1515
Annons

Läkemedel gav stöd i Stockholm

Stockholmsbörsen fortsatte upp på tisdagen, som därmed blev den tredje handelsdagen i rad med stigande index. Nordea och Astra Zeneca gav stöd.

"Generellt så är det ingen som verkar vilja sälja. Det finns inga alternativ för stålarna", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS 30 avslutade på 778,4, en uppgång med 0,6 procent. Omsättningen stannade på 11,8 miljarder kronor.

Nordeas uppgång på 1:50 till 288:50 kronor bidrog till att lyfta index. Även övriga storbanker letade sig uppåt, om än i mer begränsad omfattning.

"Det kan ju vara så att Nordea köper själva, de har ju mandat kvar. De verkar inställda på kapitalstruktursdisciplin, det vill säga återköpa aktier som marknaden vill", säger en analytiker till Direkt.

Läkemedelsbolagen var en av Europas starkaste sektorer på tisdagen. Astra Zeneca klättrade 5 kronor till 288:50 på Stockholmsbörsen. På måndagskvällen framkom att USA:s läkemedelsmyndighet avvisar Public Citizens krav på att ta bort kolesterolsänkaren Crestor marknaden.

Med en tapp på 23,6 procent, till 68:75 kronor, lade sig Medivir överst på förlorarlistan. Bakom kursrörelsen låg beskedet att Boehringer Ingelhem avslutar licensavtalet för hiv-substansen MIV-310 sedan fas II-studier med dosen 2 milligram inte motsvarat förväntningarna.

"Med 7,5 milligram fick vi bort 99,9 procent av viruset men Boehringer ville gå in med lägre risk. Med 2 milligram som var den högsta dosen de ville testa fick de bort 70 procent, men målet var högre", säger Lars Adlersson, Medivirs VD, till Direkt.

Bland övriga bioteknikbolag pekade kurskurvorna i huvudsak uppåt. Diamyd Medical steg med 6,7 procent till 52:50 och Oxigen noterades 4,6 procent högre på 29:80 kronor.

Q-med handlades upp 2 kronor till 195:50. Bolaget räknar med att Zuidex visar ett plusresultat mot slutet av året.

"För helåret räknar jag dock med ett litet minus för Zuidex som kommer att bäras upp av överskottet från Deflux", säger Bengt Ågerup, VD för Q-med, till Direkt

Verkstadsbolagen fortsatte upp. Atlas Copco steg med 4:50 till 356 och Sandvik noterades 2 kronor högre på 309. Kennametal, som bland annat konkurrerar med Sandviks affärsområden Tooling och Gruv- och anläggning, uppgav att den underliggande orderingången steg med 15 procent under december-februari.

Fordonsunderleverantörerna gick också bra. Autoliv avancerade 7:50 till 355 kronor medan Haldex handlades upp 2 kronor till 136.

Boliden steg med 1:20 till 35:30 kronor. JP Morgan har dragit upp sin riktkurs på sex månaders sikt med 20 procent till 41:77 kronor.

Ericsson stängde på 20:50 kronor, vilket var oförändrad nivå från måndagen.

Nokia stärktes en 50-öring till 111:50. Tele2 gick upp 6 kronor till 242 medan Telia Sonera låg oförändrad på 39:90 kronor.

Med en nedgång på 6,1 procent, till 4:74 kronor, förpassades Nexus till förlorarlistans toppskikt. Nuvarande styrelse har, med undantag för ordförande Peter Törnquist, beslutat att avgå vid stämman. Bolaget aviserade också en företrädesemission som ska tillföra 47,5 miljoner kronor före kostnader.

Clas Ohlson klättrade 4 kronor till 152 och sedan förra veckans delårsrapport har aktien avancerat 11,4 procent. Vid tisdagens analytikerträff sade VD Gert Karnberger till Direkt att etablering i ett nytt land kan tillkännages strax före stämman i september.

"Det är alltid roligt att presentera lite nyheter i samband med bolagsstämman, så går allt som vi har tänkt oss kan ett besked kanske komma då", sade han.Svensk entreprenör besteg Mount Everest

Entreprenören David Klint blev i söndags den trettionde svensken någonsin att bestiga toppen av Mount Everest. ”Det var svårt att ta in storheten i att alla andra berg i Himalaya och världen var lägre.”

Entreprenören David Klint på Mount Everest.
Entreprenören David Klint på Mount Everest.

En 45 dagar lång expedition nådde på söndagen sin peak i dubbel bemärkelse, då företagsledaren David Klint, som driver pr-byrån Le Pacte och tävlingskonceptet Tough Viking, nådde toppen på världens högsta berg. Det tog åtta timmar att tillryggalägga de sista 900 metrarna upp till 8.848 meter.

”Jag kom upp klockan sex på morgonen. Det var en mörk natt men med fullmåne som låg exakt i höjd med toppen. Jag var en av de första klättrarna upp och hade toppen i princip för mig själv en kort stund”, säger David Klint.

Han beskriver känslan som storslagen, men också ödesmättad efter att ha passerat flera ihjälfrusna klättrare i full utrustning de sista 500 metrarna.

”Men det var en total upplevelse av närvaro som är svår att förklara efter de strapatser som hade krävts för att ta mig ända upp. Jag stannade på toppen i cirka 20 minuter och tog mig under dagen ända ner till 6.400 meter.”

Varför ville du göra det här?

”Jag kände för ett par år sen att jag behövde mer inspiration än att bara driva mina olika bolag. Jag har länge klättrat, mest med motorsåg i träd, men när jag för några år sen siktade in mig på Nepal ville jag såklart till slut köra även världens högsta berg.”

I höstas besteg David Klint Ama Dablam som är 6.812 meter och räknas som ett av de mest tekniska bergen i Nepal. Till Mount Everest reste han med expeditionen som drivs av Nimsdai Purja, en sherpa som blivit världskänd genom Netflixdokumentären ”14 peaks”.

Det har riktats en del kritik mot klättrarna på Everest, att det är för många och att man tar för stora risker och inte riktigt är kvalificerad. Vad är din bild, som var där?

”Det var drygt 300 tillstånd utfärdade från den nepalesiska staten i år. Ett av dem var mina. Jag tänker ändå att det inte är så många. Endast cirka 5.000 personer någonsin har nått toppen och av dem är cirka 30 svenskar. Självklart såg jag några klättrare som man undrade vad de hade där att göra men de var i minoritet. De flesta var superseriösa, förberedda och var där för att klättra världens högsta och kanske vackraste berg på ett respektfullt sätt.”

Vad tar du framför allt med dig av upplevelsen?

”Just nu är jag ganska utpumpad så jag vet inte exakt vad jag känner. Lättnad snarare än glädje kanske. Mina barn och fru är i alla fall glada och stolta, så vi får se. De vill att pappa kommer hem nu. Att vara så länge i en så utsatt miljö är också speciellt så när jag lyckas ta mig till Sverige ska jag njuta av våren, vårt fina land och allt vackra som finns där.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?