1515
Annons

Positiv dag på USA-börserna

USA-börserna handlades en bra bit upp på plus under tisdagen och när klockan ringde låg de större indexen marginellt under sina dagshögsta noteringar.

Vid stängning hade Dow Jones Industrial Average stigit 0,6 procent till 10.830. Även S&P 500 var 0,6 procent upp och Nasdaq noterades 1,0 procent högre.

Omsättningen på Nyse uppgick till 1.707 miljoner aktier och motsvarande siffra på Nasdaq var 1.946 miljoner.

En av branschvinnarna var halvledarbolagen som steg 2,6 procent. JP Morgan menar att bolag som Intel och Texas Instruments kan öka vinstmarginalen med hjälp av ökat kapacitetsutnyttjande och sänkta lager. Rekommendationen för sektorn har höjts från neutral till "bullish".

Intel, som fått sin rekommendation höjd från neutral till övervikt, steg 2,8 procent och Texas Instruments, som uppgraderats från undervikt till neutral, noterades 2,6 procent högre.

Några av de stora varuhuskedjorna placerade sig högt på vinnarlistan. Federated Department Stores, som tidigare i veckan bekräftade att man köper May Department Stores i en affär värderad till 11 miljarder dollar, noterades 8,0 procent upp. May steg samtidigt 4,8 procent och lågprisvaruhuset Kohls var 4,3 procent upp.

Ett oljepris som kom ned betydligt från sin dagshögsta notering bidrog till att lyfta flygsektorn. Delta Airlines steg 4,1 procent och American Airlines var 2,4 procent upp. Continental fick extra luft under vingarna efter att bolaget tecknat ett preliminärt avtal med facket om att dra ned på både löner och personalförmåner. Aktien noterades 13,7 procent upp.

Att den inledande nedgången i oljepriset förbyttes till i stort sett oförändrade terminsnivåer hjälpte föga för bolagen inom energisektorn. Exxon Mobil tappade 1,9 procent samtidigt som Chevrontexaco backade med 1,8 procent.

Stålaktierna visade på den största nedgången och backade med 3,3 procent som grupp. På en branschkonferens i Chicago uppgav råvaruhandlare och ledande befattningshavare inom stålsektorn att stålpriset kan komma att gå ned som en effekt av att distributörsledet byggt upp sina lager för mycket, skriver Bloomberg News.

US Steel gick ned 4,1 procent och Nucor backade 3,3 procent.

Bättre gick det för Johnson & Johnson som steg 1,6 procent till 66:65 dollar. Merrill Lynch har höjt sin rekommendation för bolaget till köp från tidigare neutral. Investmentbanken bedömer att kursen kan stiga till 75 dollar under det kommande året då förvärvade Guidant väntas bidra positivt till såväl försäljning som vinst.

Caterpillar aviserar prishöjningar på 1-5 procent för maskiner och motorer och aktien var 2,4 procent upp.

Fordonsaktierna var i fokus med sin månadsstatistik. General Motors steg 0,9 procent efter att ha rapporterat en nedgång i USA-försäljning i februari med 12 procent. Fords totala fordonsförsäljning i USA backade med 2,9 procent under samma period och aktien handlades upp 0,2 procent.

Biogen, som rasade drygt 40 procent på måndagen efter tillbakadragandet av MS-läkemedlet Tysabri, rekylerade upp med 6,8 procent.

Ericsson, som under kvällen fick sitt kreditbetyg höjt av Moodys, steg 9 öre jämfört med stängningen i Stockholm.

Räntan på den tioåriga statsobligationen noterades till 4,37 procent, vilket var en punkt lägre jämfört med måndagens stängning.


Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Därför är det smart att arrendera ut din mark till storskalig solenergi

Erik Rindeskär på EnergiEngagemang.
Erik Rindeskär på EnergiEngagemang.

Är du markägare i Sverige söder om Dalälven och har stora arealer i träda eller liknande? I så fall är det bara att säga grattis, för du kan sitta på en guldgruva.

– Det är ett enormt tryck på att bygga större solcellsparker nu, något som kan ge den som har mark att arrendera ut riktigt bra avkastning, förklarar Erik Rindeskär, projektutvecklare på solelsföretaget EnergiEngagemang.

Nyttja din mark till en solcellspark – läs mer här. 

Som en del i klimatomställningen ökar elanvändningen i Sverige explosionsartat, de flesta analytiker tror på en fördubbling av förbrukningen på bara 20 år. Framförallt sker ökningen söder om Dalälven där majoriteten av befolkningen bor, men där det i dag inte finns så mycket elproduktion som krävs. Därför har byggandet av större solcellsparker ökat explosionsartat.

– Vi byggde den första stora under 2020. Strax därefter blev ytterligare en klar, och jag vet att det byggs på flera ställen och planeras för ännu fler. Alla i branschen upplever ett väldigt tryck, och det kommer att poppa upp jättemånga de kommande åren.

Kommersiellt gångbart att bygga

En solcellspark är enkelt uttryck en markbit där man sätter upp solpaneler som sedan med hjälp av transformatorer och växelriktare bildar ett kraftverk som kan kopplas upp på elnätet. Tekniken i dag är relativt billig, och i takt med den ökade efterfrågan och det höjda elpriset har det blivit kommersiellt gångbart att bygga. Men för det här behövs det mark. Därför är branschföretag som EnergiEngagemang ständigt på jakt efter fler markägare som är sugna på att arrendera ut mark till en solcellspark.

– Det handlar om ganska mycket pengar, vi betalar 6 000 – 12 000 kronor per hektar och år beroende på hur lättbearbetad marken är, närhet till elnätet och solinstrålning. Markägaren behöver inte göra mycket mer än att ta den första kontakten med oss. Vi söker alla tillstånd, vi bygger och ser till att anläggningen sköts.

Vad är det då för mark som passar till en solcellspark? Frågar du Erik Rindeskär behöver det vara minst tio hektar sammanhängande yta som är enkel att påla, vilket ofta betyder gammal jordbruksmark som inte är för stenig.

– Självklart ska bra jordbruksmark användas för att odla mat, men i Sverige finns det mycket mark som i dag ligger i träda eller inte används alls, och då blir det en mycket bättre affär att bygga solcellsparker.

”Jättemöjlighet att tjäna pengar på sin mark”

Det finns också mycket mark som används för annan typ av energiproduktion, till exempel energiskogarna från 90-talet eller de stora rapsodlingarna.

– I Sverige används ungefär hundra tusen hektar till energiodling. Schablonmässigt ger exempelvis ett hektar raps fem ton rapsolja vilket motsvarar 50 000 kilowattimmar. På motsvarande yta på halvbra mark med halvbra solinstrålning får du generellt sett ut 500 000 kilowattimmar per år med solceller. Samma förhållande gäller även energiskog. Så vi behöver bara tio procent av ytan för att få ut samma mängd energi om vi har solceller istället.

Dessutom kan en solcellspark öka den biologiska mångfalden. Eftersom det området får vila från besprutning och gödsel samt slås några gånger per år gynnas en mångfald av växter.

– Och det i sin tur gynnar pollinerare som i sin tur gynnar omkringliggande odlingsmark.

Och intresset för att arrendera ut sin mark är stor, framför allt i områden där det saknas annan användning av marken.

– I snabbväxande kommuner används marken kanske till annat, men i kommuner som inte har så stor tillväxttakt är det här en jättemöjlighet för att ändå kunna tjäna bra med pengar på sin mark.

Läs mer om hur det går till – och boka ett kostnadsfritt besök här. 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?