1515
Annons

Oriflame föll tungt på börsen

Stockholmsbörsen rekylerade ned under tisdagen efter ett par starka börsdagar. Oriflame låg högst på förlorarlistan efter sin bokslutsrapport.

"Det är lite rekyl på att det har gått starkt både i fredags och i går. För Ericsson är det ökad osäkerhet inför rapporten som tynger. I övrigt går allt som är dollarkänsligt bra", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning hade OMXS 30 backat 0,4 procent till 763,0. Omsättningen låg på 13,6 miljarder kronor.

Inom telekomsektorn var utvecklingen blandad med Ericsson ned 30 öre på 21:00 kronor, samtidigt som Nokia handlades upp 1:50 kronor till 111:50 kronor.

Oriflame toppade förlorarlistan och tappade 11,7 procent till 147:00 kronor efter bokslutsrapporten. Resultatet före skatt för det fjärde kvartalet var något under förväntningarna. Bolaget väljer att inte lämna något omsättningsprognos för 2005, från att tidigare ha räknat med att omsättningen i år skulle öka i linje med det långsiktiga tillväxtmålet om minst 10-15 procent.

"Den information marknaden fått ses som en vinstvarning för 2005. Det är blodvittring i Oriflame nu, minsta osäkerhet och man väljer att sälja. Det är ett riktigt skräpbolag", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Desto bättre gick det för Trelleborg som steg 5,6 procent, eller 6:50 kronor, till 122 kronor sedan bolaget presenterat ett bättre resultat än väntat för det fjärde kvartalet.

"Det är resultatet som får aktien att stiga. Siffrorna är ju tydliga. Automotive är inte så illa som det sett ut tidigare under året. Man har ju fått känslan från Trelleborg att det skulle bli sämre innan det blir bättre", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

NCC visade ett resultat efter finansnetto för det fjärde kvartalet som hamnade under förväntningarna. NCC B steg dock 50 öre till 103:00 kronor. Den ordinarie utdelningen föreslås bli 4:50 kronor per aktie (2:75), mot väntade 3:25 kronor. Dessutom föreslås en extrautdelning på 10 kronor per aktie. Där låg förväntningarna på mellan 5 och 17 kronor per aktie.

Dollarkänsliga bolag stärktes mot strömmen under tisdagen. Atlas Copco A var upp 2 kronor på 339:50 kronor, Sandvik steg 3 kronor till 292:50 kronor, Rottneros handlades 40 öre högre på 7:85 kronor och Boliden stärktes 70 öre till 31:30 kronor.

Capio handlades 25 öre högre på 94:50 kronor. Analytikerna anser att rapporten för det fjärde kvartalet i stort sett var i linje med förväntningarna.

"Rapporterat resultat var något sämre men underliggande var det lite bättre", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Enea och Prevas hade det dock tungt efter sina rapporter, ned 4,7 respektive 11,1 procent. Enea har sett en fortsatt förbättrad efterfrågan på den svenska och amerikanska konsultmarknaden, men upplever samtidigt en fortsatt prispress.

Utsikterna från Prevas är en ökad efterfrågan inom konsulttjänster och produkter, som en följd av att konjunkturen förbättras ytterligare jämfört med 2005.

Observer backade 3,3 procent till 35:00 kronor. Resultatet före skatt sjönk till 2 miljoner kronor under fjolårets fjärde kvartal (4,6), och bolaget räknar inte med att nå sina tillväxt- och marginalmål under de närmaste två åren.

Glocalnet låg högt på vinnarlistan med en uppgång på 11,9 procent till 2:44 kronor. Under tisdagen framgick det av ett flaggningsmeddelande att Quotz Asset Management ökat sitt innehav i bolaget till 19,9 procent av aktiekapital och röster.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?