Annons

Ericsson dominerade börsen före rapporten

Stockholmsbörsen steg under tisdagen både på styrka från rapportfloden under dagen och inför Ericsson på torsdagen.

"Rapporterna som kommit in har varit bra överlag sen har det självklart varit stor handel inför Ericsson", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS 30 stängde 0,8 procent högre på 769,1. Omsättningen låg på 23,8 miljarder kronor.

Ericsson handlades upp 1 krona, motsvarande 4,8 procent till 22 kronor inför torsdagens bokslutsrapportering, som väntas visa en stark avslutning på fjolåret.

"Det började lite trevande kring lunch när någon tog upp Ericsson ett snäpp. Sedan följer alla andra efter, eftersom man tror att någon annan sitter på information och det blir en spiral uppåt", säger en mäklare till Direkt.

Nokia tappade samtidigt 50 öre till 111 kronor.

SEB:s uppgång på 4 kronor till 131:50 kronor stod för ett stort stöd till uppgången i OMXS 30. Bankens resultat för fjärde kvartalet låg lite bättre än analytikernas förväntningar. Provisionsnettot var högre än väntat och kreditförlusterna lägre.

"En viktig anledning till det bättre resultatet är provisionsnettot, och framför allt fond- och depåavgifterna. Det var lite svagare under tredje kvartalet. En viktig anledning till förbättringen tror jag är volymerna på börsen, det finns ett klart samband däremellan", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Övriga banker gick också starkt med Nordea upp 1 krona till 67:50 kronor. Föreningssparbanken, vars rapport väntas på fredag, var upp 2 kronor till 165:50 kronor.

Börsuppgången hölls dock tillbaka framförallt av Securitas som under livlig handel placerade sig högt upp på förlorarlistan med en nedgång på 8:50 kronor, motsvarande 6,9 procent, till 107:50. Aktien pressades av att USA-verksamheten visade lägre marginaler än väntat och fortsatt tröga utsikter i bokslutsrapporten.

Nedåt gick det även för Sandvik efter rapporten, men inte i samma utsträckning. Aktien sjönk 1:20 kronor till 289 kronor.

En rapportör som handlades högre var Boliden, upp 80 öre till 32:10 kronor. Boliden har förhandlat färdigt en del av kopparsmältlönerna för 2005, samtidigt som det finns fortsatt potential för zinkpriset, sade Bolidens informationschef Ulf Söderström till Nyhetsbyrån Direkt.

Intentia var högt upp på vinnarlistan med en uppgång på 8,7 procent till 16:30 kronor efter att rapporten kommit in över förväntan. Bolaget ska efter att ha genomfört kostnadsnedskärningar vara ett bolag med "komfortabel" lönsamhet och växa med marknaden.

Axis gick också starkt efter sin rapport som innehöll uppdaterade mål, bland annat en vinstmarginal på minst 10 procent de kommande 3-5 åren. Aktien steg 14,2 procent till 23:30 kronor.

På vinnarlistan var även RNB, upp 17,5 procent till 121 kronor. Bolaget köper C/O Departement & Stores Nordic, med verksamhet inom kosmetika, underkläder och accessoarer på NK i Stockholm och Göteborg. Köpet ska leda till synergier på 10 miljoner kronor per år. RNB betalar 80 miljoner kronor kontant samt 800.000 nyemitterade aktier.

Maxim var onsdagens förlorare och föll som sten efter att ha drabbats av nya bakslag. En fas II-studie med Ceplene i kombination med cellgifter för behandling av hepatit C och njurcellscancer har inte visat någon förbättring för patienterna. Samtidigt drar bolaget ned personalstyrkan ytterligare. Aktien sjönk 17,6 procent till 13:35 kronor.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera