1515

Ericsson dominerade börsen före rapporten

Stockholmsbörsen steg under tisdagen både på styrka från rapportfloden under dagen och inför Ericsson på torsdagen.

"Rapporterna som kommit in har varit bra överlag sen har det självklart varit stor handel inför Ericsson", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS 30 stängde 0,8 procent högre på 769,1. Omsättningen låg på 23,8 miljarder kronor.

Ericsson handlades upp 1 krona, motsvarande 4,8 procent till 22 kronor inför torsdagens bokslutsrapportering, som väntas visa en stark avslutning på fjolåret.

"Det började lite trevande kring lunch när någon tog upp Ericsson ett snäpp. Sedan följer alla andra efter, eftersom man tror att någon annan sitter på information och det blir en spiral uppåt", säger en mäklare till Direkt.

Nokia tappade samtidigt 50 öre till 111 kronor.

SEB:s uppgång på 4 kronor till 131:50 kronor stod för ett stort stöd till uppgången i OMXS 30. Bankens resultat för fjärde kvartalet låg lite bättre än analytikernas förväntningar. Provisionsnettot var högre än väntat och kreditförlusterna lägre.

"En viktig anledning till det bättre resultatet är provisionsnettot, och framför allt fond- och depåavgifterna. Det var lite svagare under tredje kvartalet. En viktig anledning till förbättringen tror jag är volymerna på börsen, det finns ett klart samband däremellan", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Övriga banker gick också starkt med Nordea upp 1 krona till 67:50 kronor. Föreningssparbanken, vars rapport väntas på fredag, var upp 2 kronor till 165:50 kronor.

Börsuppgången hölls dock tillbaka framförallt av Securitas som under livlig handel placerade sig högt upp på förlorarlistan med en nedgång på 8:50 kronor, motsvarande 6,9 procent, till 107:50. Aktien pressades av att USA-verksamheten visade lägre marginaler än väntat och fortsatt tröga utsikter i bokslutsrapporten.

Nedåt gick det även för Sandvik efter rapporten, men inte i samma utsträckning. Aktien sjönk 1:20 kronor till 289 kronor.

En rapportör som handlades högre var Boliden, upp 80 öre till 32:10 kronor. Boliden har förhandlat färdigt en del av kopparsmältlönerna för 2005, samtidigt som det finns fortsatt potential för zinkpriset, sade Bolidens informationschef Ulf Söderström till Nyhetsbyrån Direkt.

Intentia var högt upp på vinnarlistan med en uppgång på 8,7 procent till 16:30 kronor efter att rapporten kommit in över förväntan. Bolaget ska efter att ha genomfört kostnadsnedskärningar vara ett bolag med "komfortabel" lönsamhet och växa med marknaden.

Axis gick också starkt efter sin rapport som innehöll uppdaterade mål, bland annat en vinstmarginal på minst 10 procent de kommande 3-5 åren. Aktien steg 14,2 procent till 23:30 kronor.

På vinnarlistan var även RNB, upp 17,5 procent till 121 kronor. Bolaget köper C/O Departement & Stores Nordic, med verksamhet inom kosmetika, underkläder och accessoarer på NK i Stockholm och Göteborg. Köpet ska leda till synergier på 10 miljoner kronor per år. RNB betalar 80 miljoner kronor kontant samt 800.000 nyemitterade aktier.

Maxim var onsdagens förlorare och föll som sten efter att ha drabbats av nya bakslag. En fas II-studie med Ceplene i kombination med cellgifter för behandling av hepatit C och njurcellscancer har inte visat någon förbättring för patienterna. Samtidigt drar bolaget ned personalstyrkan ytterligare. Aktien sjönk 17,6 procent till 13:35 kronor.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?