1515
Annons

Trist dag på Europas börser

Börserna i Europa fortsatte att pressas på måndagen, även om en positiv öppning i USA höjde humöret något.

Oro över att rådande aktiekurser inte återspeglar utsikterna tyngde. Enligt en marknadsenkät i London spår analytiker att bolagen i Stoxx 50 kommer att redovisa en vinsttillväxt på 5 procent i år. Detta är en justering från januari månads enkät där förväntningarna snittade in på 6,1 procent, enligt Bloomberg News.

Strax efter klockan 17.30 var såväl DJ Euro Stoxx 50 som det bredare Bloomberg European 500 ned 0,1 procent.

Stål och läkemedel var sämsta sektor medan verkstad gick bäst.

Sanofi-Aventis sjönk 0,6 procent. Sent i fredags blev det känt att bolaget stämmer Novopharm för patentintrång i Kanada gällande Lovenox, som används i behandling av stroke och som är en av bolagets topprodukter.

Ericsson föll 0,5 procent efter Barrons rapporterat att telekombolaget kan tvingas offra marginaler för att hänga med i teknikutvecklingen.

Sektorkollegan Alcatel sjönk 0,9 procent.

"Speciellt för teknikaktier kan förväntningarna vara lite för höga om man tänker på tillväxtpotentialen", sade Friedrich Diel, fondförvaltare i Frankfurt, till Bloomberg News.

Att amerikanska Advantest kom med vinstvarning efter USA-börsernas stängning i fredags hade knappast en lugnande effekt på marknaden men tekniksektorn repade sig under dagen och utvecklingen var blandad. STMicroelectronics föll 0,5 procent och ASML var ned 0,2 procent. Samtidigt steg Infineon 0,5 procent och Dassault Systems var upp 1,4 procent.

Bland rekommendationsuppdateringar sänkte Lehman Brothers kemijätten BASF till undervikt och aktien föll. UBS nedgraderar Porsche till neutral, från köp, vilket sänkte den aktie med 1,2 procent.

På rapportfronten kom Group 4 Securicor med ett resultat som inte imponerade på investerare och som fick aktien att falla 4,4 procent i London.

Uppgifter om Lufthansas eventuella förvärv av Swiss International Air Lines intensifierades sedan bolagen bekräftat att de har utformat en affärsplan som i nästa steg måste godkännas av respektive styrelser. Lufthansa steg 1,4 procent medan Swiss backade från en initial uppgång för att sluta 0,5 procent lägre.

Parisbörsens CAC-40 stängde oförändrat. Air Liquide steg 0,9 procent efter en stororder från Kina och Schneider Electric var upp 1,7 procent. Tyngde gjorde Vivendi och Arcelor.

I Frankfurt steg DAX-index med 0,2 procent. Förutom Lufthansa bidrog RWE efter höjd rekommendation från UBS.

Londonbörsens FTSE 100 slutade samtidigt 0,2 procent ned, med Intercontinental och Dixon i spetsen.

I Norden var börsutvecklingen också blandad. KFX i Köpenhamn sjönk med 0,1 procent. Merrill Lynch har sänkt sin rekommendation för Danske Bank som föll 0,9 procent.

Hex Generalindex i Helsingfors var oförändrad. Sampo steg 2,3 procent efter höjd rekommendation från Deutsche Bank och Nokia stängde 0,3 procent högre.

Oslos OBX-index föll 0,2 procent medan OMXS-index i Stockholm, trots Ericssons nedgång, steg 0,3 procent.Innehåll från ZignSecAnnons

Global handel med lokala regler: så uppfyller du samtliga KYC-krav via en anslutning

Vi lever i en global ekonomi, men reglerna och tekniken kring digital identifiering och kundkännedom skiljer sig markant mellan olika länder. Något som ställer till rejäla problem för företag som vill gå in på fler än en marknad.

– Vi löser problemet genom att erbjuda företag global täckning för automatiserad digital identitetsverifiering av kunder och användare, samt efterlevnad av KYC-regler (Know Your Customer), säger Jason Coombes, COO på ZignSec.

Så kan du enkelt uppfylla alla KYC-krav på olika marknader via en plattform

Tack vare internet är det i dag relativt lätt för företag att kopiera, skala upp och expandera sin affärsmodell till olika länder. Det som inte är lika enkelt är att förhålla sig till olika länders lösningar när det gäller att verifiera kundernas identitet på nätet.

– I Sverige använder vi BankID och det fungerar jättesmidigt här, men det räcker att du expanderar verksamheten till Danmark så måste du även kunna hantera deras e-legitimation, säger Jason Coombes.

– Kommer du sen till Tyskland har de ytterligare ett helt annat system, för att inte tala om USA eller Afrika. I många delar av världen sker digital identitetsverifiering fortfarande med fysiska ID-dokument vilket kräver betydligt fler tekniska lösningar för företag som vill eller måste införskaffa likvärdig kundkännedom. Identitetsverifiering med en nationell e-legitimation som exempelvis MitID räcker i många fall inte heller för fullvärdig kundkännedom utan att förstärkas med exempelvis PEP och sanktionskontroller.

Olika länder, olika regelverk

I vissa branscher krävs fortfarande manuell hantering av kundkännedom eftersom de regulatoriska kraven är så komplexa. Men på de flesta områden, till exempel identitetsverifiering, går den här kontrollen idag att göra automatiskt.

– Det mänskliga ögat är inte lika bra på att verifiera id-handlingar som tekniska lösningar är. I dag finns teknik för att både digitalisera och automatisera id-kontrollen, och vårt system erkänner fler än 10 000 ID-dokumentmallar från fler än 170 länder, förklarar Jason Coombs.

Jason Coombes är COO på ZignSec.
Jason Coombes är COO på ZignSec.

Det innebära att oavsett vilket system landet erbjuder och oavsett vilken ID-handling som används av kunden kan ZignSecs system automatiskt, snabbt och noggrant identitetsverifiera personen på andra sidan. Genom att erbjuda den här bredden av lösningar blir ZignSec en ”one-stop-shop” för företag som behöver hjälp med identifieringslösningar samt hela spektrat av tjänster inom Know Your Customer (KYC).

– Vi jobbar med en aggregeringsmodell, inte bara i de nordiska länderna eller EU utan i hela världen.

Enklare, flexiblare och billigare

Och fördelarna med det här arbetssättet är många. För det första blir det enklare, för det andra blir det säkrare.

– Eftersom vi har flera olika lösningar för varje marknad blir våra kunder mindre utsatta om ett system går ner, för då kopplar vi bara på en annan lösning.

För det tredje blir det billigare.

– Eftersom vi tillhandahåller större volymer via våra leverantörer leder det till att vi oftast kan erbjuda våra kunder konkurrenskraftiga priser. Dessutom blir det enklare för våra kunders ekonomiavdelningar. Istället för att de ska få sjutton olika fakturor från sjutton olika länder får de en enda faktura, från oss.

Dessutom kommer de regulatoriska kraven gällande identitetsverifiering och kundkännedom att öka i den digitala världen.

– De här kraven behöver heller inte bara komma från myndigheter. Till exempel har sajter för gig-jobbare börjat kräva identitetsverifiering för att minska bedrägerier, och flertalet länder överväger att införa autentiseringskrav av användare för sociala medier. Lägg därtill kraven på att strama upp krypto-marknaden så att inte det blir laglöst land så inser man att det kommer att bli ohållbart för internationella företag att inte ha en leverantör som erbjuder teknik för komplett och global KYC-efterlevnad via en enda anslutning.

Så kan du enkelt uppfylla alla KYC-krav på olika marknader via en plattform

Mer från ZignSec

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ZignSec och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?