Oriflame föll tungt på börsen

Stockholmsbörsen rekylerade ned under tisdagen efter ett par starka börsdagar. Oriflame låg högst på förlorarlistan efter sin bokslutsrapport.

"Det är lite rekyl på att det har gått starkt både i fredags och i går. För Ericsson är det ökad osäkerhet inför rapporten som tynger. I övrigt går allt som är dollarkänsligt bra", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning hade OMXS 30 backat 0,4 procent till 763,0. Omsättningen låg på 13,6 miljarder kronor.

Inom telekomsektorn var utvecklingen blandad med Ericsson ned 30 öre på 21:00 kronor, samtidigt som Nokia handlades upp 1:50 kronor till 111:50 kronor.

Oriflame toppade förlorarlistan och tappade 11,7 procent till 147:00 kronor efter bokslutsrapporten. Resultatet före skatt för det fjärde kvartalet var något under förväntningarna. Bolaget väljer att inte lämna något omsättningsprognos för 2005, från att tidigare ha räknat med att omsättningen i år skulle öka i linje med det långsiktiga tillväxtmålet om minst 10-15 procent.

"Den information marknaden fått ses som en vinstvarning för 2005. Det är blodvittring i Oriflame nu, minsta osäkerhet och man väljer att sälja. Det är ett riktigt skräpbolag", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Desto bättre gick det för Trelleborg som steg 5,6 procent, eller 6:50 kronor, till 122 kronor sedan bolaget presenterat ett bättre resultat än väntat för det fjärde kvartalet.

"Det är resultatet som får aktien att stiga. Siffrorna är ju tydliga. Automotive är inte så illa som det sett ut tidigare under året. Man har ju fått känslan från Trelleborg att det skulle bli sämre innan det blir bättre", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

NCC visade ett resultat efter finansnetto för det fjärde kvartalet som hamnade under förväntningarna. NCC B steg dock 50 öre till 103:00 kronor. Den ordinarie utdelningen föreslås bli 4:50 kronor per aktie (2:75), mot väntade 3:25 kronor. Dessutom föreslås en extrautdelning på 10 kronor per aktie. Där låg förväntningarna på mellan 5 och 17 kronor per aktie.

Dollarkänsliga bolag stärktes mot strömmen under tisdagen. Atlas Copco A var upp 2 kronor på 339:50 kronor, Sandvik steg 3 kronor till 292:50 kronor, Rottneros handlades 40 öre högre på 7:85 kronor och Boliden stärktes 70 öre till 31:30 kronor.

Capio handlades 25 öre högre på 94:50 kronor. Analytikerna anser att rapporten för det fjärde kvartalet i stort sett var i linje med förväntningarna.

"Rapporterat resultat var något sämre men underliggande var det lite bättre", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Enea och Prevas hade det dock tungt efter sina rapporter, ned 4,7 respektive 11,1 procent. Enea har sett en fortsatt förbättrad efterfrågan på den svenska och amerikanska konsultmarknaden, men upplever samtidigt en fortsatt prispress.

Utsikterna från Prevas är en ökad efterfrågan inom konsulttjänster och produkter, som en följd av att konjunkturen förbättras ytterligare jämfört med 2005.

Observer backade 3,3 procent till 35:00 kronor. Resultatet före skatt sjönk till 2 miljoner kronor under fjolårets fjärde kvartal (4,6), och bolaget räknar inte med att nå sina tillväxt- och marginalmål under de närmaste två åren.

Glocalnet låg högt på vinnarlistan med en uppgång på 11,9 procent till 2:44 kronor. Under tisdagen framgick det av ett flaggningsmeddelande att Quotz Asset Management ökat sitt innehav i bolaget till 19,9 procent av aktiekapital och röster.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?