vanligt. Vi blir helt av med plasten, vi använder inga giftiga etsningskemikalier och vi skapar inget giftigt avfall. Dessutom innebär vår process ett 60 procent lägre koldioxidavtryck än dagens konventionella tillverkning, säger Lars Granbom.

”Affärskritiskt stöd”

Affärsidén är att bygga och sälja de maskiner som producerar dessa miljövänliga RFID-antenner. 4E Antenna är mitt i sin första leverans; en maskin har beställts av ett italienskt dotterbolag till ett av världens största etikett-tillverkare. Varje maskin är dock en stor beställning för 4E Antenna, och under tillverkningsprocessen har det varit mycket viktigt att ha ordentligt med rörelsekapital genom banklån.

– Vår bank ansökte då om en rörelsekreditgaranti från EKN – och den garantin gjorde att EKN täckte en stor del av bankens risk. Det gjorde det så klart lättare för banken att säga ja, förklarar Lars Granbom.

Går allt som planerat så kommer den italienska kunden också att beställa fler enheter under året, och det kommer att ställa ännu högre krav på kassaflödet.

– Det är otroligt spännande men lika kostsamt att växa så snabbt. Stödet vi har fått från vår bank och EKN har varit affärskritiskt för oss. Förhoppningsvis kommer vi att ha skäl att vända oss till EKN igen redan i vår, säger Lars Granbom.

Läs mer om hur du kan få hjälp med att finansiera din exportsatsning

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?